Laptele de capră, alimentul subapreciat pe nedrept. De ce spun specialiştii că este foarte apropiat de laptele de femeie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Caprele dau un lapte considerat foarte sănătos FOTO Arhivă
Caprele dau un lapte considerat foarte sănătos FOTO Arhivă

Laptele de capră „face furori” în ultima perioadă pe internet, fiind considerat foarte sănătos. Cercetări recente arată că are proprietăţi remarcabile. Cu toate acestea, alimentul se vinde în cantităţi foarte mici în România, fiind preferat laptele de vacă.

„Laptele de capră oferă o sumedenie de beneficii pentru sănătate şi are foarte puţine efecte secundare negative, spre deosebire de cele întâlnite în cazul consumului de lapte de vacă”, arată un articol publicat pe site-ul ele.ro, iar astfel de articole laudative pot fi găsite cu duiumul în ultima perioadă. 

Sorin Octavian Voia, profesor la Universitatea de Agronomie din Timişoara şi specialist în creşterea ovinelor şi caprinelor, a făcut o comparaţie între laptele de capră şi cel de vacă, explicând cu date concrete conţinutul fiecăruia dintre cele două produse.

„Una din cele mai semnificative diferenţe între laptele de vacă şi cel de capră este compoziţia şi structura grăsimii. Globulele de grăsime sunt de cinci ori mai mici în laptele de capră şi sunt dispersate uniform, asigurând o amestecare omogenă a grăsimii, în întreaga cantitate de lapte. Laptele de capră are un conţinut mai ridicat de acizi graşi cu lanţ scurt, decât cel de vacă. De asemenea, eter-glicerolul, care este foarte important în nutriţia nou-născuţilor, se află în cantitate mai mare, iar acidul azotic în cantitate mai mică, ceea ce este semnificativ pentru prevenirea apariţiei sindromului de ficat gras”, a explicat profesorul timişorean într-un articol pentru revista agricolă Ferma.

Potrivit lui Sorin Octavian Voia, reacţia laptelui de capră este alcalină, ceea ce îl face să fie asemănător laptelui de femeie, în timp ce laptele de vacă are o compoziţie care favorizează dezvoltarea bacterilor şi a virusurilor.

„Laptele de capră coagulează în stomac în proporţie de până la 2%, comparativ cu cel de vacă, care precipită într-o proporţie de aproximativ 10%. În privinţa conţinutului proteinei în amino-acizi esenţiali şi semiesenţiali, laptele de capră are cea mai ridicată valoare biologică. Din acest motiv, este recomandat în hrana copiilor, a celor vârstnici, dar şi a bolnavilor, în mod deosebit a celor suferinzi de diabet”, a mai punctat profesorul timişorean în Ferma.

Unul dintre motivele pentru care laptele de capră este evitat de mulţi consumatori în constituie mirosul puternic, neplăcut pentru multe persoane. Sorin Octavian Voia a explicat pentru “Adevărul” şi motivul pentru care laptele de capră, dar şi cele de oaie, au mirosul specific: „Mirosul şi gustul laptelui de capră provin din mulsul neigienic. La fel ca în cazul laptelui de oaie, grăsimile din lână pot ajunge în lapte şi da acel gust specific. Dacă ar fi muls mecanic, nu ar mai fi gustul la fel. Inclusiv dacă oala nu este spălată bine se imprimă gustul de rânced în lapte”. Profesorul a mai precizat că, la fel ca laptele, carnea de capră (ied) este foarte bună. Cu toate acestea, singura dată când românii consumă carne de capră este în preajma Paştelui. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite