Imagini rare din interiorul clădirii Teatrului „Franz Josef” din Timişoara, înainte şi după marele incendiu
0Clădirea Teatrului şi Operei din Timişoara, construită între 1871 şi 1875, a trecut prin două incendii devastatoare.
Palatul Culturii din Timişoara, construit după planurile renumitilor arhitecţi vienezi Hermann Helmer şi Ferdinand Fellner (constructori a numeroase săli de teatru din Europa - Budapesta, Viena, Szeged sau Odessa) şi a fost terminată în 1875.
Iniţial a purtat numele împăratului Franz Josef. În partea laterală, care dă în actuala stradă Alba Iulia, s-a aflat Hotelul Kronplatz Rudolf şi sala de dansuri Reduta, unde a concertat, în 1879, Johannes Brahms.
În 1880, Teatrul este cuprins de un incendiu şi arde aproape complet. Achiziţionat de primărie, clădirea a fost reconstruită.
Colecţionarul Lucian Muntean a scos la iveală o fotografie extrem de rară, cu interiorul Palatului Culturii, realizată în 1890. Aşa a arătat interiorul după reconstrucţie, până la incendiul din 1920, când clădirea este lovită din nou de tragedie.
În arhiva Episcopiei Romano-Catolice din Timişoara se află o fotografie inedită în care se vede interiorul Palatului Culturii distrus de flăcări.
Un nou incendiu a mistuit clădirea. Palatul a trebuit reconstruit. Era după căderea Imperiului Austro-Ungar, când mare parte a Banatul a intrat în componenţa României.
Reconstrucţia se face după planurile arhitectului bucureştian Duiliu Marcu, păstrându-se stilul original numai la faţadele laterale, faţada principală şi sala de spectacole îmbrăcând stilul neobizantin.
În 1933, urmează o nouă modificare a faţadei. Acelaşi architect Diuliu Marcu, un admirator al lui Marcelo Piacentini – arhitectul preferat al dictatorului fascist Benito Mussolini, realizează un proiect simplu, care nu va mai avea nimic de-a face cu arhitectura Pieţei centrale a Timişoarei.
Ziarul Vestul titra în acele vremuri: “Are impresia că ne lasă un monument egiptean, dar a lăsat o simplă şi uriaşă arcadă, un arc de triumf al prostiei. Este o altă batjocură la adresa Timişoarei”.
Citiţi şi:
FOTO Schimbarea faţadei fasciste a Operei şi Teatrului Naţional din Timişoara: "Ne-a fost lăsat un arc de triumf al prostiei"
FOTO Primarul Timişoarei nu doreşte aspect vienez pentru clădirea Operei. Va fi păstrată faţada de "Arc de triumf"