Jaf de peste 130.000 de euro la un spital aflat în construcţie. Poliţia nu a reuşit, în patru ani, să dea de urma hoţilor care au furat aproape 1.000 de calorifere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ceea ce trebuia să fie un spital nou a rămas o ruină. Mai mult decât atât, termopanele şi caloriferele au dispărut, iar autorităţile nici măcar nu ştiu cine era responsabile de ele FOTO Arhivă
Ceea ce trebuia să fie un spital nou a rămas o ruină. Mai mult decât atât, termopanele şi caloriferele au dispărut, iar autorităţile nici măcar nu ştiu cine era responsabile de ele FOTO Arhivă

Un caz fără precedent consumat la Timişoara în urmă cu mai mulţi ani a fost soluţionat de Curtea Supremă printr-o sentinţă definitivă care scoate la iveală o haosul care a domnit în Primăria Timişoara în perioada fostului primar, Gheorghe Ciuhandu. Pe de altă parte, ancheta penală declanşată în acest caz nu este finalizată nici acum, la mai bine de patru ani de la descoperirea jafului.

Era anul 2011 când o ştire, potrivit căreia dintr-un spital de la Timişoara aflat în construcţii s-au furat termopane şi calorifere de sute de mii de euro, făcea înconjurul ţării. Descoperirea a fost făcută în momentul în care Primăria Timişoara trebuia să-i predea spitalul aflat în construcţii Direcţiei de Sănătate Publică. După ce comisiile de predare/primire constituite la nivelul celor două instituţii au descoperit jaful, Primăria Timişoara a deschis un proces prin care a cerut Spitalului Municipal Timişoara şi firmei Italrom, care a câştigat în 1997 licitaţia pentru execuţia lucrării, să predea obiectele lipsă din inventar sau să achite contravaloarea lor, 607.000 lei.

Procesul a scos la iveală o situaţie incredibilă. Responsabilă de bunurile dispărute era tocmai Primăria Timişoara, care a deschis procesul de recuperare a prejudiciului. Astfel, în cadrul procesului, Spitalul Municipal a demonstrat că Primăria Timişoara a preluat în 2003 spitalul aflat în construcţie, fiind responsabilă şi de bunurile de acolo.

„Adresa Primăriei Municipiului Timişoara din data de 23.02.2004 dovedeşte faptul că reclamanta ştia că trebuie să asigure paza investiţiei, însă a comunicat spitalului lipsa fondurilor pentru acest gen de cheltuieli. Or, corespondenţa purtată demonstrează că reclamanta ştia că îi incumbă paza imobilului şi a investiţiei. Mai mult, reclamanta a depus înscrisuri din care rezultă că ulterior predării – în anul 2007 – paza acestui obiectiv a fost asigurată de Poliţia Comunitară aflată în subordinea Primăriei Municipiului Timişoara”, arată un document care vizează apărarea Spitalului Municipal din instanţă. De altfel, în urma probelor analizate, judecătorii au constatat că Spitalul Municipal nu poate fi obligat la recuperarea prejudiciului.

În paralel, odată cu descoperirea furtului de termopane şi calorifere de la Spitalul Municipal aflat în construcţie, poliţiştii Secţiei 4 din Timişoara s-au autosesizat şi a fost un dosar penal pentru furt calificat, ancheta fiind coordonată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Timişoara. După patru ani de anchetă, procurorii nu au emis încă o soluţie. „Prin rezoluţia organului de urmărire penală din data de 08.02.2012, a fost începută urmărirea penală in rem faţă de autori necunoscuţi, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat (…).  Dosarul se află în prezent în lucru la Poliţia Municipiului Timişoara – Secţia 4 Poliţie, cercetările făcându-se în continuare în vederea identificării făptuitorilor şi în vederea stabilirii valorii prejudiciului cauzat”, se arată într-un răspuns emis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Timişoara, la solicitarea „Adevărul”. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite