Maternitatea din România unde nu se mai primeşte şpagă. Cum au reuşit procurorii să bage spaima în doctori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scandalul de corupţie în care sunt implicaţi trei medici ginecologi de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui a băgat spaima în cadrele medicale care acum, afirmă pacientele, se tem să mai ia „atenţiile“.

Subiectul şpăgii care se dă la maternitate rămâne unul de actualitate, indiferent de spital sau de zona a ţării. Recent, mai multe mămici din Vaslui au dezbătut în mediul online pe seama sumelor pe care le oferă cadrelor medicale atunci când ajung să nască.

Dacă până nu de mult, potrivit procurorilor, secţia de ginecologie a spitalului din Vaslui, fusese transformată într-un veritabil SRL de un grup de medici, acuzaţi că efectuau internări fictive, avorturi ilegale şi condiţionau actul medical, în prezent, spre surpinderea pacientelor, cadrele medicale refuză să mai primească bani sau alte atenţii.

”Până acum era de notorietate că doamna doctor Laura Porumboiu este singura care nu primeşte şpagă în nicio situaţie. Nici bani, nici cadouri şi nici flori. De aceea era şi a rămas unul dintre cei mai căutaţi medici. După arestarea celor două doctoriţe (Doina Andrei şi Simona Botez n.r.), şi asistentele şi medicii şi-au schimbat atitudinea. Personal nu am dat, dar nici nu mi s-a cerut. Iar din discuţiile cu celelalte mame, nimeni nu mai primeşte bani sau poate o fac doar cu persoanele în care au maximă încredere”, a relatat una dintre mămicile ieşite recent din spital. 

Arestarea ginecologilor i-a ofensat pe medici: pacienţii trimişi la procurori să-i opereze

Scandalul de corupţie izbucnit în februarie 2015 la spitalul din Vaslui a provocat tensiuni uriaşe în rândul cadrelor medicale, unii dintre medici nemulţumiţi de denunţurile făcute împotriva colegelor de la Ginecologie, invitând pacientele ”să meargă la procurori să le trateze”. Între timp, apele s-au liniştit, iar pacientele sunt bucuroase că nu trebuie să mai cotizeze la naşterea copiilor.

Alte mămici, îngrijorate că nu vor benificia de suficientă atenţie la spitalul din Vaslui, aleg să nască la clinicile din Iaşi, chiar dacă, după cum afirmă, oferă bani echipei medicale. ”Eu am dat 1000 de lei la naştere la Iaşi. Dar fiecare dă după cum poate, sunt care au dat şi câte 1200 de lei”, a povestit una dintre mămici în cadrul unei dezbateri pe Facebook. Altele paciente sunt de părere că şpaga nu trebuie susţinută.

”Mămici, probabil o să stârnesc multe controverse, dar cred ca nu e corect să dai şpaga. Ştiu că o să îmi ziceţi că dacă nu le dai nu te bagă în seamă. Nu se poate stârpi corupţia dacă o alimentăm”, a afirmat o altă tânără mămică în cadrul dezbaterii.

Mărturii cutremurătoare la proces: ”Ţi-a plăcut să te f..i şi acum vii să ragi ca vaca la spital”

Peste 150 de martori, majoritatea foste paciente, au fost audiaţi în dosarul celor trei ginecologi din Vaslui, acuzaţi de corupţie. 

image

FOTO: Medicii Simona Botez şi Doina Andrei au fost arestate în februarie 2015

Fostele paciente au relatat judecătorilor cum au dat bani doctorilor pentru a fi băgate în seamă şi cum erau umilite şi jignite de aceştia. Tânăra a cărui soţ a formulat denunţul la DGA a relatat în faţa instanţei că a fost de două ori pacienta medicului Simona Botez şi de fiecare dată i-a dat bani.

”Prima dată am ajuns la Secţia Ginecologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui în noiembrie 2013, pentru o întrerupere de sarcină. La garderobă, asistenta din triaj mi-a spus că dacă vreau să se poarte frumos doamna doctor cu mine, să fie atentă cu mine, să îi dau 150 lei. Doamna doctor a coborât de la etaj, iar eu i-am dat cei 150 de lei în lift în timp ce ne deplasam spre sală. Eram la prima întrerupere de sarcină şi eram speriată. Mi s-a făcut o injecţie, care însă nu şi-a făcut efectul, iar în timpul intervenţiei am resimţit o durere puternică şi am ţipat, moment în care doamna doctor s-a răstit la mine, reproşându-mi «Ţi-a plăcut să te .... şi acum vii să te ragi ca vaca la spital»”, a declarat fosta pacientă a doctoriţei Botez în faţa judecătorilor.

”Şi aşa ai venit cu mâna goală, la ce stai aici?”

Anul următor, tânăra a rămas din nou însărcinată şi a păstrat copilul. În septembrie 2014, când au apucat-o durerile naşterii, a chemat ambulanţa. În momentul în care a ajuns la spital, de gardă era tot Simona Botez. Timp de două zile, gravida, care depăşise termenul de nouă luni, a stat cu dureri cumplite, fără ca medicul să o ajute să nască. Pentru că nu mai suporta durerile, şi-a sunat partenerul, povestindu-i prin ce trece şi cerându-i să îi aducă bani la spital, pentru că din discuţiile cu celelalte paciente a înţeles că dacă nu va da bani, nu se va uita nimeni la ea. 

Martora a mai declarat judecătorilor că pe toată durata spitalizării a cumpărat materialele sanitare şi medicamentele necesare, iar în saloane erau de notorietate tarifele care trebuiau plătite doctorilor la naştere.

”Banii nu se dădeau în semn de mulţumire, dacă nu dădeai şpagă nu se uita nimeni la noi, nu ne băga nimeni în seamă. Noi, mamele, în salon, discutam despre această situaţie. O fată a dat 800 de lei doctoriţei Botez, o alta, care mai avea două cezariene, a povestit că doctoriţa Andrei i-a cerut tot 800 de lei pentru a treia naştere. O altă pacientă care trebuia să nască cu doctorul Tănăsescu a zis că i s-au cerut bani pentru cezariană, în caz contrar să plece acasă pentru că nu e de naştere. Femeia a plecat, iar până seara a născut acasă. O altă pacientă a născut cu doctoriţa Bazatin şi i-a dat în prezenţa noastră, în salon, 300 sau 400 de lei”, a povestit martora în faţa judecătorilor.

3 medici şi 58 de infracţiuni

Medicul Doina Andrei a fost trimisă în judecată, fiind acuzată de săvârşirea de 25 de infracţiuni de luare de mită, patru infracţiuni de fals intelectual şi o infracţiune de sustragere de înscrisuri. La rândul său, medicul Simona Botez este acuzată de comiterea a 14 infracţiuni de luare de mită şi patru infracţiuni de fals intelectual. Cel de-al treilea medic inculpat Adrian Tănăsescu este acuzat de săvârşirea a zece infracţiuni de luare de mită. Dosarul se judecă în prezent la Tribunalul Vaslui.

Pe aceeaşi temă: 

FOTO Doi ginecologi de la Spitalul Judeţean Vaslui, reţinuţi pentru luare de mită: doctoriţele Botez şi Andrei, în arest. Tănăsescu, sub control judiciar

Motivele eliberării doctoriţelor din Vaslui. Judecătorii spun că pacienţii sunt vinovaţi de corupţia din spitale şi dau şpagă pentru a fi trataţi preferenţial

FOTO Doctoriţele din Vaslui acuzate de avorturi ilegale şi internări fictive sunt cercetate în libertate. Judecătorii le-au interzis să mai profeseze ca medic

Interceptări uluitoare în cazul doctoriţelor şpăgare de la Vaslui: gravidele erau făcute „proaste“, „vaci“ sau „scroafe“. Bebeluşii - „draci“

 Bursa şpăgilor la ginecologie. Cât plăteau pacientele din Vaslui pentru a naşte sau pentru a fi tratate. Cum erau jignite gravidele fără bani

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite