Propunere controversată a PSD referitoare la campania electorală în şcoli. Explicaţiile unuia dintre iniţiatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copii participând la o defilare prin faţa unor politiceni, la Piteşti FOTO Denis Georgescu
Copii participând la o defilare prin faţa unor politiceni, la Piteşti FOTO Denis Georgescu

Un proiect de modificare a legii privind alegerea Preşedintelui a stârnit controverse din cauza unei unui articol prin care se propune eliminarea unităţilor de învăţământ de pe lista unităţilor în care campania electorală este interzisă. Unul dintre iniţiatori a declarat că nu se doreşte permiterea acţiunilor electorale în şcoli.

Mai mulţi parlamentari, în frunte cu senatorul Şerban Nicolae, au iniţiat un proiect de lege pentru modificarea unor prevederi legislative din domeniul electoral. Unul dintre articolele care a stârnit controverse este din Legea pentru Alegerea Preşedintelui. Prin proiect se propune înlocuirea articolului care prevede că: „în unităţile militare, în unităţile de învăţământ, în timpul programului de învăţământ, în sediile reprezentanţelor diplomatice, precum şi în penitenciare, acţiunile de campanie electorală de orice tip sunt interzise” cu un articol care prevede că „în unităţile militare, în sediile misiunilor diplomatice şi oficiile consulare, secţiilor consulare, institutelor culturale din străinătate, precum şi în penitenciare, acţiunile de campanie electorală de orice tip sunt interzise”.

Practic, potrivit proiectului, de pe lista unităţilor în care campania electorală este interzisă sunt scoase unităţile de învăţământ. Opoziţia a reacţionat la această propunere prin vocea preşedintelui PNL, Ludovic Orban. „Probabil încearcă să transforme copiii noştri, să-i pună pe toţi în cap în faţa premierului”, a spus Ludovic Orban. O reacţie pe această temă a avut şi deputatul PNL de Timiş, care este şi rector al Universităţii de Vest din Timişoara, Marilen Pirtea.

Este de neacceptat cum îşi alocă dreptul de a da buzna peste elevi şi studenţi în unităţile de învăţământ. Îmi este groază să-mi imaginez cum vor arăta holurile şi curţile liceelor şi, poate miza cea mai mare, universităţile. Nu mai au nicio măsură! Nu ai cum să nu te gândeşti că totul face parte dintr-un plan bine gândit încă de când au preluat puterea. Punerea în fruntea Inspectoratelor Şcolare a apropiaţilor PSD face parte, cel mai probabil, din planul lor, din dorinţa lor, de a intra cu bocancii în şcoli", susţine Marilen Pirtea într-o declaraţie politică.

Nici Şerban Nicolae, nici fostul ministru al Educaţiei, Liviu Pop, semnatar al iniţiativei legislative, nu au putut fi contactaţi de jurnaliştii „Adevărul“. Liviu Lucian Maziul, senator de Mehedinţi şi iniţiator al legii, a declarat că PSD nu intenţionează să permită acţiuni politice în şcoli, eliminarea prevederii referitoare la campania electorală în unităţile de învăţământ fiind propusă pentru a nu se suprapune cu articolul din Legea Educaţiei care prevede că în unităţile, în instituţiile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale sunt interzise activităţile de natură politică (Legea 1/2011, art. 7).

Noi am considerat că ar exista o dublă reglementare. În Legea Educaţiei scrie foarte clar că în unităţile şcolare nu se desfăşoară niciun fel de activităţi politice. Asta, însemnând că nici în timpul programului de învăţământ, nici în afara lui. Este o lege. Ţinând cont de discuţiile care au apărut în spaţiul public, probabil că în urma dezbaterilor din comisiile de specialitate vom veni şi vom scrie foarte clar, dar nu aşa cum era până în prezent în lege, ci aşa cum este stipulat în legea învăţământului, niciun fel de activitate politică. În actuala formulă nu era foarte clar specificat. În legea învăţământului scrie foarte clar şi fără echivoc. Probabil că în forma finală se va prevede, chiar dacă este de două ori reglementat, că nu se va desfăşura niciun fel de activitate. Va fi mai complet decât până acum”, a declarat senatorul Mazilu. Actul normativ este în momentul de faţă în dezbatere la Senat.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite