EXCLUSIV Planul unui proiect spectaculos de acum un secol care viza zona centrală a Timişoarei: s-ar fi putut circula pe sub o biserică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un spectaculos proiect de architectură, depus la Primărie în anul 1914, se află în arhiva Episcopiei romano-catolice din Timişoara.

Circulaţia pe actuala stradă Augustin Pacha (fosta stradă Lonovics), dinspre bulevardul Proclamaţia de la Timişoara (fosta strada Zapolya) spre "Bega mică" s-ar fi făcut sub o biserică dacă nu ar fi intervenit Primul Război Mondial. În mijlocul străzii, flancat de două clădiri impozante, s-ar fi construit o biserică romano-catolică, care ar fi aparţinut seminariului, iar traversarea s-ar fi putut face chiar pe sub ea, printr-o arcadă spectaculoasă.

Ineditul document cu proiectul respectiv se află în arhiva Episcopiei romano-catolice din Timişoara. Planul de construcţie a bisericii a fost depus la Primărie în 1914, an în care s-a demolat vechea biserică Sf.Gheorghe şi clădirea seminariului catolic.

Noua biserica ar fi fost flancată pe o parte de actuala clădire, construită de Episcopia romano-catolică, ca imobil pentru locuinţe, iar pe cealaltă s-ar fi construit noul seminar. Planul pentru construcţia clădirii din dreapta bisericii a suferit schimbări. Astfel, pe această latură a fost construită Banca Szana, după proiectul lui Kremer Jozsef jr. (cunoscuta astăzi ca “Bega mica”, unde în prezent se află şi redacţia revistei Orizont).

Trecerea se făcea pe sub turnul bisericii, care trebuia să fie unul monumental şi care trebuia să prezinte un coif prelung, ascuţit, cu un ceas, clopote şi elemente arhitectonice, respectiv ornamente în spiritul Jugendstil-ului vienez (Art Deco)”, a declarat Claudiu Călin, arhivist la Episcopia romano-catolică.

Clădirea istorică a Episcopiei romano-catolice din Timişoara
image



Planul nu a mai fost pus în aplicare din cauza războiului, care s-a încheiat cu destrămarea Imperiului Austro-Ungar şi trecerea Banatului la Regatul României.


Citeşte şi:

FOTO Episcopia romano-catolică din Timişoara restaurează ansamblul de clădiri emblematice de lângă magazinul Bega

Încep să fie renovate clădirile istorice de pe bătrâna stradă Eugeniu de Savoya din Timişoara

Renaşterea uneia dintre cele mai frumoase case din Timişoara: casa cu axul de fier de la carul prinţului Eugeniu de Savoya devine centru de afaceri

FOTO VIDEO Minunata Timişoara - Toate secretele clădirilor-monument şi poveştile uluitoare ale unei cetăţi imperiale

FOTO Casa Brück -  o felie din cea mai frumoasă clădire din Timişoara

FOTO Excepţionala realizare a arhitectului-minune Szekely Laszlo străluceşte din nou în Piaţa Unirii

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite