FOTO VIDEO Charlottenburg, singurul sat rotund din România. Istoria unică a unei localităţi construite acum 24o de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Charlottenburg, sat aflat la 35 de kilometri de Timişoara, a fost construit acum 240 de ani de colonişti germani, sub forma unui cerc.

Charlottenburg  este singurul sat rotund din România. Acesta a fost realizat de coloniştii germani în 1771. Iniţial şi Şandra, tot în judeţul Timiş, a fost un sat rotund, însă construcţiile ulterioare au mărit localitatea. Charlottenburg se află la 35 de kilometri de capitala Banatului, undeva între Timişoara şi Lipova, ascuns între dealuri. A fost întemeiat cu 32 de familii (171 persoane) din Provincia Autonomă Trento, actuala regiune Trentino-Tirolul de Sud, Lorena şi Baden-Württemberg.

Charlottenburg (sau Şarlota) are un diametru interior de 210 metri. În mijlocul cercului a fost construită biserica, în 1876 de către familia Sina de Hodos et Kizdia. Tot în cerc s-a săpat prima fântână, iar mai târziu în cerc s-a ridicat şi şcoala. 

Renumitul geograf şi pedagog maghiar Magda Pál (1770-1841) a numit Charlottenburgul „cel mai frumos sat din Ungaria din acea vrea.

De pitorescul satului a fost fascinat şi un pilot german, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, care, atras de priveliştea aeriană, a aterizat cu avionul pe un ogor din apropiere.

Charlottenburg , jud.Timis - aerials from Ghid Video Turistic on Vimeo.

Johann Caspar Steube scrie, în martie 1779, în scrisoarea a treia din Timişoara: "... acest sat este singurul sub formă circulară. În mijlocul satului se găseşte o fântâna acoperită cu apă foarte bună. În jurul fântânii se gaseşte o plantaţie de duzi în spatele căreia se găsesc casele, acestea având în curte grajdul şi şura. Apoi urmează grădina unde se găseşte plantata viţa de vie. Nici o casă nu este nici cu un deget mai înaltă ca alta,şi nici cu un picior mai distantată una faţă de alta, având un stil foarte frumos simetric; la fel şi cele patru intrări în sat - au aceasi distanţă una faţă de alta”.

Satul construit în formă de cerc a fost declarat monument istoric de către Ministerul Culturii şi Cultelor.

image


Astăzi, în Charlottenburg mai trăieşte un singur şvab. Este vorba de Peter Trimper. „Nu regret că nu am plecat. Nici nu aveam unde să mă duc", a spus acesta. „Chiar dacă este biserică catolică, ea este folosită de ortodocşi. Eu sunt singurul bărbat catolic care merge la slujbă, mai sunt şi babe. Vine preotul de la Bogda şi de la Remetea o dată la lună, dar nu merge nimeni la biserică. Din păcate, tinerii nu sunt interesaţi să meargă decât la Înviere. Biserica a fost refăcută în urma unor donaţii ale enoriaşilor din Germania. Atunci s-au strâns aproape 13.000 de mărci", a mai declarat Peter Trimper

Citeşte şi:

FOTO Charlottenburg, fabulosul sat rotund din judeţul Timiş, scos din anonimat cu puşca

Povestea ultimului neamţ din satul rotund Charlottenburg GALERIE FOTO

Sărbătoare mare în satul Tirol: 200 de ani de la aşezarea coloniştilor austrieci în Banat GALERIE FOTO

Satul Lindenfeld, care nu mai are locuitori din 1998, renaşte din propria-i cenuşă GALERIE FOTO

FOTO Ţinutul Cehesc din Banat: O enclavă care se încăpăţânează să supravieţuiască istoriei

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite