Imagini dezolante din muzeul morilor de apă unice în Europa. Complexul va fi reconstruit din temelii după ce a fost luat de ape
0Morile de apă de la Rudăria, Caraş-Severin, refuză „să moară”. Vechi de cel puţin 200 de ani, morile de apă au fost afectate grav de o viitură venită pe pârâul care traversează Valea Morilor. Pentru cei care au văzut morile de apă în toată splendoarea lor, imaginile sunt acum de coşmar. Vestea bună este că muzeul se reconstruieşte.
Cunoscute în toată ţara şi chiar în străinătate, morile de apă de al Rudăria, unice în Europa prin faptul că sunt încă funcţionale şi folosite de localnici pentru a măcina boabele, au devenit un punct de atracţie pentru turiştii care ajung în Banat. O inundaţie puternică produsă în toamna anului trecut a afectat, însă, grav morile de apă de la Eftimie Murgu (Rudăria după denumirea veche).
Practic, toate cele 22 de mori care se întind de-a lungul comunei au fost afectate de ape. Morile aflate în interiorul satului au fost mai puţin afectate, dar cele aflate în amonte, pe Valea Morilor, au fost puternic avariate. Cinci iazuri construite pentru ridicarea nivelului apei au fost distruse, iar două mori au fost pur şi simplu luate de apă.
Una dintre morile distruse în totalitate este „Îndărătnica dintre râuri”. Aflată în mijlocul râului, într-un peisaj mirific, moara a devenit în timp un simbol al Complexului de mori de la Eftimie Murgu, mulţi dintre turiştii ajunşi în zonă dorind să aibă o poză lângă moară. De altfel, de această moară, care se învârte în sens opus acelor de ceasornic, se leagă şi o serie de legende, ceea ce o face să fie şi mai atractivă.
Moara „Îndărătnica dintre râuri” înainte de inundaţii FOTO www.delabogdana.wordpress.com
Moara „Îndărătnica dintre râuri” în timpul inundaţiilor din toamna anului 2014 FOTO Arhivă
Moara „Îndărătnica dintre râuri” după inundaţiile din toamna anului trecut FOTO Daniel Dancea
Acum, pe locul fostei mori de poveste se află doar o fundaţie de beton, turnată pentru reconstrucţia morii. Primarul localităţii, Ilie Imbrescu, susţine că digurile au fost refăcute, fiind doa o chestiune de timp până la umplerea barejelor şi repornirea morilor. În privinţa morilor distruse complet, una dintre ele este aproape gata, iar îndărătnica dintre râuri este construită, fiind „parcată” pe bucăţi în curtea primăriei, de unde va fi luată şi montată pe râu. Refacerea muzeului mulinologic se face cu bani de la Compania Naţională de Investiţii.
Noutăţi pentru turişti: meniu cu mămăligă şi brânză friptă
În ciuda distrugerilor provocate de ape, turiştii continuă să vină la morile de apă de la Eftimie Murgu. O familie din Bucureşti, spre exemplu, a venit pentru al doilea an la morile de la Rudăria. În ciuda ploii şi a frigului de afară, bucureştenii au campat în apropierea morilor, fiind încântaţi că zona este liniştită şi fără agitaţia marilor staţiuni montane. În plus, din această primăvară, la intrarea în complexul de mori s-a deschis un restaurant care îi întâmpină pe turişti cu meniu tradiţional: mămăligă din făină făcută la morile de apă, cârnaţi de casă şi brânză friptă plus gogoşi sau plăcinte tradiţionale.