O doctoriţă a vrut să-i restituie şpaga unei paciente care s-a rugat la mormântul lui Arsenie Boca: „Am pus şi din partea dumneavoastră un leu”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Camelia Adriana Rămneanţu a fost trimisă în judecată pentru 17 infracţiuni de luare de mită FOTO Cetăţeanul
Camelia Adriana Rămneanţu a fost trimisă în judecată pentru 17 infracţiuni de luare de mită FOTO Cetăţeanul

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş au finalizat cercetările în dosarul medicului Adriana Camelia Rămneanţu, de la Casa de Pensii Lugoj. Doctoriţa a fost trimisă în judecată pentru 17 infracţiuni de luare de mită. Procurorii susţin că medicul ar fi luat mult mai mulţi bani decât s-a putut demonstra cu ocazia anchetei, pentru că „nu refuza nimic”.

Rechizitoriul de trimitere în judecată a Cameliei Rămneanţu arată că ancheta a fost declanşată după o sesizare din oficiu a procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş, care aveau informaţii că medicul „primeşte diverse sume de bani sau bunuri de la pacienţi pentru a  emite decizii medicale de pensonare”. După declanşarea anchetei, procurorii au obţinut acordul judecătorului pentru „mobilarea” cabinetului medical cu tehnică de înregistrare. Înregistrările realizate în biroul doctoriţei Rămneanţu a scos la iveală modul în care pacienţii îi ofereau medicului diverse sume de bani sau bunuri. Din înregistrările de la dosar nu reiese că medicul a cerut banii, dar nici nu a refuzat plicurile pacienţilor. 

Înregistrările din cabinetul medicului

Procurorii au arătat  că, potrivit înregistrărilor realizate în cabinet, în data de 07.12.2015 ora 09.01.20 medicul se afla în biroul său, când a deschis dosarul unui pacient în interiorul căruia se află două bancnote de 100 lei.  „În încăpere se află medicul R. A. C. împreună cu asistenta sa. Medicul răsfoieşte un dosar şi poartă o discuţie telefonică. Din partea dreaptă de pe masă, ia un dosar, îl deschide şi din coperta dosarului se observă două bancnote de o sută de lei peste care aşează nişte înscrisuri, închide dosarul şi îl pune pe un suport în cealaltă parte a biroului”, au descris procurorii mecanismul de colectare al şpăgilor de la Casa de Pensii Lugoj. Într-o altă înregistrare medicul este suprins cum „ia de pe masă ceva ce pare a fi plic, îl verifică sub birou şi cheamă următoarea persoană”. O înregistrare spectaculoasă este aceea în care o pacientă îi spune medicului că a fost la mormântul lui Arsenie Boca şi a pus „un leu” şi pentru medic. „M-am rugat la, la, la mormântul Părintelui Arsenie Boca. Am fost şi am pus, am pus şi din partea dumneavoastră, un leu din partea mea, din partea mea”. Când aude, medicul vrea să îi dea mita înapoi pacientei. „Păi trebuie să vă luaţi banii atuncea. Pe leul pentru....”. Din înregistrări reiese că pacienta refuză să ia plicul înapoi şi i-l lasă doctoriţei.


R.A.C.: Vai ce nebunie...Ati fos?

Femeie: M-am rugat...

R.A.C.: Dar n-a fost multă lume

Femeie: Nu. M-am rugat la, la, la mormântul Părintelui Arsenie Boca. Am fost şi am pus, am pus şi din partea dumneavoastră, un leu din partea mea, din partea mea.

R.A.C.: Păi trebuie să vă luaţi banii atuncea. Pe leul pentru....

[n.r... Medicul R. A. C. ia din dosar dintre documente un plic pe care îl restituie persoanei din faţa sa, însă aceasta refuză sa-l ia înapoi ]

Femeie:Nu, nu, nu...

R.A.C.: Dacă aţi pus din partea mea.

R.A.C.: O venit pensia? Aţi luat pensia?

Femeie: Ce pensie?

R.A.C.: Pe aia, pe patru sute de lei? Cum? N-aţi luat pensia?

Femeie: N-am luat.

R.A.C.: Păi de ce aţi fost la noi? N-aţi primit? Numele. Cum vă e numele?

 Femeie: N-am luat pensia, acuma ce aud...N-am luat

 R.A.C.: Păi, n-aveţi pensie de handicap? Cât aveţi pensie?

Femeie: Douămilioaneşapesute....”

Pe lângă înregistrările realizate în biroul doctoriţei, procurorii au la dosar şi mărturiile unor pacienţi sau rude care au spus că i-au oferit bani doctoriţei Rămneanţu. O mărturie cutremurătoare este ce a unui părinte al cărui copil a fost bolnav de cancer şi a fost pensionat pe caz de boală. Părintele a declarat că fiul său a fost pensionat în 2010, cu gradul de invaliditate III, iar din 2010 până în 2012 s-a prezentat anual la cabinetul medicului Rămneanţu pentru prelungirea deciziei de pensionare şi de fiecare dată a dat 100 de euro şi mici atenţii (cafea sau ciocolată).

„În cursul lunii decembrie 2012 cei doi (n.r. tatăl şi fiul) s-au prezentat la cabinetul medical pentru evaluare cu două zile înainte de data planificată, datorită faptului că numitul  S. N. G. trebuia să plece în Italia la un tratament, însă medicul nu i-a primit, deşi i-a fost explicată situaţia. După ce i-a fost remisă suma de 300 de lei, aceasta a primit dosarul şi a emis la o dată ulterioară decizia. Numitul S. N. G. a decedat în cursul lunii iunie 2013”, au arătat procurorii. Chiar dacă anchetatorii au trimis-o în judecată pe doctoriţa Rămneanţu pentru 17 infracţiuni de luare mită procurorii cer şi confiscarea sumei de 237.000 de euro, găsită într-o cutie de valori de la BCR, aceşti bani nefiind justificaţi şi presupunându-se că vin din acte de corupţie. Pe toată perioada anchetei, medicul Camelia Adriana Rămneanţu a refuzat să dea declaraţii, prevalându-se de dreptul la tăcere.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite