Expediţie inedită din Banat în Kirghizstan, în căutarea comunităţilor românilor deportaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kirghizstan FOTO iloveasia.travel
Kirghizstan FOTO iloveasia.travel

O echipă mixtă de muzeografi români şi germani se pregătesc pentru o inedită expediţie în Kazahstan şi Kirghizstan, pe o distanţă de aproximativ 15.000 de kilometri.

Arheologul Andrei Bălărie şi geograful Cristian Ardelean, de la Muzeul Naţional al Banatului, alături de germanii Ghesine Ratfelder, geo-speoloagă din Berlin şi arheologul Ruben Wehrheim din Frankfurt fac parte din expediţia “Kârghâzstan 2018” , care are în vedere atât o componentă ştiinţifică, cât şi una culturală. 

Componenta ştiinţifică vizează identificarea posibilelor rute comerciale alternative utilizate în Epoca Bronzului în Asia Centrală, în timp ce componenta culturală urmăreşte stabilirea unor legături cu comunităţile românilor deportaţi, în Kazahstan şi Kirghizstan, ca urmare a politicii sovietice. 

“Este o expediţie în premieră naţională. Este o expediţie arheologică pe Drumul Mătăsii preistoric, de 15.000 de kilometri dus-întors. Expediţia nu este doar arheologică, este legată şi de Centenar. În Kirghizstan se află mai multe comunităţi de româneşti, care au fost deportate de ruşi după al doilea Război Mondial. Pot să vă spun că au răspuns mailurilor, sunt deschişi şi ne aşteaptă. Nu sunt mulţi, sunt comunităţi destul de mici, dar ne bucurăm că sunt. Sperăm să realizăm contacte cu ei: Vom face contacte şi cu arheologii din Kirghizstan, sunt doar zece arheologi acreditaţi acolo. Ne dorim chiar să punem bazele unei şcoli de arheologie acolo, împreună cu partenerii din Germania. Zona este foarte bogată în situri arheologice, este Drmul Mătăsii”, a declarat Claudiu Ilaş, directorul Muzeului Banatului.

iloveasia.travel

Expediţia are un buget de aproximativ 100.000 de lei, bani de la Consiliul Judeţean Timiş şi doi sponsori din Timişoara.

“Nu doar costurile sunt mari, ci şi riscurile. Se va traversa Ucraina, Rusia, se trece prin zone de conflict, mai dificile, dar sper că se vor întoarce cu bine. Pe lângă bugetul propriu zis, am primit donaţie şi maşina cu care se va merge. Este o maşină de teren Isuzu Truper, vechi, pentru că nu te poţi duce cu maşină nouă, rişti să rămâi fără ea. Dar maşina a fost pregătită pentru un astfel de drum”, a mai spus Claudiu Ilaş.

Kirghizstan

Expediţia se va desfăşura în perioada iulie – septembrie, iar membrii ei îşi propun parcurgerea unui traseu de circa 15.000 de km, străbătând Ucraina, Rusia, Kazahstan şi Kirghizstan şi poposind în localităţi, precum Karaganda şi Leninskoe, unde este cunoscută prezenţa etnicilor români. 

În ceea ce priveşte, zonele de interes destinate cercetării de teren acestea sunt: Lacul Issyk-Kul, valea Talas şi platoul Suusamyr.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite