De ce a fost condamnat cu suspendare „tata căţelelor din Timişoara”, poliţistul care agăţa minore pentru VIP-uri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ovidiu Gîţan a fost condamnat la doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare FOTO Gazeta din Vest
Ovidiu Gîţan a fost condamnat la doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare FOTO Gazeta din Vest

Judecat în dosarul „minore pentru VIP-uri”, fiind acuzat că racola de pe Facebook minore pe care le plasa unor prieteni, VIP-uri, pentru relaţii sexuale, poliţistul timişorean Ovidiu Gîţan şi-a recunoscut faptele şi a fost condamnat la închisoare cu suspendare. „Adevărul” a intrat în posesia sentinţei care arată motivele pentru care Gîţan a primit o pedeapsă cu suspendare.

Procurorii DIICOT Timişoara au trimis în judecată în toamna anului trecut mai multe VIP-uri din Timişoara acuzate că fac parte dintr-o reţea specializată în racolarea unor minore pe care le plasau clienţilor potenţi financiar pentru relaţii sexuale. Printre inculpaţii trimişi în judecată în acest dosar a fost şi poliţistul timişorean Ovidiu Gîţan. Acesta a recunoscut faptele de care este acuzat şi a fost judecat în procedură simplificată, beneficiind şi de o reducere a pedepsei.

Potrivit rechizitoriului, Gîţan „era foarte bine integrat în componenţa grupului şi sprijinea interesul grupării prin participarea activă la racolarea şi recrutarea minorelor”. Metoda folosită de Gîţan era aceea de „loverboy”. „Materialul probator administrat în raport cu acest inculpat a confirmat faptul că după ce le asigura de ‹‹iubirea›› sa, întreţinea relaţii sexuale cu ele, pentru ca ulterior să le plaseze prietenilor şi cunoscuţilor săi pentru sex”, se mai arată în rechizitoriu.

Procurorii DIICOT l-au filat pe poliţist şi pe ceilalţi membri a reţelei, probele de la dosar arătând că Ovidiu Gîţan se întâlnea zilnic cu prietenii săi, membrii reţelei, prin diferite localuri pentru a căuta „marfă proaspătă”. „Inculpatul era atât de marcat de interesul pe care-1 nutrea pentru scopul grupării infracţionale, încât în data de 04.06.2015, ora 22,30, fiind în timpul orelor de serviciu pe care îl desfăşura în cadrul Poliţiei Rutiere Timiş în calitate de agent de poliţie, a participat la ‹‹întrunirea de lucru›› pe care inculpatul Y a programat-o în incinta barului […] din Timişoara, şi unde inculpatul X (n.r. Ovidiu Gîţan) s-a deplasat cu maşina de serviciu purtând inscripţia POLIŢIA. Nici faptul că purta uniforma de agent de poliţie nu 1-a oprit pe inculpat să fie prezent la ‹‹dezbateri››, astfel că s-a aşezat la masa inculpatului Y, având pistolul la vedere”, se arată în rechizitoriu.

Rechizitoriul mai arată că Ovidiu Gîţan „era practic absorbit de activitatea de racolare şi recrutare a minorelor, pe care le racola prin reţeaua de socializare Facebook, şi pe care le aborda fără jenă, propunându-le întâlniri pentru cunoaştere”. Din interceptările realizate de DIICOT reiese cum un client căruia Gîţan îi plasa fete îl alinta cu apelativul „tata căţelelor din Timişoara”.

Inc.: Alo!
Client N: Tata căţelelor din Timişoara!
Inc. :Alo! Ce faci prietene?
Client N: Doar ce te-am sunat, am probleme.
Inc.:Te ajut cu ceva? Să vorbesc cu cineva?
Client N: Am nevoie de două căţeluşe acum de la tine.
Inc. : Uite am două lângă mine aici acum, una cu silicoane, una fără. Bine, aia fără are şi ochelari, dar trecem.
Client N: Dar eu le vreau acum lângă mine nebunule.
Inc.: Dar mă, dar suntem la 155 km de tine prietene!
Client N: Da. Mi-e foarte urgent.
Inc.: Zii amănuntul...!
Client: Dă-mi două de Surduc, de ale tale le vreau.

Implicarea sa infracţională în activităţi de exploatare sexuală a minorelor este cu atât mai gravă cu cât acesta, din prisma activităţii pe care o desfăşura în cadrul Poliţiei Rutiere Timişoara, în calitate de agent de poliţie, era obligat să respecte şi să aplice legea faţă de cei care o încălcau. În cazul său, funcţia deţinută l-a ajutat să treacă cu uşurinţă de cealaltă baricadă a legii ‹‹înfrăţindu-se›› cu infractorii şi săvârşind fapte de o gravitate deosebită”, au mai arătat procurorii DIICOT potrivit cărora poliţistul a accesat baza de date a Poliţiei pentru a-şi ajuta un prieten, coinculpat în dosar.

Sentinţa de condamnare cu suspendare

Procesul pe fond al poliţistului Ovidiu Gîţan s-a judecat la Curtea de Apel Timişoara, unde fostul agent a fost condamnat la: 9 luni închisoare, pentru constituira unui grup infracţional organizat; 2 ani închisoare pentru trafic de minori în formă continuată; 9 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de deţinere de droguri de mare risc în vederea consumului propriu. Pedepsele au fost contopite în cea mai grea, aceea de 2 ani închisoare, la care s-a adăugat un spor de 8 luni, rezultând o pedeapsă de 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare.

„Instanţa va avea în vedere gravitatea infracţiunilor reţinute în sarcina inculpatului, modalitatea şi împrejurările comiterii faptelor, motivul săvârşirii infracţiunilor şi scopul urmărit, concursul de infracţiuni, caracterul continuat al infracţiunii, dar şi circumstanţele personale ale inculpatului, care este un element tânăr, nu are antecedente penale şi a avut o atitudine sinceră, recunoscând săvârşirea faptelor în etapa cercetării judecătoreşti, uzând de procedura simplificată a recunoaşterii învinuirii, cu consecinţa reducerii limitelor de pedeapsă cu o treime, inculpatul conştientizând gravitatea faptelor, iar derularea procesului penal a avut un efect educativ cu privire la acesta, dar şi caracterizările şi celelalte înscrisuri depuse la dosarul cauzei, care dovedesc comportamentul pozitiv al inculpatului înainte de săvârşirea faptelor”, şi-au justificat magistraţii decizia de condamnare cu suspendare.

Sentinţa a fost atată cu recurs la Curtea Supremă, unde decizia Curţii de Apel Timişoara a fost menţinută. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite