Sorin Grindeanu a prezidat o şedinţă de Consiliu Local în care s-a dat o hotărâre „cu dedicaţie“. Beneficiar - o viitoare colegă de partid

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Grindeanu (stânga) a prezidat o şedinţă în care, la propunerea colegului de partid Radu Ţoancă (dreapta) s-a aprobat un amendament de care a beneficiat Ramona Olteanu (fostă consilieră PSD)
Sorin Grindeanu (stânga) a prezidat o şedinţă în care, la propunerea colegului de partid Radu Ţoancă (dreapta) s-a aprobat un amendament de care a beneficiat Ramona Olteanu (fostă consilieră PSD)

În 2011, Consiliul Local Timişoara a aprobat, într-o şedinţă prezidată de Sorin Grindeanu şi la propunerea unui coleg de partid, o hotărâre de Consiliu Local al cărei beneficiar este o fostă consilieră PSD. HCL-ul, care contravine unei legi superioare, este încă în vigoare. Pe atunci, beneficiara nu era membru PSD.

În cursul lunii decembrie a anului trecut, când varianta Grindeanu – premier nici nu era în discuţie, „Adevărul” a dezvăluit modul în care Consiliul Local Timişoara a emis în 2011, într-o şedinţă prezidată de Sorin Grindeanu, un HCL care contravine legii şi al cărei beneficiar este firma Ramonei Olteanu, candidat la alegerile parlamentare din decembrie din partea PSD, fost consilier local PSD, fiică a unui fost ofiţer SRI şi fostă şefă de cabinet a lui Ghiţă Ciobanu (decedat), fost asociat al lui Sorin Grindeanu în firma la care actualul premier a fost director. De remarcat că la momentul respectivei şedinţe de Consiliu Local, Ramona Olteanu nu era membră PSD, dar a devenit ulterior.

Istoric

Primăria Timişoara i-a concesionat în 2008 firmei SC Aurora SRL, deţinută de omul de afaceri Gavril Câmpeanu, un teren de aproape şase hectare în vederea amenajării unei baze de agrement. Conform OUG 54/2006, care reglementează regimul contractelor de concesiune de bunuri proprietate publică, subconcesionarea terenului concesionat de la primăria era interzisă, lucru specificat şi în contractul de concesiune încheiat în 2008 între Primăria Timişoara şi Aurora.

Printr-un contract de asociere în participaţiune firma Ramonei Olteanu, SC Friends Arena SRL, intră pe o suprafaţă de aproximativ 5.000 de metri pătraţi de la Aurora, unde construieşte o bază de agrement. Pentru a-şi dezvolta afacerea şi pentru a putea chiar să cumpere la un moment dat terenul pe care şi-a construit baza sportivă, Ramona Olteanu avea nevoie de subconcesionarea terenului, imposibilă în condiţiile în care contractul dintre Aurora şi Primăria Timişoara prevedea că subconcesiunea este interzisă.

În anul 2011, Curtea de Conturi descoperă că SC Aurora SRL îi plăteşte Primăriei Timişoara concesiune pe teren neconstruit, deşi, în realitate, terenul era ocupat de construcţii, iar tariful perceput ar fi trebuit să fie mai mare. Pentru a clarifica lucrurile, Primăria Timişoara a propus un proiect de hotărâre prin care să se clarifice situaţia suprafeţelor. Proiectul de hotărâre privind modificarea contractului de concesiune în privinţa noilor suprafeţe intră în Consiliul Local în data de 28 iunie 2011.

Consilier local la vremea respectivă, Ciprian Jichici observă o serie de nereguli în proiect, printre care neconcordanţa unor suprafeţe, dar şi numerotarea unor articole cu acelaşi număr „4”. Primarul de la acea vreme, Gheorghe Ciuhandu, propune amânarea unei decizii pentru şedinţa următoare, cerându-le funcţionarilor să corecteze erorile. „Faceţi-vă treaba corect să nu se creadă că vrem să muşamalizăm aici”, spune Ciuhandu.

Proiectul care vizează modificarea contractului de concesiune reintră pe ordinea de zi o lună mai târziu. Preşedinte de şedinţă este Sorin Grindeanu (PSD), la vremea respectivă viceprimar al oraşului şi lider al consilierilor locali PSD. La întrebarea lui Grindeanu dacă sunt amendamente, consilierul PSD Radu Ţoancă vine cu un amendament şi propune modificarea contractului, astfel încât terenul concesionat de SC Aurora SRL să poată fi subconcesionat, cu acordul Consiliului Local.

Chiar dacă legea interzice subconcesiunea (având dreptul să subconcesioneze doar societăţile şi regiile de stat, ceea ce nu era cazul aici), iar o hotărâre de Consiliu Local nu poate să contravină unui act normativ de nivel superior, nu s-a ţinut cont de acest lucru, responsabil să semnaleze o eventuală ilegalitate fiind secretarul Primăriei Timişoara, Ioan Cojocari. Acesta a luat cuvântul, fără să reclame că amendamentul contravine legii: Chiar şi amendamentul respectiv (n.r. al lui Radu Ţoancă, privind subconcesiunea) a fost făcut cu un scop pentru că acolo sunt nişte construcţii care nu sunt autorizate, nu le vom autoriza noi sub nicio formă pentru că vroiau alţii care le-au făcut să le autorizeze fără niciun drept”, a reacţionat Cojocari, care ar fi trebuit să sesizeze o eventuală ilegalitate a amendamentului.

Singurul care a luat poziţie public împotriva subconcesiunii a fost consilierul local Corado Toader, care a reclamat că aprobarea subconcesiunii este o premieră. „Consider că nu ar trebui să facem o astfel de concesie concesionarului. Eu nu îmi aduc aminte de vreun alt contract de concesiune în care să permitem subconcesiunea”, a fost poziţia lui Corado Toader. Maşinăria de vot a funcţionat, iar amendamentul propus de Radu Ţoancă a fost aprobat cu 16 voturi pentru şi 4 împotrivă. Hotărârea a trecut şi de controlul de legalitate al Prefecturii Timiş. Astfel, terenul de 5.500 de metri pătraţi, pe care este construită baza sportivă a fostei consiliere PSD, Ramona Olteanu, a fost dezembrat, iar în iunie 2015, la propunerea primarului Nicolae Robu, în baza HCL din 2011, Consiliul Local a aprobat subconcesiunea terenului către Ramona Olteanu. HCL-ul continuă să producă efecte, în octombrie 2016, Consiliul Local Timişoara aprobând o hotărâre care pregăteşte subconcesiunea unei alte suprafeţe către firma controlată de un actual consilier PSD, Ioan Mateescu.

Vă prezentăm stenograma şedinţei de Consiliu Local din 27 iulie 2011, cu precizarea că, până în decembrie 2016, pe site-ul Primăriei Timişoara în locul acestei stenograme a fost postat „din greşeală” un alt document, stenograma şedinţei din 2011, fiind publicată abia în decembrie 2016, după ce „Adevărul” a sesizat lipsa acesteia.

Astfel, din procesul verbal al şedinţei de Consiliu Local din 27 iulie 2011 se poate vedea cum Sorin Grindeanu supune direct la vot proiectele pentru care nu au fost amendamente în comisiile de specialitate. În momentul în care a ajuns la proiectul „Aurora”, Sorin Grindeanu a întrebat dacă sunt amendamente, propunerea venind imediat din partea colegului de partid, Radu Ţoancă.



 

Proces verbal FOTO Daniel Dancea
image
Proces verbal FOTO Daniel Dancea

Ramona Olteanu susţine că la momentul aprobării amendamentului propus de Radu Ţoancă, prin care se permite subconcesiunea, ea nici nu era în PSD, iar dacă ar fi fost vreo ilegalitate în adoptarea hotărârii de Consiliu Local, Serviciul Juridic şi Prefectura ar fi trebuit să reacţioneze. Ramona Olteanu a admis, însă, că şi-a dorit mult să rezolve problema subconcesiunii terenului, recunoscând că şi-ar dori ca în următoarea etapă să îl poată şi cumpăra, devenind astfel proprietară pe terenul de sub baza aflată acum în lucrări de extindere.

Plecat din PSD şi ajuns director al Sport Club Municipal Timişoara (din subordinea Primăriei Timişoara), Radu Ţoancă a declarat că a propus amendamentul referitor la subconcesiune, care prevede acordul Consiliului Local, în ideea unui control al Consiliului Local, „să nu poată subconcesiona Popescu sau Ionescu aşa cum vor ei”. „Esenţa proiectului de hotărâre era că poate subconcesiona şi prin amendamentul meu am vrut să întărim controlul Consiliului Local. În spiritul acesta trebuie înţeles amendamentul meu, nicidecum ca şi permisivitate să se subconcesioneze. Amendamentul e foarte clar”, a declarat Radu Ţoancă pentru „Adevărul”. Ţoancă este, însă, contrazis atât de proiectul de hotărâre, cât şi de referatul care însoţeşte proiectul, unde nu se propune niciun moment subcocensiunea. Iar dovada că hotărârea născută în urma amendamentului propus de Radu Ţoancă stă la baza subconcesionării sunt chiar documentele care vizează subconcesionarea.  

 

Timişoara

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite