Prima sentinţă în cazul medicului care a scris pe fişa unei fete din secuime că „nu vorbeşte limba română”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Apel Timişoara a pronunţat o primă sentinţă în dosarul în care un medic de la Spitalul Judeţean Timişoara a contestat o hotărâre a Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, pronunţată împotriva medicului după consultarea unei sportive din Ţinutul Secuiesc. Decizia nu este definitivă, fiind atacată cu recurs la Curtea Supremă.

Maria Livia Popescu, medic primar de medicină internă la Policlinica Sportivă din cadrul Spitalului Judeţean Timişoara a fost în cursul anului trecut sancţionată de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) cu avertisment pentru că nu a realizat consultul complet al unei sportive de 12 ani din Târgu Secuiesc, scriind pe spatele fişei medicale că eleva  „nu vorbeşte limba română”. Medicul a contestat hotărârea CNCD în instanţă, la Curtea de Apel Timişoara. Judecătorii de aici au menţinut hotărârea CNCD, dar sentinţa a fost atacată cu recurs.

Istoria cazului

Totul a început în 9 februarie 2018 când echipa de baschet feminin din Târgu Secuiesc a venit în Timişoara pentru disputarea unui meci. La validarea sportivilor s-a constatat că trei fete din cadrul echipei nu au viza medicală şi nu pot juca. Pentru salvarea situaţiei, antrenorul  echipei din Târgu Secuiesc, Alpár Farkas, a mers cu cele trei fete la Policlinica Sportivă de la Spitalul Judeţean Timişoara pentru efectuarea vizitei medicale.

Înainte de a ajunge la medicul sportiv care să le elibereze viza medicală, cele trei fete au trecut, conform procedurii, pe la medicul de medicină internă Maria Livia Popescu. Sportivele au fost supuse unor consultaţii de specialitate, dar pe spatele fişei medicale ale uneia dintre fete, medicul a scris că nu s-a putut realiza anamneza (istoricul medical al pacientei) pentru că fata nu vorbeşte limba română. „Copil care nu vorbeşte limba română. Nu se pot lua informaţii. Nu se cunosc antecedente”, a scris medicul pe fişa medicală a sportivei.

Fisa medicala sportiva secuime FOTO mazsol.ro

FOTO Menţiunile făcute de medic pe fişa medicală a sportivei din secuime FOTO mszol.ro via timealaslavic.ro

Antrenorul elevei a înţeles că pe fişă scrie „nu se pot lua cu formaţia”, adică cu echipa. „Cardiologul examinator a umilit până la extreme o elevă, pe motiv că fetiţa nu vorbeşte limba română. Pe verso-ul fişei medicale a scris că acel copil care nu vorbeşte limba română să nu călătorească cu echipa”, a declarat antrenorul Alpár Farkas, citat de hirado.hu. În urma celor reclamate de antrenor, Asociaţia pentru Protecţia Drepturilor Minoritare „Miko Imre” s-a autosesizat şi l-a reclamat pe medic la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), care a sancţionat medicul cu avertisment.

Explicaţiile medicului

Medicul Livia Maria Popescu a contestat în instanţă hotărârea CNCD, iar primar fază a procesului s-a judecat la Curtea de Apel Timişoara. În proces, medicul a arătat că menţiunile de pe fişa medicală nu au un caracter discriminatoriu, cele scrise fiind adresate medicului sportiv care urma să emită viza medicală. În instanţă, medicul a arătat că antrenorul celor trei sportive avea obligaţia de a verifica existenţa vizelor medicale periodic cu atât mai mult înainte de începerea unei competiţii. De asemenea, medicul a arătat că cele trei sportive ar fi trebuit să aibă o adeverinţă de la medicul de familie care lipsea. Cu toate acestea, s-a apărat medicul, ţinând cont de vârsta sportivelor şi că acestea s-au deplasat atâta drum pentru a participa la o competiţie sportivă, de bună-credinţă a procedat la examinarea celor trei sportive în vederea avizului medical.

Medicul a mai arătat că a efectuat toate procedurile medicale de care era responsabilă, cu excepţia discuţiei medic – pacient, care nu s-a putut realiza din cauză că sportiva nu cunoştea limba română. „În ceea ce priveşte prima etapă, respectiv discuţia medic-pacient, nu a putut fi parcursă întrucât sportivele nu cunoşteau limba română deşi discuţia a fost purtată la nivelul de înţelegere specifică vârstei acestora respectiv 12-13 ani”, s-a apărat medicul potrivit căruia nu s-a apelat la serviciile de traducere ale antrenorului pentru că acesta „nu cunoştea datele medicale relevante”.

Decizia instanţei

Curtea de Apel Timişoara a respins apărările medicului şi a menţinut sancţiunea aplicată de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării. „Afirmaţia reclamantei conform căreia, în prezenţa antrenorului, minorele nu ar fi recunoscut eventualele probleme de sănătate sau efort, reprezintă susţineri fără relevanţă, întrucât reclamanta nu poate specula în privinţa răspunsurilor date de cele trei minore, câtă vreme   nu a încercat să obţină informaţiile necesare prin intermediul antrenorului”, se arată în decizia Curţii de Apel Timişoara, care nu este definitivă, fiind atacată cu recurs, la Curtea Supremă.

Curtea de Apel Timişoara a mai arătat că „nimic nu o împiedica pe reclamantă să apeleze la serviciile de translator ale antrenorului sportiv, exclusiv în ceea ce priveşte anamneza, tocmai pentru a se asigura de îndeplinirea unui serviciu medical corect şi complet”. „Este de necontestat faptul că, discuţia medic-pacient este una confidenţială, dar aceasta în ceea ce priveşte obligaţia medicului de a păstra confidenţialitatea asupra informaţiilor obţinute în urma examinării sau discuţiilor cu pacientul şi în nici un caz nu poate constitui un temei pentru încălcarea dreptului pacienţilor la comunicarea informaţiilor medicale în limba maternă sau  într-o limbă cunoscută”, se mai arată în sentinţa Curţii de Apel Timişoara.

În privinţa lipsei adeverinţei eliberate de medicul de familie, Curtea de Apel Timişoara a declarat că din moment ce a acceptat să presteze un serviciu medical, medicul ar fi trebuit să presteze un serviciu complet. „Instanţa reţine că celor trei sportive nu li s-a refuzat prestarea unui serviciu medical pentru lipsa acestei adeverinţe apreciată ca fiind obligatorie, ci li s-a prestat un serviciu medical incomplet, determinat de faptul că acestea nu cunoşteau limba română şi nu au putut astfel să furnizeze informaţii privind istoricul medical”, se mai arată în sentinţa Curţii de Apel Timişoara.

„Imaginaţi-vă cum se simte clienta mea”

Andrei Popescu, avocatul medicului a declarat că hotărârea Curţii de Apel Timişoara a fost atacată cu recurs, care se va judeca la Curtea Supremă. „Nu este vorba despre niciun act de discriminare. Imaginaţi-vă cum se simte clienta mea care de-a lungul carierei de 35 de ani a examinat zeci de mii de pacienţi de diferite naţionalităţi, din toate colţurile globului şi nu a fost acuzată niciodată de discriminare. Nu suntem de acord cu soluţia. Mergem înainte. Sperăm ca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să se observe faptul că nu este nicio faptă de discriminare ţinând cont de toate împrejurările”, a declarat avocatul medicului pentru „Adevărul”.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite