UPDATE Lacăt pe Clinica de Chirurgie Cardiacă din Timişoara, din lipsa de materiale sanitare şi medicamente. Primarul se plânge ministrului Sănătăţii
0Clinica de Chirurgie Cardiacă din Timişoara şi-a întrerupt activitatea chirurgicală din data de 26 martie, 2013, ca urmare a lipsei cronice de materiale sanitare şi medicamente.
UPDATE ora 12.30 Nicolae Robu, primarul Timisoarei, care se află la Bucureşti, tocmai pentru a mai face rost de bani pentru oraş, a fost înştiinţat telefonic de situaţia dramatic de la Clinica de Chirurgie Vasculară.
“Este inadmisibil ca o astfel de clinică să ajungă în situaţia în care a ajuns. Sunt imperios necesare măsuri urgent pentru reintrarea lucrurilor în normalitate. Aici avem de-a face la modul cel mai propriu cu probleme de viaţă şi de moarte”, a declarat Nicolae Robu, pentru Adevărul.
Nicolae Robu ne-a declarat că va avea o întâlnire cu ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolaescu, căruia îi va prezenta situaţia de la Timişoara.
Reamintim că primarul Timişoarei a fost operat pe cord, anul trecut, chiar înaintea începerii campaniei electorale pentru alegerilor locale.
Robu a fost operat Institutul de Boli Cardiovasculare din Timişoara, fiindu-i făcute patru bypass-uri pe arterele coronariene, după ce a fost diagnosticat cu cardiopatie ischemică.
Stop cardiac la... cardiologie
Ceea ce părea la început o glumă de 1 aprilie s-a dovedit a fi o veste cât se poate de tristă. Clinica de Chirurgie Cardiacă a Institutului de Boli Cardiovasculare din Timişoara, una din cele mai apreciate centre medicale din ţară, şi-a interupt activitatea.
“Am primit adrese de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Timiş şi de la Prefectura Judeţului Timiş, prin care se atenţionează direcţiunea spitalului şi şefii de secţie, că pacienţii nu pot să-şi cumpere materiale şi medicamente pe perioada spitalizării potrivit legislaţiei în vigoare. În caz contrar spitalul trebuie să ramburseze pacientului toate cheltuielile proprii pe perioada spitalizării, iar şefii de secţie să răspundă personal de încălcarea legii”, a transmis Marian Gaşpar, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiacă din Timişoara.
Situaţia este şi mai dramatică în Departamentul de Cardiologie Intervenţională unde ajung cazurile de urgenţă cu infarct miocardic acut.
“Nu există materiale necesare actului terapeutic. Fără o intervenţie de urgenţă în primele ore de la infarct aceşti pacienţi pot muri. Până acum pacienţii îşi cumpărau o parte din materiale şi medicamente pe care spitalul nu avea banii să le achizioneze din programele naţionale de cardiologie şi din veniturile pe caz rezolvat DRG de la Casa de Asigurări de Sănătate”, a mai afirmat Marian Gaşpar.
Chiar dacă erau asigurate materialele din Programul National de Infarct pentru 30 de cazuri, acestea erau insuficiente pentru că existau peste 70 de cazuri pe lună.
“Nimeni nu poate programa câte cazuri pot face infarct într-o lună”, a mai spus Gaşpar.
Medicii se găsesc în situaţia neplacută de a nu putea efectua actul medical sau dacă trimit pacientul să-şi cumpere materiale de la farmacii, să fie reclamaţi ulterior, tocmai de beneficiarii actului salvator, adica pacienţii.
Pacientii care au indicaţie chirurgicală sunt trecuţi pe lista de aşteptare pâna la rezolvarea oficială a stării de blocaj financiar.
Medicii aşteaptă o întalnire oficiala cu responsabilii spitalului şi reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănatate, Prefectură şi Colegiul Medicilor din Judetul Timiş.