Cea mai nouă propunere pentru proiectul imobiliar din centrul Timişoarei care îi împarte în două pe arhitecţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un dezvoltator imobiliar din Cluj – Napoca a achiziţionat, la Timişoara, un teren ultracentral pe care intenţionează să ridice un complex imobiliar care să cuprindă şi un hotel de 10 etaje. Încă din fază incipientă, proiectul stârneşte controverse aprinse, împărţindu-i în două pe arhitecţii din Timişoara.

Un dezvoltator imobiliar din Cluj a cumpărat un teren de peste 8.000 de metri pătraţi în centrul Timişoarei, chiar în apropierea Catedralei Mitropolitane şi a Primăriei Timişoara. Noul proprietar al terenului doreşte construirea unui complex imobiliar care să cuprindă şi un hotel de 10 etaje, proiect în cadrul căruia se propune demolarea fostului Liceu de Arte şi menţinerea clădirii – monument în care funcţionează în prezent Inspectoratul Şcolar al Judeţului Timiş.

Propunerea de demolare a fostului Liceu de Arte a stârnit controverse aprinse în Timişoara, dar mai ales în interiorul Ordinului Arhitecţilor, filiala Timiş. Preşedintele OAR Filiala Timiş, Vlad Gaivoronschi, angajat de beneficiar pentru a realiza o propunere cu modul în care ar putea arăta noul complex construit în centrul Timişoarei a declarat că în interiorul OAR există păreri divergente cu privire la păstrarea Liceului de Arte, dar toată lumea este de acord că declasificarea clădirii nu poate fi făcută abuziv şi Primăria Timişoara nu poate promite anumiţi indici beneficiarului.

„Ordinul Arhitecţilor e format din oameni cu păreri şi uneori diferite. Eu am o viziune. Dacă îl sunaţi pe cel care se ocupă de comunicare, Victor Popovici, el are o altă viziune. Suntem unii şi interesant, cei mai tineri, foarte conservatori în gândire. Ar mumifica tot pentru că aşa sunt ei şi nu vreau să îi critic. E o poziţie care nu e doar la ei. Eu, pe de altă parte, cu asociatul meu, avem o gândire mai flexibilă. Atâta vreme cât liceul a fost cu elevi am protestat împotriva desfiinţării lui. În momentul în care elevii au plecat de acolo, clădirea aceea nu îndeplineşte toate condiţiile pentru a fi un adevărat monument. Trebuie ţinut cont şi de faptul că primăria a refuzat să îşi exercite dreptul de preempţiune. Acolo e de discutat în ce măsură e prea masiv sau nu ce se propune, dar nicidecum să mă cramponez de un lucru şi să avem şi peste cinci sau 10 ani un teren aşa cum îl vedeţi acum”, a declarat preşedintele Ordinului Arhitecţilor Filiala Timiş, Vlad Gaivoronschi.

Într-un amplu răspuns, oferit Asociaţiei Salvaţi Patrimoniul Timişoarei şi publicat pe pagina de Facebook a firmei de arhitectură Gaivoronschi&Andreescu este exprimată poziţia celor doi arhitecţi, inclusiv cu detalii tehnice. Răspunsul oferit Asociaţiei Salvaţi Patrimoniul Timişoarei cuprinde inclusiv fotografii care prezintă modul în care ar putea arăta complexul imobiliar.


Propunere iniţială

image
image

Noua propunere

În cazul recepţionării unui aviz de oportunitate favorabil, faza de elaborare a propunerilor PUZ şi RLU aferent vor urma în perioada următoare. Conform HCL 43/29.07.2017, această perioadă include o întâlnire între proiectant şi persoanele direct interesate. Atât la această etapă, şi cele care urmează, dorim să fim deschişi dezbaterii profesionale, pe teme strict profesionale, la subiect. În fond, orice proiect trebuie să fie rezultatul unui dialog continuu şi al unei medieri între interese. Interesul investitorului este de a dezvolta proiectul imobiliar, al autorităţilor locale de a rezolva o problemă urbană cu cât mai puţine resurse, al profesioniştilor şi reprezentanţilor societăţii civile de a fi ascultaţi şi a se ţine cont de părerea acestora în procesul de planificare, iar al proiectanţilor de a media între aceste interese, transpunându-le în forme arhitecturale potrivite pentru oraş”, mai arată firma de arhitectură pe pagina sa de Facebook.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite