STENOGRAME Cum se aranjează o licitaţie de drumuri prin Bursa Română de Mărfuri: „Dau şi eu la unul care îmi dă banii. Nu? Nu-i logic?”
0
Un dosar trimis instrumentat de procurorii DNA, cu sprijinul SRI, scoate la iveală modul în care se aranjează o licitaţie de drumuri. Potrivit unor stenograme publicate de site-ul redesteptarea.ro, fostul director al Bursei de Mărfuri Timişoara, Grigore Zoiade, zis „Grasu”, negociat şpaga ca la piaţă, ameninţând că dacă nu primeşte banii dă lucrarea la altcineva care plăteşte.
Fostul director al Bursei de Mărfuri Timişoara, Grigore Zoiade, zis „Grasu”, a fost trimis în judecată la începutul acestei săptămâni de procurorii DNA Timişoara, fiind acuzat că a primit o şpagă de 12.000 de euro şi lucrări la un apartament în valoare de 4.000 de euro, pentru a truca o licitaţie desfăşurată prin intermediul Bursei de Mărfuri Timişoara.
Practic, totul a început în momentul în care a fost scos la licitaţie execuţia unor lucrări de drumuri din comuna Cărpiniş. Lucrarea, în valoare de 350.000 de euro, a fost scoasă la licitaţie, prin intermediul Bursei de Mărfuri Timişoara. Fostul director al instituţiei, Grigore Zoiade, a negociat cu reprezentanţii români ai unei firme spaniole, atribuirea lucrării, în schimbul unui comision de 10 la sută.
Potrivit jurnaliştilor de la Redeşteptarea, totul a decurs perfect şi firma spaniolă a câştigat licitaţia, dar problemele au apărut în momentul în care, din lipsă de lichidităţi, Primăria Cărpiniş nu i-a putut plăti constructorului, care, la rândul său nu şi-a „onorat” plata către „Grasu”. Atunci, Zoiade a acceptat să reducă şpaga la 25.000 de euro plus renovarea unui apartament pe care îl deţine. Revoltat că nici aşa nu poate primi suma cerută, iar lucrările la apartament întârzie, Zoiade a început să ameninţe.
„De la 35.000 de euro, mi-ai băgat...mi-ai dat 12 mii până acum! Am tăiat 10.000! Am tăiat 10.000! Am zis, mă, fă, dar să fie odată făcut. Acum nici aşa, da’ nu pot! Crede-mă pe cuvântu’ meu că dacă nu faci nimic eu îţi scot toate actele şi....o să vezi! Că ţi-am zis! Eu nu-s din astea, ameninţ....eu nu-s cămătar şi nu ştiu ce. Eu le scot...Eu am actele toate la mine acasă, eu le scot să vedem dacă îs ok...toate actele ce-ai....Îi păcat de copiii tăi! O să ai, na, dacă ai...probleme, eu aia zic. Deci eu mi-am...Na....”, arată una din stenogramele în care Zoiade încearcă să îl convingă pe omul de afaceri să-i amenajeze apartamentul.
Licitaţie câştigată de cine dă banii
O altă discuţie, interceptată de procurori, cu sprijinul SRI, arată că omul de afaceri ajutat la licitaţia de la Cărpiniş cere sprijin pentru un alt contract: „mă mai ajuţi, mă, cu aşa, vreo lucrare, cu licitaţia, aşa cum ai mai făcut?”. Potrivit Redeşteptarea, directorul Bursei de Mărfuri Timişoara susţine, pe înregistrări, că nu este dispus să ajute pe gratis. „Da bun, da tot eu? Să ajut şi....pe gratis....?...Nu pot mă acuma toată ziua să-ţi dau lucrări şi tu nimic....Dau la cineva de la care primesc...şi atunci cum? Dau alta şi tu zici că nu ai bani. Aşa, dau la unul care-mi dă bani....Dau la unul care-mi dă banii. Nu? Nu-i logic? Că am şi eu nevoie de bani....eu dacă nu dau la cineva care-mi dă banii, dau la tine care numai mă povesteşti şi mă abureşti”, arată o altă interceptare din dosar.
Din acelaşi dosar reiese că omul de afaceri ajutat la licitaţie a făcut lucrări la apartamentul lui Grigore Zoiade în valoare de 4.000 de euro, cumpărând din banii lui materiale şi plătindu-i pe muncitori. Datele de la dosar arată că ofiţerii SRI au fost pe urmele lui Zoiade şi a „clientului său”, inclusiv la Dedeman, când cei doi au fost, împreună, să cumpere materiale pentru apartamentul aflat în renovare.
Materialele, în valoare de 500 de euro au fost plătite de omul de afaceri şi facturate pe numele firmei pe care o reprezenta. „Acum cinci milioane. O fost aşa mare efort?”, a exclamat Zoiade după ieşirea de la Dedeman şi înainte de a merge la un alt magazin pentru cumpărarea unor materiale. Procurorii mai arată că Zoiade i-a cerut omului de afaceri bani şi pentru plata electricianului. Dosarul este trimis spre judecare la Tribunalul Timiş.
Potrivit siteului propriu, Bursa Română de Mărfuri (BRM) este o societate comercială pe acţiuni care prestează servicii de utilitate publică pentru membrii şi clienţii săi, precum şi pentru orice altă persoană juridică sau fizică a cărei activitate interferează cu pieţele administrate de bursa de mărfuri. Pe acelaşi site, sunt prezentate avantajele tranzacţionării prin Bursa Română de Mărfuri: transparenţa tranzacţiilor, drepturi egale pentru toţi participanţii, garantarea executării contractelor şi, în mod deosebit, libera concurenţă în stabilirea preţului pe piaţă.