FOTO Locul cu cea mai mare altitudine din Timişoara a devenit cel mai jos punct de pe uscat din oraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piaţa Sfântul Gheorghe din Timişoara FOTO Ştefan Both
Piaţa Sfântul Gheorghe din Timişoara FOTO Ştefan Both

Piaţa Sfântul Gheorghe din Timişoara poate fi luată în primire de artişti. În urma reabilitării pe fonduri europene, piaţa a căpătat o nouă faţă.

Piaţa Sfântul Gheorghe este cea mai veche piaţă din Timişoara. A fost cândva locul cu cea mai mare altitudine din oraş. În urma reabilitării pe fonduri europene, a devenit cel mai jos punct de pe uscat din Timişoara, prin săparea unui amfiteatru.

A fost prima piaţă care a intrat în şantier dar şi ultima terminată, întârzierile fiind cauzate de activităţile arheologice. 

Inaugurarea pieţei va fi făcută pe 23 aprilie, chiar de Ziua Sfântului Gheorghe. Amfiteatrul pieţei va găzdui spectacole de teatru susţinute de elevii Colegiului “Ion Vidu”, în cadrul Zilei Tinerilor Timişoarei. 

În Piaţa Sfântul Ghoerghe s-a aflat o biserică catolică încă din secolul al XV-lea, care odată cu cucerirea otomană a fost transformată în Marea Moschee.

După eliberarea Cetăţii Timişoarei de către trupele conduse de Eugeniu de Savoya, în 1754, a început reconstrucţia bisericii aflate într-o stare foarte proastă. A devenit biserica iezuită Sfântul Gheorghe.

Lângă ea s-a construit Casa Iezuiţilor, unde, din 1806 a început să funcţioneze Seminarul teologic romano-catolic, prima instituţie de învăţământ superior din Timişoara.

Ambele clădiri au fost demolate în perioada 1913-1914. În locul lor, Kremer Jozsef jr. a proiectat, în 1913, Banca Szana, numită şi Banca şi Societatea Comercială SA. Complexul de clădiri este cunsocut de timişorenii de astăzi “Bega Mică”.
 

Prima linie de tramvai tras de cai din Timişoara, inaugurată în 1869, avea staţia finală în această piaţă. Şi atunci când linia mergea în Piaţa Traian, cât şi atunci când s-a inaugurat traseul spre Piaţa Iosefin.


Citeşte şi:

FOTO Biserica Sf.Gheorghe din cea mai veche piaţă publică din Timişoara, dispărută în 1914

Un istoric timişorean a prezentat manuscrisul atestării din 1323 a primei Catedrale a Timişoarei


FOTO A fost descoperit un uriaş în cimitirul otoman din Piaţa Sfântul Gheorghe

 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite