FOTO Vizita Regelui Carol al II-lea la Timişoara. Imagini cu monarhul într-o superbă limuzină Hispano-Suiza
0Regele Carol al II-lea, însoţit de prim-ministrul Nicolae Iorga, a străbătut Timişoara la bordul unei limuzine Hispano-Suiza.
Vlad Coptescu, reperezentatul Retromobil România pe Timiş, a lansat, recent, album “Automobilele în Timişoara interbelică”, care cuprinde fotografii, ilustrare şi vederi cu maşinile timişorenilor din perioada 1926-1941. Este o carte-document dedicat iubitorilor de maşini oldies dar şi pentru cei ce îndrăgesc Timişoara de altă dată.
Cuprinde 222 de pagini şi peste 150 de imagini inedite.
La capitolul mărci Hispano Suiza, Capotescu a prezentat patru fotografii foarte rare, din timpul vizitei regelui Carol al II-lea la Timişoara, din 4 mai 1931.
“În anul 1904, inginerul elveţian Marc Birkigt s-a stabilit la Barcelona şi a fondat împreună cu bancherul spaniol Juan Castro, compania Hispano-Suiza de Automobiles, automobilele fiind denumite simplu Hispano-Suiza, în limba spaniolă însemnând „Spania-Elveţia”. Începând cu anul 1925, au fost produse unele dintre cele mai scumpe şi cele mai frumoase modele de automobile din perioada interbelică. Dintre acestea şi cea mai scumpă şi luxoasă maşină fabricată în Eurpa în anii 30: modelul J12. În anul 1938 s-a oprit producţia de automobile în Franţa, în timp ce în Spania a continuat până în anul 1943”, povesteşte Vlad Capotescu.
Un exemplar al modelului J12 produs între 1931 şi 1936 în câteva exemplare a aparţinut Casei Regale a României. Cu această maşină a venit Regele Carol al II-lea la Timişoara, în vizita din 4 mai 1931.
Prima fotografie cu automobilul regal este făcută în centrul oarşului, pe platoul din faţa Operei, înainte să intre pe strada Alba Iulia. Maşina regală este escortată de jandarmii călare. În maşină, alături de rege s-a aflat şi Nicolae Iorga, primul ministru al României. Numeroşi timişoreni au ieşit în centrul oraşului să-l vadă pe rege.
A doua fotografie a fost făcută pe Bulevardul Regele Ferdinand, pe aşa numitul “Corso”, în timp ce maşina regală se îndrepta spre gară.
În cea de a treia poză, maşina Hispano Suiza care îl ducea pe Regele Carol al II-lea a fost surprinsă în curtea Şcolii de Artilerie (astăzi incinta Facultăţii de Arte Plastice, de pe strada Mărăşeşti). Suveranul a fost primit aici de colonelul Mitrea, comandantul Şcolii, cât şi de întreg corpul profesoral. Regele a vizitat apoi sălile de clasă.
A patra poză a fost făcută la sfârşitul vizitei şi plecarea spre gară, maşina regală fiind fotografiată pe strada Bonnaz (astăzi General Dragalina). Regele Carol şi Nicolae Iorga s-au urcat apoi în trenul regal şi au pornit spre Bucureşti.
Citeşte şi:
Maşinile timişorenilor din perioada interbelică, o carte-document cu peste 150 de fotografii inedite
EXCLUSIV Circula pe străzile Timişoarei după Al Doilea Război Mondial. Povestea celui mai bătrân autoturism din oraş
O superbă maşină americană postbelică pe străzile Timişoarei, în plină eră stalinistă. „Una dintre ultimele maşini vestice importate oficial în România“
Ingeniozitate. Un timişorean cumpăra şasiuri de Chevrolet şi le transforma în camioane şi autobuze
FOTO Un Ford Mercury Monarch fabricat în 1979 face furori pe străzile Timişoarei
FOTO O maşină folosită de Miliţia din Iugoslavia în anii '60, la plimbare pe străzile din Timişoara
FOTO Maşina de Miliţie care a uimit Timişoara: „Poliţiştii mă opresc doar să facă poze“
Milionarul Marius Cristescu a cumpărat două vehicule electrice unice în România GALERIE FOTO