Prietenia poetică dintre Elisabeta de România şi împărăteasa Sissi, la Băile Herculane. „Moda este făcută pentru femeile fără gust”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jean des Cars, autorul cărţii biografice “Sissi - Împărăteasa Austriei”, aduce la iveală multe din secretele unei “femei de neuitat”.

Jean des Cars, un cunoscut jurnalist francez, reputat specialist în istoria marilor familii ale aristocraţiei europene, cu deosebire a familiilor Habsburg şi Grimaldi, este autorul cărţii “Sissi - Împărăteasa Austriei”. 

“Toţi şi toate mi-au permis să înţeleg mai bine fascinaţia pe care o exercită împărăteasa Elisabeta de peste 100 de ani. Am vrut să îi desluşesc viaţa, începută ca o operă şi terminată ca o tragedie, şi am încercat să înţeleg caracterul, deopotrivă patetic, nostim şi grandios. Mi s-a părut că a venit momentul să prezint portretul unei femei de neuitat”, a scris Jean des Cars.

Se ştie că împărăteasa Sissi a făcut câteva vizite în staţiunea Băile Herculane. Există numeroase relatări despre plimbările împărătesei la Herculane, dar şi despre faptul că a scris mai multe poezii în staţiunea bănăţeană, înspirată de frumuseţea naturii.

Jean des Cars are un capitol în “Sissi - Împărăteasa Austriei”, despre vizita reginei Ungariei la Herculane, şi în care vorbeşte şi de relaţia de prietenie dintre Sissi şi Regina Elisabeta a României, alias Carmen Sylva.

„În primăvara lui 1887, după o vizită agitată la un azil psihiatric vieneze (n.r.afectată fiind moartea vărului ei, regelui bavarez Ludovic al II-lea), după ce primise un buchet de violete de la doamna Schratt, împărăteasa se duce la Mehadia, un loc admirabil din sudul Ungariei. Romanii intalaseră aici Băile lui Hercule, canalizând o apă foarte caldă, cu o temperatură între 41 şi 62 de grade. Căldura estivală este de altfel copleşitoare, iar portarii hotelurilor recomandă prudenţă celor veniţi la cură, căci <sunt mulţi scorpioni sub pietre>. Asta nu o împiedică pe Sissi să se plimbe prin pădure, pentru a comunica mai bine cu natura, despre care scrie:

<Totul se schimbă în această lume

Iar fidelitatea nu este decât un cuvânt golit de sens

Numai tu, puternică natură,

Tu eşti etern fidelă şi sublimă.

Fericit cel care te iubeşte şi se înclină în faţa ta.

El scapă de amărăciunea decepţiei.

Aş da tot ce am pe lume

În schimbul seninei tale fidelităţi>.

Pe 28 aprilie 1887, are loc o la Herculane o întâlnire poetică între Sissi şi Carmen Sylva.

„Elisabeta de Austria o consideră <foarte gentilă şi foarte intereantă> pe Elisabeta de România. Aceasta din urmă, mai puţin dezordonată decât Sissi, având mai mult picioarele pe pământ, analizează foarte bine caracterul suveranei Austro-Ungariei, o zână care <refuză harnaşamentul unui protocol rigid şi emfatic>, şi constată că ei nu-i pasă de <aprobarea oamenilor, pe care o dispreţuieşte, dar există totuşi în ea o puternică vitalitate, avidă de a se manifesta>. 

Sissi avea să îi întoarcă vizita Elisabetei de România şi va sta la Castelul Peleş de la Sinaia. Conversaţia dintre cele două devine şi mai intimă. Iată cum o descrie Jean des Cars:

Regina o întreabă pe împărăteasă:

<-Frumuseţea ta te ajută să îţi depăşeşti timiditatea, nu?

-Nu mai sunt timidă, mai de grabă mă încearcă plictiseala. Sunt învăşmântată cu haine frumoase, sunt încărcată de bijuterii, api ies şi distribui unora şi altora cuvinte insipide, până cad de oboseală. În cele din urmă, mă întorc în apartamentele mele şi scriu sub dictarea lui Heine>.

Spre deosebire de Carmen Sylva, care era deja o scriitoare cunoscută pentru că îşi publica poemele, Sissi a refuzat să facă acelaş lucru în timpul vieţii. 

Regina României nu poate să o sprijine mai bine pe Sissi decât scriind. Iată unul din mesajele trimise de Carmen Sylva pentru Sissi. <Suntem tentaţi să acuzăm o fiinţă că nu îşi face datoria imediat ce se îndepărtează de cărările bătătorite. A vrea să gândeşti sau să acţionezi altfel decât turma înseamnă să te expui răzbunării acesteia. Am spus-o întotdeauna, moda este făcută pentru femeile fără gust, eticheta pentru oamenii lipsiţi de educaţie, biserica pentru cei fără religie, rutina pentru fiinţele cărora le lipseşte imaginaţia şi elanul>.  

  

Citeşte şi:
 

Femeile din spatele Regilor României. Elisabeta a fost supranumită „Mama răniţilor“, Maria era activă pe front, Elena a stat în umbra fiului ei, Mihai I

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite