Supa de varză, pilaf de post şi măr umplut, făcute ca în Banat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tradiţii culinare de Paşti
Tradiţii culinare de Paşti

Sărbătoarea pascală este un prilej pentru gospodine de a-şi demonstra abilitatea şi în bucătărie. Fiecare zonă din România are reţete tradiţionale, iar Banatul nu face excepţie.

Perioada sărbătorilor de Paşti este momentul în care gospodinele pot să pună în aplicare măiestria în bucătărie. Aşa cum fiecare zonă are mâncărurile tradiţionale, nici Banatul nu duce lipsă de bunătăţi. Vă vom oferi trei reţete inedite pentru o masă specială în această perioadă de sărbătoare.

Supă de varză ca în Banat

Avem nevoie de o varză de circa un kilogram, o ceapă, o lingură de cimbru uscat, foi de dafin, o lingură de mărar uscat, două linguri de făină, o linguriţă de boia dulce, roşii în bulion, 50 ml ulei, sare. 

Varza se taie fideluţă, se presară cu sare şi se frământă, după care se lasă 30 de minute. Se pun doi litri de apă la fiert şi, atunci când clocoteşte, se pun varza (după ce se aruncă zeama) şi ceapa tăiată mărunt. Mărarul şi o frunză de dafin se pun pe la jumătatea fierberii. Între timp, se face rântaşul. Se încinge uleiul într-o tigaie şi, când e încins, se adaugă făina amestecată cu boia. Se amestecă şi se lasă un minut, după care se stinge cu zeamă din oala în care fierbe varza. Se amestecă şi se omogenizează. Atunci când varza e fiartă, se pun roşiile în bulion, trecute prin răzătoare. Se lasă să dea în clocot, după care se drege supa cu rântaş şi se lasă să mai dea un clocot. Când stingem focul, putem adăuga cimbrul şi lăsăm supa 10 minute cu capac. Apoi, se poate servi. 

Pilaf de post ca în Banat

Avem nevoie de 2 ardei graşi roşii, 2 ardei graşi portocalii, 2 ardei graşi verzi, 200 g orez, o ceapă, 4 roşii, o legătură de mărar, ulei, sare şi piper. 

Se spală orezul în jet de apă rece şi se lasă să stea la înmuiat jumătate de oră, în apă cu sare. Se spală şi ardeii, se îndepărtează cotoarele, nervurile albe şi seminţele şi se taie pe jumătate, apoi se secţionează în fâşii subţiri. 

Ceapa se toacă mărunt, roşiile la fel. Mărarul se toacă mărunt până la codiţe, care se aruncă. Se pune pe foc un vas cu ulei, iar, când acesta se încinge, se adaugă ceapa. Când ceapa a devenit aurie, se adaugă ardeii şi orezul bine scurs. Când ardeii se înmoaie şi orezul capătă o  culoare gălbuie şi devine sticlos se condimentează cu sare şi piper şi se adaugă o cantitate suficientă de apă. Se lasă amestecul să fiarbă până când bobul de orez este bine fiert şi se înmoaie simţitor. Opriţi focul şi adăugaţi roşşile şi mărarul. 

Se încălzeşte cuptorul şi se lasă la foc potrivit o jumătate de oră. Se pune pilaful, care se lasă la cuptor până când cantitatea de lichid se reduce simţitor.

Se poate servi alături de o salată de varză albă sau roşie. 

Măr umplut la cuptor

Avem nevoie doar de 2 mere, o portocală, un kiwi, o banană, jumătate de lămâie şi 100 de grame de zahăr pudră.

Se spală fructele, se curăţe de coajă şi se toacă mărunt. Merele-suport se scobesc, li se scoate miezul şi sunt pudrate cu zahărul. Se coc apoi puţin la cuptor. Într-un bol, se amestecă fructele bucăţi. Se scot merele de la cuptor, se umplu cu bucăţile de fructe şi se dau din nou la cuptor.  

Surse: stiri yahoo.com, la-baguette.ro, dli.ro, skytrip.ro.

Citiţi şi:
 

„Udatul fetelor“, aprinderea focurilor în cimitire şi sfinţirea uleiurilor pentru bolnavi, în bisericile Romano-Catolice, tradiţii de Paşte din Banat

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite