FOTO Restaurarea celui mai elegant hotel din Timişoara de altădată. Aici au fost cazaţi împăraţii Francisc I, Iosif al II-lea, Franz Josef şi Cuza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai vechi şi totodată – în epocă – cel mai elegant hotel cunoscut în Timişoara era „Der Trompeter”, devenit apoi hotelul Hungaria.

În Timişoara, viitoare Capitală Culturală Europeană, a început, rând pe rând, restaurarea clădirile de patrimoniu. Unele sunt încă acoperite de schele, altele aşteaptă să intre în renovare, pentru că au fost emise autorizaţiile. Sunt însă şi clădiri unde restaurarea este în faza finală. Este şi cazul fostul han “Trompeter”, devenit hotelul Hungaria, cunoscut astăzi şi Casa Cuza, aflat pe colţul străzilor Eugeniu de Savoya cu Augustin Pacha.

Reabilitarea a început în urmă cu un an, iar acum firma care s-a ocupat de lucrări a început să demonteze schelele. În mare parte, lucrarea a fost deja dezvelită. Iar ce se vede arată grozav!
 

Casa iniţială de pe acest spaţiu a fost construită în 1752, de judecătorul Anton Seltman. La început avea numai un etaj. De abia în anul 1899 i s-a ridicat etajul al doilea. 

În secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea, aici a funcţionat unul dintre cele mai renumite hoteluri şi restaurante din Timişoara. Se numea „Trâmbiţaşul” (în germană „Der Trompeter”,/ în maghiară „Trombicas”), devenit apoi hotelul Hungaria. 

image

Aici trăgeau persoane din înalta societate şi oameni bogaţi, conţi, duci sau împăraţi. 

Prin 1780 o cameră cu pat costa 15 cruceri. Un meniu copios era 10 cruceri. Iosif al II-lea este cazat aici în 1768. În anul 1807, locuieşte în acest elegant hotel împăratul Francisc I. Mai apoi, chiar în mai multe rânduri, aici poposeşte împăratul Franz Josef al Austriei.

  

Marele cotidian de limbă germană Temeswarer Zeiting – (care apărea în acele vremuri) avea o rubric specială în care publica numele oaspeţilor care îşi făceau sejur la Der Trompeter (cu menţionarea localităţii de unde vin şi a motivului vizitei). 

Der Trompeter


 

În numărul din 7 martie 1866 al ziarului, la rubrica respectivă, se consemna; “Excelenţa sa Prinţul Alexandru Ioan Cuza, din Bucureşti, în trecere, F.Pissotzky, adjunct al prinţului Cuza, din Bucureşti”. 

Este cunoscut faptul că domnitorul Alexandru Ioan Cuza, în drumul său de exil, a făcut un scurt popas în Timişoara, în 7 şi 8 martie 1866.

image

Pe peretele clădirii se află o placă de marmură care dă de ştire că în 1866, A.I.Cuza, primul domn al Principatelor Române, în drum spre exil a poposit aici.

Nu există niciun anunţ despre vizita împăraţilor Iosif al II-lea, Francisc I şi Franz Josef. Poate că vor apărea după restaurare.

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite