Noul bilanţ al pompierilor după urgia de duminică: 8 persoane şi-au pierdut viaţa şi 145 au fost rănite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara în imagini după furtuna de duminică FOTO Facebook/Info Trafic jud. Timiş
Timişoara în imagini după furtuna de duminică FOTO Facebook/Info Trafic jud. Timiş

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a comunicat luni dimineaţă ultimul bilanţ al furtunii puternice care a măturat vestul ţării.

Din cauza diferitelor obiecte sau a arborilor doborâţi de vântul puternic, s-au înregistrat 145 victime, dintre care opt persoane au decedat (Arad-1, Bistriţa-2, Timiş-5), iar 137 de persoane au fost rănite (Alba-6, Arad-15, Bihor-35, Bistriţa-15, Cluj-5, Hunedoara-1, Maramureş-10, Sălaj-1, Timş-49).

Cele mai multe dintre persoanele rănite s-au deplasat la unităţile spitaliceşti cu mijloace proprii, după ce au fost lovite pe timpul furtunii.

În urma furtunilor de scurtă durată, dar de intensitate semnificativă, au fost semnalate efecte negative la nivelul a 212 localităţi din 15 judeţe (Alba, Arad, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Cluj, Caraş-Severin, Hunedoara, Harghita, Iaşi, Maramureş, Mureş, Suceava, Sălaj şi Timiş).

Peste 1.000 de pompieri cu 225 mijloace tehnice au acţionat în sprijinul populaţiei şi administraţiilor publice locale din zonele în care s-au manifestat fenomene meteorologice periculoase.

„În ultimele 24 de ore, Administraţia Naţională de Meteorologie, a emis 38 avertizări/atenţionări pentru fenomene meteo periculoase, de gen Now Casting, care anunţau frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului ce local vor depăşi la rafală viteza de 60 km/h şi izolat 90 km/h care trecător vor lua aspect de vijelie, cantităţi de apă de 25-35 l/mp. Toate informările privind producerea fenomenelor au fost transmise către autorităţile locale, în vederea dispunerii măsurilor preventive şi operative care se impun”, anunţă IGSU.

De asemenea, la nivel naţional au fost afectate 137 acoperişuri ale imobilelor şi au fost doborâţi de vânt peste 290 de arbori (pe carosabil, autoturisme sau imobile), fiind avariate 35 autoturisme.

Pompierii militari, sprijiniţi de celelalte structuri ale MAI şi de comitetele locale pentru situaţii de urgenţă au intervenit pentru salvarea a 204 persoane surprinse de condiţiile meteo nefavorabile.

Circulaţia rutieră a fost afectată temporar din cauza copacilor căzuţi pe carosabil pe 18 drumuri, dintre care 12 drumuri naţionale (DN1, DN6, DN7, DN13B, DN17C, DN18, DN18B, DN58, DN68, DN69, DN79, DN79A) şi 6 drumuri judeţene (DJ79B, DJ107P, DJ688, DJ764B, DJ79B, DJ708). 

Circulaţia feroviară a fost afectată pe un număr de 42 de tronsoane, ca urmare a fenomenelor meteorologice deosebit de violente, pe raza Regionalelor de cale ferată Timişoara, Cluj, Braşov şi Iaşi. 

Ca măsură de siguranţă, în urma efectelor produse la nivelul clădirilor, s-a luat măsura suspendării cursurilor în data de 18 septembrie a.c. în 42 unităţi şcolare din judeţele Arad (1), Bihor (18), Cluj (1) şi Timiş (22). 

Din punct de vedere al alimentării cu energie electrică sunt afectate 568 de localităţi din 13 judeţe (BH, BN, CJ, MM, SM, SJ, AB, CV, HR, MS, SB, IS, SV), iar echipe tehnice acţionează în teren pentru remedierea situaţiei.

În acest moment sunt semnalate patru autoturisme cu opt persoane blocate pe DJ 764B, zona Valea Drăganului, judeţul Cluj, din cauza copacilor căzuţi pe carosabil. Se acţionează pentru remedierea situaţiei cu echipaje de la Drumurile Judeţene, ISU Cluj, SVSU şi Salvamont. Nu sunt semnalate urgenţe medicale ce nu pot fi asigurate din cauza fenomenelor meteorologice.
 

Inspectorul general al IGSU, împreună cu ministrul afacerilor interne, au ajuns în această dimineaţă în judeţul Timiş, zonă în care vremea nefavorabilă a produs efecte considerabile

„La această oră nu mai sunt în vigoare avertizări meteorologice de vijelii sau intensificări ale vântului, însă reamintim populaţiei că pe timpul manifestării fenomenelor periculoase să rămână în locuinţe sau alte spaţii închise care le pot asigura protecţia. De asemenea, recomandăm parcarea autoturismelor în zone ferite, la distanţă faţă de copaci sau stâlpi de electricitate”, au mai transmis cei de la IGSU.


Citiţi şi:


Timişoara în imagini după dezlănţuirea violentă a naturii FOTO

FOTO VIDEO O tornadă a răscolit vestul ţării: 8 morţi şi peste 60 de răniţi, copaci smulşi din rădăcini, maşini zdrobite, clădiri avariate

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite