O legendă vie a sportului ungar, la Timişoara. Ivan Patzaichin i-a „furat” medalia olimpică de la München

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Wichmann Tamás, de nouă ori campion mondial, dublu medaliat cu argint la olimpiadă, a fost competitorul etern al lui Ivan Patzaichin.

Jocurile Olimpice de la München, din 1972. La proba de canoe simplu, 1.000 de metri, marele favorit pentru câştigarea titlului este ungurul Wichmann Tamás. A avut un an perfect, iar rezultatele îi îndreptăţeau să spere la medalia de aur. Principalul său adversar era românul Ivan Patzaichin. A fost o cursă transmisă în direct şi de Televiziunea Română, fiind urmărită cu sufletul la gură de români, cât şi de numeroasa comunitate maghiară din Transilvania şi Banat.

„În calificări, Ivan a concurat cu pagaia ruptă. Dar acesta a continuat să vâslească cu o ambiţie ieşită din comun. A termninat cursa, apoi a reintrat în calificări. Era anul meu, eram încrezător că voi câştiga cursa. L-am întrecut pe Ivan în multe curse. Nici eu nu m-am aşteptat să câştige, mai ales după incidentul cu pagaia ruptă. Principalul meu competitor era un sportiv din Germania, care a terminat până la urmă pe locul trei, după mine. Ivan a fost un mare sportiv. L-am bătut de multe ori, dar şi el pe mine”, a povestit Wichmann Tamás, invitat la Timişoara, în cadrul evenimentelor „Serile prieteniei”, organizat în fiecare lună la de Biserica Reformată „Noul Mileniu”. 

Wichmann Tamás şi Ivan Patzaichin au rămas buni prieteni. Recent, românul a fost sprijinit de Wichmann pentru a organiza o competiţie sub egida Asociaţiei „Ivan Patzaichin – Mila 23”. În 2012, Wichmann a fost invitat la Tulcea, la Festivalul Internaţional al Bărcilor cu Vâsle „Rowmania”.

„La împlinirea vârstei de 65 de ani, Ivan m-a invitat personal la Bucureşti. A fost un eveniment care s-a ţinut la Teatrul Naţional”, a adăugat Wichmann Tamás. 
 

Wichmann Tamás este considert unul dintre cei mai mari sportivi din Ungaria. Este o veritabilă legendă vie în ţara vecină. 

Wichmann Tamas FOTO Ştefan Both

Grav accident în copilărie

Fostul canoist a câştigat nouă medalii de aur la campionatele mondiale, de trei ori a fost campion european, iar de două ori a cucerit medalia de argint la jocurile olimpice. 
 

Wichmann Tamás face parte din clubul „Nemuritorii”, alcătuit din legende ale sportului din ţara vecină, el fiind şi actualul preşedinte.  

Wichmann Tamas

Wichmann Tamás a suferit un grav accident în copilărie, care a lăsat urme adânci. „Aveam şase ani. O maşină de poliţie a dat peste mine. M-a tras după ea opt metri. Ţin minte că mi-a fost foarte ruşine că lumea se uita la mine. Am vrut să mă ridic, dar n-am putut. Eram zdrobit. M-au urcat într-un taxi şi m-au dus la spital. Iniţial am ştiut să spun numele, unde stau, apoi pauză. Timp opt zile am intrat în comă. A fost o mare tragedie în familie, cu trei ani în urmă mama şi-a pierdut un copil de 13 ani. Acum urmam eu. Am rămas însă în viaţă. Dar am fost distrus. În ambele picioare mi-au montat tije de oţel, nu mai puteam merge. Greu am început să învăţ din nou să merg, cu ajutorul unui cadru de mers. Am trecut peste”, a povestit Wichmann Tamás. 

Wichmann Tamas FOTO Ştefan Both

Chiar dacă avea mari dificultăţi să se deplaseze, Wichmann Tamás avea o ambiţie ieşită din comun să nu se lase învins de handicap. A început să frecventeze un club de box, unde, fără ştirea mamei sale, dădea la o parte cadrul şi începea să facă gimnastică, să lovească sacul de box. 

„Mai bine de doi ani am făcut asta. Pot să spun că m-am mai întărit. Verişorul meu mergea la antrenamente de caiac. Dorinţa mea era să fiu puternic. Şi mi se părea că cei care practică acest sport sunt oameni puternici. Aşa că în 1961, m-am apucat şi eu. Chiar dacă trăgeam piciorul după mine”, a mai spus Wichmann.

A câştigat de 37 de ori titlul naţional

Cu o ambiţie ieşită din comun, Wichmann avea să devină campion al Ungariei la canoe. A câştigat 37 de titluri naţionale. Iar rezultatele pe plan internaţional au fost pe măsură.

„E greu să spun care a fost cea mai dragă medalie. Poate că prima medalie mondială, de la Duisburg, din 1967. Cea mai mare dezamăgire a fost la Jocurile Olimpice de la Moscova, unde mergeam ca favorit. Dara  trebuit să abandonez după ce am avut probleme tehnice la barcă”, a mai spus fostul mare sportiv.

Wichmann Tamas FOTO Ştefan Both

În anul 1979, Wichmann Tamás a primit premiul „Fair Play” din partea UNESCO, pentru gestul său de a pregăti un sportiv iugoslav, la Budapesta, cu riscul ca el să fie învins în competiţie tocmai de acesta.

„A fost un sportiv pe care nu-l iubeu antrenorii la el în ţară. Aşa că l-am chemat la Budapesta. Şi l-am ajutat eu. Făceam antrenamente împreună. La mondialul de la Belgrad, am mers umăr la umăr, dar el a câştigat. Pe mine interesa mereu spiritul sportiv, nimic altceva”, a declarat  Wichmann Tamás, care s-a retras din activitatea sportivă în anul 1984. Avea să devină antrenor la clubul MTK Budapesta.

Wichmann Tamas FOTO Ştefan Both


 

Proprietar de restaurant la Budapesta

Wichmann Tamás are la Budapesta un restaurant, de care se ocupă încă din 1985.

„Înainte să mă las, m-am gândit că am o meserie bună, cea de bucătar. Am reuşit să cumpăr o casă mare, care aparţinea unor evrei. Ei au dorit să se mute, pentru că pe atunci nu era cea mai liniştită zonă. Din canoie nu se câştiga mulţi bani, dar pe unde mergeam mai cumpărat diferite lucruri pe care le vindeam acasă. Într-un an am strâns 80.000 de forinţi, bani cu care puteai cumpăra o maşină Wartburg. Noi vindeam lopţei şi cumpăram ţigări, blugi şi altele”, a mai povestit Wichmann, care are şase copii: patru băieţi şi două fete, dar şi cinci nepoţi. 

   

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite