FOTO Ritmul melcului turbat, pe şantierele din cartierul Cetate. Piaţa Unirii este finalizată în proporţie de 13 %
0În Piaţa Libertăţii, în Piaţa Unirii, în Piaţa Sfântu Gheorghe, cât şi pe cele zece străzi incluse în proiectul de reabilitare, este pustiu. Doar câţiva deţinuţi de la Penitenciar se află pe şantier.
Reabilitarea cartierului Cetate se desfăşoară după aceleaşi coordonate. Câţiva lucrători de la Penitenciarul Timişoara, angajaţi pe bani puţini, cu program până la ora 14.00, dau cu lopeţile, două-trei utilaje se mişcă agale, în timp ce trecătorii se întreb mereu unde sunt muncitorii de pe şantiere.
În Piaţa Libertăţii, în Piaţa Unirii, în Piaţa Sfântu Gheorghe, cât şi pe cele zece străzi incluse în proiectul de reabilitare, e pustiu. Majoritatea firmelor care şi-au derulat activităţi în zonele de şantrier şi-au închis obloanele. Falilemtul îi paşte şi pe cei rămaşi.
Primăria Timişoara a dat publicităţii stadiul lucrărilor din zona istorică. Reiese că în Piaţa Unirii lucrările au fost finalizate în proporţie de 13 la sută, în Piaţa Sfântu Gheorghe de 28 la sută, în Piaţa Ţarcului 26 la sută, iar în Piaţa Libertăţii de 47 la sută. Străzile sunt terminate între 10 la sută (str.Ct.Muşat) şi 55 la sută (str.Lucian Blaga)
Proiectul prevede realizarea de lucrări de arhitectură, rutiere, instalatii electrice, alimentare apă, canalizare menajeră, canalizare pluvială, termoficare şi telecomunicaţii.
La data de 13.08.2014 situaţia pe şantiere se prezintă astfel:
Piaţa Unirii
Au fost realizate lucrări de depozitare pavele, umpluturi balast, montare conductă apă latura S, instalaţie electrică grup sanitar, montaj racorduri burlane latura S, montaj multiduct telecomunicaţii şi cămine tragere, branşamente, executaţia lucrărilor pe acest obiectiv fiind realizată în proporţie de aprox. 13%.
În prezent se efectueză săpături arheologice, lucrări de izolare a conductelor termice, de spălare a canalizării menajere, finalizare telecomunicaţii-multiduct, lucrări rutiere - executare strat balast în zona de Est a Pieţei (zona Dom).
Piaţa Libertăţii
Lucrările realizate au cuprins: fundaţii bănci, fundaţii rigole, montaj cabluri electrice iluminat, montaj firide, montaj multiduct telecomunicaţii, subtraversare linie tramvai, cămine tragere, montaj rigole, acestea fiind finalizate în proporţie de aprox. 47%.
În continuare se efectuează lucrări rutiere - executare strat balast şi balast stabilizat, în zona N-V a Pieţei (zona cap linie de tramvai 5), şi lucrări de pregătire a pavajului în Piaţă, respectiv montaj ţărusi pentru trasarea undelor de piatră/clinkerit.
Piaţa Sfântu Gheorghe
Lucrările au fost realizate în proporţie de 28% şi au vizat execuţia de epuismente, umpluturi piatră spartă, turnare beton egalizare, montaj multiduct telecomunicaţii şi cămine tragere. Lucrările continuă şi în această zonă, unde se efectuează lucrări de armare a radierului în zona tehnică - Post Trafo.
Piaţa Ţarcului
Lucrările au cuprins executarea hidroizolaţiei pe laturile E şi V ale pieţei, turnarea stratului de balast stabilizat, montajul cablurilor electrice pentru iluminat, reabilitarea canalizării menajere, realizarea căminelor de tragere. Stadiul de execuţie este de aproximativ 26%.
Str. Sergent C-tin Muşat
Până în prezent au fost montate cabluri electrice şi au fost realizate lucrări de reabilitare canalizare menajeră. Lucrările au fost finalizate în proporţie de aprox. 13%.
Str. Vasile Alecsandri
Lucrările au cuprins executarea de epuismente, desfacere asfalt, săpătură, umplutură balast, montaj cabluri electrice, montaj conductă alimentare cu apă, cămine apometre, branşamente, reabilitare canalizare menajeră, montaj multiduct telecomunicaţii şi cămine de tragere. În prezent se intervine pentru izolarea conductelor termice. Stadiul de execuţie estimat este de 38%.
Str. Lucian Blaga
Au fost executate lucrări de hidroizolaţie la clădiri, turnare balast stabilizat, montaj conductă alimentare cu apă, execuţie cămine apometre, branşamente, reabilitare canalizare menajeră, montaj cabluri electrice, montaj firide iluminat, montaj multiduct telecomunicaţii şi cămine de tragere. Total realizat estimat 55%.
Str. Florimund Mercy
Lucrările au fost executate în proporţie de aprox. 33%, cuprinzând: montarea de cabluri electrice, montaj multiduct telecomunicaţii, lucrări la sistemul de canalizare menajeră - cămine, iar în prezent se efectuează lucrări de umplutură cu balast.
Str. Francesco Griselini
Au fost derulate lucrări de montaj cabluri electrice, săpătură conductă apă, reabilitare canalizare menajeră. Total realizat estimat 24%.
În prezent se pregăteşte repetarea probei de presiune la conducta de apă Dn 600 mm. De asemenea, s-au executat parţial umpluturi cu nisip şi balast.
Str. Fără Nume
Lucrările de execuţie a pavajului se află la final, până în prezent fiind realizate lucrări de montaj cabluri electrice, firide de iluminat, lucrările planificate fiind executate în proporţie de aprox. 55%.
Str. Radu Negru
S-au efectuat următoarele categorii de lucrări: desfacerea asfaltului, montajul cablurilor electrice, realizarea de firide de iluminat, montaj multiduct telecomunicaţii şi cămin de tragere. Total realizat estimat 10%.
Actualmente se finalizează săpăturile arheologice şi începe umplerea cu nisip pentru montarea multiductului.
Str. Eugeniu de Savoya
Până acum au fost realizate lucrări de decopertare a asfaltului, compactare balast, montaj cabluri electrice, montaj firide iluminat, montaj multiduct telecomunicaţii, reabilitare canalizare menajeră. Lucrările au fost realizate în proporţie de aprox. 35%.
În prezent se execută pozarea conductei de apă Dn 500mm, între străzile Pacha şi Mercy.
Str. G-ral Praporgescu
Pe acestă stradă a fost turnat stratul de balast stabilizat şi au fost montate cabluri electrice, urmând să înceapă pavarea străzii. Lucrările au fost realizate în proporţie de aprox. 52%.
Str. Enrico Carusso
Au fost montate firide de iluminat, lucrările fiind realizate în proporţie de aprox. 22%.
Obiectivul general al proiectului este: reabilitarea şi modernizarea infrastructurii şi a spaţiilor publice din centrul istoric al oraşului – situl urban cartierul Cetatea Timişoara – parte a patrimoniului cultural istoric de valoare naţională şi universală, în vederea îmbunătăţirii calităţii serviciilor urbane şi a atractivităţii Polului de Creştere Timişoara, având ca efect stimularea dezvoltării socio-economice durabile şi creşterea calităţii vieţii cetăţenilor.
Durata de execuţie a lucrărilor este de 21 de luni.
Valoarea totală a proiectului este de 53.005.711,38 LEI la care se adaugă TVA (12.582.466,32 lei), din care:
• contribuţia eligibilă UE este de: 42.013.145,55 lei (80,35%)
• contribuţie eligibilă a bugetului de stat este de: 9.228.774.35 lei (17,65%)
• contribuţia Municipiului Timişoara este de 1.936.120,60 lei din care: 1.045.753,47 lei eligibilă (2%), 718.038,01 lei neeligibilă şi 172.329,12 lei TVA neeligibilă
• T.V.A. eligibilă este de 12.410.137,20 lei.
Valoarea asistenţei financiare nerambursabile este de 52.287.673,37 lei.