Imagini rare din interiorul clădirii Teatrului „Franz Josef” din Timişoara, înainte şi după marele incendiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Interiorul Teatrului înainte de incendiu, în 1890 FOTO Facebook/Lucian Muntean
Interiorul Teatrului înainte de incendiu, în 1890 FOTO Facebook/Lucian Muntean

Clădirea Teatrului şi Operei din Timişoara, construită între 1871 şi 1875, a trecut prin două incendii devastatoare.

Palatul Culturii din Timişoara, construit după planurile renumitilor arhitecţi vienezi Hermann Helmer şi Ferdinand Fellner (constructori a numeroase săli de teatru din Europa - Budapesta, Viena, Szeged sau Odessa) şi a fost terminată în 1875.

Iniţial a purtat numele împăratului Franz Josef. În partea laterală, care dă în actuala stradă Alba Iulia, s-a aflat Hotelul Kronplatz Rudolf şi sala de dansuri Reduta, unde a concertat, în 1879, Johannes Brahms.

În 1880, Teatrul este cuprins de un incendiu şi arde aproape complet. Achiziţionat de primărie, clădirea a fost reconstruită.

Colecţionarul Lucian Muntean a scos la iveală o fotografie extrem de rară, cu interiorul Palatului Culturii, realizată în 1890. Aşa a arătat interiorul după reconstrucţie, până la incendiul din 1920, când clădirea este lovită din nou de tragedie.

În arhiva Episcopiei Romano-Catolice din Timişoara se află o fotografie inedită în care se vede interiorul Palatului Culturii distrus de flăcări.

Incendiu Operă Timişoara

Un nou incendiu a mistuit clădirea. Palatul a trebuit reconstruit. Era după căderea Imperiului Austro-Ungar, când mare parte a Banatul a intrat în componenţa României.

Incendiu Operă Timişoara


 

Reconstrucţia se face după planurile arhitectului bucureştian Duiliu Marcu, păstrându-se stilul original numai la faţadele laterale, faţada principală şi sala de spectacole îmbrăcând stilul neobizantin.
 

În 1933, urmează o nouă modificare a faţadei. Acelaşi architect Diuliu Marcu, un admirator al lui Marcelo Piacentini – arhitectul preferat al dictatorului fascist Benito Mussolini, realizează un proiect simplu, care nu va mai avea nimic de-a face cu arhitectura Pieţei centrale a Timişoarei.

Incendiu Operă Timişoara


 

Ziarul Vestul titra în acele vremuri: “Are impresia că ne lasă un monument egiptean, dar a lăsat o simplă şi uriaşă arcadă, un arc de triumf al prostiei. Este o altă batjocură la adresa Timişoarei”.


Citiţi şi:

FOTO Schimbarea faţadei fasciste a Operei şi Teatrului Naţional din Timişoara: "Ne-a fost lăsat un arc de triumf al prostiei"

FOTO Primarul Timişoarei nu doreşte aspect vienez pentru clădirea Operei. Va fi păstrată faţada de "Arc de triumf"

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite