EXCLUSIV Birou al Primăriei Timişoara, închis, din nou, de DNA. De data asta procurorii nu au venit să ia, ci să aducă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
După fix un an de la percheziţiile de la Primăria Timişoara, DNA s-a întors la „locul faptei” FOTO Daniel Dancea
După fix un an de la percheziţiile de la Primăria Timişoara, DNA s-a întors la „locul faptei” FOTO Daniel Dancea

Procurorii structurii centrale a DNA au descins în 28 aprilie 2015 la Primăria Timişoara de unde au ridicat mii de documente. După fix un an de la percheziţiile în care s-au ridicat dosarele de vânzare a locuinţelor pe Legea 112, DNA s-a întors la Primăria Timişoara.

Camera 30 din Primăria Timişoara este, din nou, închisă pentru programul cu publicul din cauza DNA. Acelaşi lucru s-a întâmplat în urmă cu fix un an. Dacă în aprilie 2015, biroul Direcţiei de Patrimoniu era închis pentru percheziţii ale procurorilor DNA şi pentru ridicarea unor documente extrem de importante, de această dată biroul este închis pentru restituirea miilor de dosare ridicate în urmă cu un an.

Poliţiştii care se ocupă de acest dosar au ajuns la Primăria Timişoara în jurul orei 8.30 şi au adus documentele cu cu un microbus de culoare albă. Funcţionarii Direcţiei de Patrimoniu au preluat documentele, surse din primărie declarând că operaţiunea de preluare a documentelor poate dura câteva ore. Până la această oră nu se ştie dacă documentele au fost restituite pentru că ancheta a fost finalizată sau pur şi simplu s-au scos din dosare datele necesare anchetei şi documentele au fost restituite din cauza lipsei spaţiului de depozitare.

Ancheta DNA vizează vânzarea a mii de locuinţe în baza legii 112. Istoria acestui caz îşi are originile în 1995, când a fost aprobată legea 112, care permitea vânzarea locuinţelor naţionalizate de comunişti şi aflate în proprietatea Statului către chiriaşii care le ocupau. Legea prevede clar că apartamentele pot fi vândute „numai chiriaşilor care, având un contract de închiriere valabil încheiat, ocupau apartamentele la data intrării în vigoare a legii”. Cu toate acestea, Primăria Timişoara a vândut apartamente şi persoanelor care au încheiat contracte de închiriere mult după intrarea în vigoare a legii. Printre beneficiari ar fi şi fostul procuror-şef al DNA Timişoara şi prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş, Vasile Bâc, care au cumpărat locuinţe de la Primăria Timişoara în baza legii 112.

Pentru a se putea vinde locuinţele persoanelor care nu erau chiriaşe la momentul intrării în vigoare a legii, comisia de aplicare a Legii 112 a emis o notă prin care se face derogare de la lege, invocându-se faptul că „există precedent”. Printre cei care au semnat nota respectivă se află fostul primar al Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, Vasile Tărciatu, Liviu Barbu, dar şi fostul şef al Direcţiei de Patrimoniu, Nicuşor Miuţ. Printre cei care au beneficiat de locuinţe cumpărate în baza acestei derogări sunt magistraţi şi poliţişti, iar potrivit unor surse din primărie printre beneficiari s-ar afla chiar şi un senator de Timiş. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite