FOTO Copacul strâmb de la Muzeul Banatului s-a reîntors după 100 de ani în Italia, la locul „Carnagiului bestial“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una dintre atracţiile Muzeului "Războiul Mare" din San Martino del Carso (Italia) este copacul din custodia Muzeului Banatului, care a fost adus la Timişoara de Regimentul 16 Infanterie, în 1916.

Muzeul Banatului din Timişoara a fost solicitat de Muzeul Războiul Mare din San Martino del Carso din Italia să expună trunchiul de copac pe care Regimentul 16 Infanterie l-a adus la Timişoara în anul 1916. “Copacul strâmb”, aşa cum este denumit de către italieni, a revenit astfel în locul de unde a fost luat în urmă cu 100 de ani. Expoziţia a comemorat de fapt un secol de la luptele dintre trupele italiene şi cele austro-ungare. Bătălia de acolo este cunoscută şi cu numele <Carnagiul bestial>.

„A fost un eveniment foarte reuşit. A venit consulul român de la Trieste şi multe oficialităţi. Muzeul se află practic într-o comună mică, San Martino del Corso. Este chiar în zona unde s-a aflat comandamentul suprem al armatei din Italia. Se ştie că a fost cea mai importantă linie de front de la graniţa Italiei cu cea a Austro-Ungariei. Italienii pun mare preţ pe istorie şi au realizat acest muzeu dedicat luptelor de pe acest front. În cadrul expoziţiei mai pot fi văzute arme, muniţie şi alte obiecte din timpul războiului”, a istoricul Vasile Dudaş, cel care a însoţit “Copacul strâmb” în Italia.

image


 

Regimentul 61 Infanterie Timişoara a ajuns astfel în zona Trieste, pregătiţi pentru lupta din munţi. Alături de militarii din Timişoara s-a aflat şi Regimentul 46 Szeged şi Regimenhtul 43 Caransebeş. Ei aveau misiunea de apăra exact zona prin care italienii pregăteau asaltul frontierei. 
 

“Armata Austro-Ungară a folosit pentru prima dată gaze, la sfârşitul lunii iulie 1916. Era un amestec de clor şi fosfor, care a făcut ravagii printre italieni. Soldaţii au murit în chinuri groaznice. Problema este că vântul care bătea spre tranşeele italiene şi-a schimbat direcţia. Vă puteţi imagina ce s-a întâmplat cu armata austro-ungară”, a povestit Vasile Dudaş, pentru "Adevărul".
 

image

Pe scorţa trunchiului se află următorul text în limba germană: „Acest copac a fost tăiat din pământul îmbibat de sângele bravilor noştri soldaţi la St. Martino. În amintirea zilelor fierbinţi şi grele ale regimentului, care împreună cu regimentele de infanterie din Divizia nr. 17 prin curaj şi jertfă au apărat mai mult de un an localitatea”.

Copacul adus de soldaţii Regimentului nr. 61 Infanterie Timişoara, alcătuit în mare parte de români, s-a aflat initial în muzeul Garnizoanei din Piaţa Libertăţii. Mai târziu a intrat în colecţia Muzeului Banatului.

Trunchiul de copac a fost expus până în luna martie la Bastionul Therezia, în cadrul unei expoziţii care marchează 100 de ani de la începerea Primului Război Mondial.  
 

image

Expoziţia de la Muzeul Războiul Mare din San Martino del Carso va rămâne deschisă până în 30 septembrie 2016.


Citiţi şi:
 

Simbol al „Carnagiul bestial” din timpul Primul Război Mondial: un trunchi de copac de pe front, expus la Timişoara

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite