Pedeapsa primită de un tânăr care şi-a omorât mama adoptivă. A turnat benzină pe ea şi i-a dat foc. Cum s-a ajuns aici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Tribunalul Caraş – Severin a pronunţat prima sentinţă într-un dosar în care un bărbat este acuzat că şi-a ucis mama adoptivă, pe care a incendiat-o şi i-a dat foc. Procesul este acum în faza de apel, la Curtea de Apel Timişoara. Dosarul scoate la iveală detalii cumplite.

Curtea de Apel Timişoara a programat în şapte decembrie un nou termen în procesul în care un tânăr din Caransebeş, judeţul Caraş – Severin, este acuzat că şi-a omorât mama adoptivă, incendiind-o. În primă instanţă, procesul s-a judecat la Tribunalul Caraş – Severin, iar Gheorghe Claudiu Adam a fost condamnat la 16 ani şi o lună de închisoare violenţă în familie, raportată la omor calificat şi tulburarea ordinii şi liniştii publice.

Sentinţa de condamnare în primă instanţă a tânărului de 33 de ani scoate la iveală detalii terifiante. Potrivit procurorilor, în 15 februarie 2018, între Gheorghe Claudiu Adam şi mama sa adoptivă a avut loc o ceartă, provocată de faptul că femeia a rătăcit nişte documente. Nervos, bărbatul s-a dus la o benzinărie, a cumpărat un litru de benzină, s-a întors acasă şi a turnat benzina în capul mamei sale şi pe haine.

În timp ce fiul său încerca să aprindă bricheta, femeia a reuşit să fugă din apartament. Bărbatul a fugit după ea pe casa scării, a prins-o şi i-a dat foc, uitându-se la ea cum arde. „Victima a reuşit să scape din mâinile inculpatului care încerca să aprindă cu o brichetă benzina care udase din abundenţă părul şi capul victimei dar şi hainele acesteia. În timp ce fugea pe scara blocului în care locuia, victima a fost ajunsă din urmă de inculpat iar acesta a reuşit să aprindă cu ajutorul brichetei benzina care stropise zona capului victimei şi îmbibase abundent hainele acesteia în zona pieptului. Flăcările au cuprins violent capul victimei şi hainele acesteia, au ars în întregime părul şi a afectat grav tegumentele feţei, capului şi gâtului victimei. Flăcările au cuprins şi zona pieptului a hainelor victimei degajând fum toxic şi gaze fierbinţi care au fost inhalate de victimă şi au produs arsuri ale căilor respiratorii şi intoxicaţii ale sângelui şi fluidelor alimentate de sistemul respirator”, se arată în rechizitoriu.

Procurorii au mai arătat că „victima a fost paralizată de teamă, s-a resemnat cu deznodământul tragic al incidentului şi s-a aşezat pe ultimele trepte ale scărilor blocului”. „Aici, a fost observată de vecina sa, care uluită de ce vedea a încercat să stingă flăcările cu ajutorul apei pe care o avea într-un recipient de plastic cu capacitatea de 5 litri. În timp ce martorul încerca să stingă victima, inculpatul a asistat impasibil şi i-a spus victimei că nu-i pasă de ea”, se mai arată în datele de la dosar. Alţi martori au declarat în instanţă că după ce focul care a cuprins-o pe femeie a fost stins, bărbatul o ameninţa pe mama sa adoptivă: „Lasă că îţi mai dau foc o dată”.

Victima a fost dusă la spital în Timişoara, dar după o săptămână a murit. Concluziile medicolor legişti: moartea victimei a fost una violentă şi s-a datorat insuficienţei acute cardio-respiratorii consecutivă arsurilor, intervenţiei şocului toxicoseptic cauzat de fumul şi gazele inhalate de victim.

În condamnarea bărbatului la 16 ani de închisoare, judecătorii au avut în vedere atât „conduita inculpatului după săvârşirea infracţiunilor (de pasivitate şi lipsire de iniţiativă în a acorda ajutor victimei) şi în cursul procesului penal (recunoaşterea necondiţionată şi totală a faptelor, dublată de o atitudine demnă şi sobră în faţa completului de judecată)”. De asemenea, s-au avut în vedere nivelul de educaţie, vârsta, starea de sănătate, situaţia familială şi socială. „Nu în ultimul rând se impune a fi avută în vedere starea psihică generală a inculpatului, certificată de înscrisurile depuse la dosar, deşi discernământul din momentul comiterii faptei atrage fără îndoială răspunderea sa penală”, se mai arată în sentinţa Tribunalului Caraş – Severin, atacată cu apel la Curtea de Apel Timişoara.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite