Ovidiu Şandor aşteaptă răspunsul Ministerului Culturii pentru a începe conservarea ecluzei austriece de la CBC

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ovidiu Şandor pe şantierul de la City Business Centre Foto: Ştefan Both
Ovidiu Şandor pe şantierul de la City Business Centre Foto: Ştefan Both

Omul de afaceri Ovidiu Şandor a fost acuzat că intenţionează să distrugă ecluza austriacă descoperită pe şantierul de la City Business Centre

Ovidiu Şandor, omul care a pus pe picioare afecerea City Business Centre din Timişoara, a fost acuzat de consilierul PDL Simion Moşiu şi arhitectul Valentin Luca de faptul că încearcă să distrugă ecluza habsburgică a bastionului Cetăţii Timişoarei. 
 

“Cei doi care şi-au dat cu părerea nu ştiu despre ce este vorba. Noi am depus trei propuneri către Ministerul Culturii, iar în toate cele trei se vorbeşte despre păstrarea unei bune părţi a vestigiilor. 

Comisia Ministerului Culturii va decide care din cele trei proiecte va fi pus în practică. Doar ei au dreptul legal. 

Nu înţeleg motivaţia demersului celor doi, pentru că noi am prezentat cum stau lucrurile în luna iulie. Dosarul a fost predat şi oricare din proiecte va fi desemnat noi vom pune în valoare ecluza pe banii noştri”, a declarat Ovidiu Şandor.


Lucrările de pe şantierul Citiy Business Centre au fost oprite datorită sitului arheologic. Încă se aşteaptă răspunsul de la Ministerul Culturii, pentru a vedea care dintre cele trei variante vor fi aplicate pentru conservarea ecluzei.

“Suntem primul dezvoltator din Timişoara, nu ştiu dacă în România au mai fost şi alţii, care face o propunere Ministerului Culturii asupra unui sit arheologic descoperit pe şantier. Nicidecum nu dorim distrugerea ei. Şantierul este oprit chiar dacă suntem deja în întârziere cu lucrările. Nu ştim când vine răspunsul de la Minister, şi noi aşteptăm”, a mai declarat Ovidu Şandor.   
 

Descoperirile făcute la CBC au uimit arheologii şi istoricii. A ieşit la iveală un întreg ansamblu al fortificaţiei Cetăţii Timişoarei, care include şi ecluza prin care, în vreme de război, se intoducea apă în şanţurile care înconjurau zidurile. Apa ajungea la un nivel de doi metri, până la gurile de tragere a tunurilor.


Este vorba de un sistem cu stăvilar la care au lucrat inginerii militari austrieci, folosind planuri de o precizie uimitoare. Pe timp de pace, ecluza era folosită şi pentru a asigura recircularea apei din şanţuri.

Citiţi şi:


FOTO Proiect spectaculos de salvare a ecluzei habsburgice a bastionului Cetăţii Timişoarei

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite