Europarlamentare 2014. Live text. Vicepreşedinte PNL: "Partidele de dreapta au câştigat în România"
0Trei reprezentanţi din judeţul Timiş şi-au câştigat locurile la Bruxelles. Daciana Sârbu-Ponta şi Maria Grapini, din Alianţa PSD-PC-UNPR, şi liberalul Cristian Buşoi.
UPDATE Deputatul Sorin Grindeanu, şeful de campanie pentru PSD, i-a cerut primarului Nicolae Robu să îşi ceară scuze pentru jignirile aduse foştilor aliaţi. „S-a dovedit că la Timişoara PNL a câştigat datorită PSD. Domnul primar să îşi ceară scuze pentru modul cum a jignit PSD. Să se gâdească de două ori înainte să mai facă aşa ceva. Este o diferenţă aproape dublă între Florin Bârsăşteanu şi Viorel Coifan, la Colegiul 3. PNL a fost sancţionat la vot pentru că au rupt USL. Este pentru prima dată după revoluţie când PSD câştigă alegerile din Timişoara”, a spus Grindeanu.
UPDATE BEC a anunţat, la ora 21,00, la încheierea votului, că în judeţul Timiş prezenţa a fost de 27,94% dintre persoanele cu drept de vot.
UPDATE Tristeţe la sediul PNL din Timişoara, după anunţarea rezultatelor exit-poll-ului: "prima mea obserevatie este ca Romania a fost pe trendul european. Dreapta a câştigat. Dacă adunăm procentele opţinute de partidele de dreapta, pe Mircea Deaconu şi UDMR, contatăm că sunt multe procente în plus faţă de cele obţinute de PSD. Trebuie să scoatem în evidenţă acest lucru", a declarat Nicolae Robu, preşedintele PNL Timiş.
“Nu se va reface nici un USL. Sunt şi vicepreşedinte PNL pe ţara şi cunosc. Noi dorim să ne manifestăm pe culoarul de dreapta. Se va încerca în continuare diversiunea cu Tăriceanu, i se va propune probabil lui Tariceanu funcţia de prim-ministru în ideea că Victor Ponta va fi preşedinte şi se va încerca încropirea unui fel de USL în jurul lui Tăriceanu, dar va fi cu totul şi cu totul altceva, va fi o înşelătorie ieftină pe care în mod cert cetăţenii României nu o vor agrea şi în mod şi mai cert liberalii nu o vor agrea.
Cu cât mai repede se coagulează dreapta, cu atât mai bine. Cred că trebuie să înceapă cât mai repede. De mâine eu sunt dispus să purtăm discuţii şi chiar îi invit pe reprezentanţii partidelor de dreapta să purtăm o discuţie la o cafea, pentru început”, a mai spus Robu.
UPDATE Reprezentanţii PSD din Timişoara au jubilat la aflarea rezultatelor exit-poll-urilor. „Am văzut rezultatele de la exit-poll, acum trebuie să avem răbdarea de a se confirma aceste rezultate. Sunt bucuros că am obţinut victoria cu un scor atât de mare, ce nu lasă loc de dubii, ca procente de votanţi, ca număr de parlamentari, am arătat că politica pe care vrea să o facă România este una corectă. O politică prin care să facem parte din structurile Uniunii Europene, vom fi reprezentaţi aşa trebuie, nu cum am fost până acum de alt partid. O felicit pe Maria Grapini pentru postul de europarlamentar, o felicit pe Daciana Sârbu pentru succes, pentru că reprezintă Banatul, pe toţi cei de pe listă.. Sper să pot să-l felicit pe Florin Bîrsăşteanu, să-i urăm succes pe Colegiul 3. Nu mai spun şi altceva, aştept rezultatele finale”, a declarat Titu Bojin, preşedintele PSD Timiş.
UPDATE La sediul PDL Timiş nu a existat motive de bucurie.
“Lumea doreşte în această ţară să trăiască sub un regim socialist. Place culoarea roşie. A fost un vot extrem de important. Îţi arată exact unde eşti, de unde să reconstruieşti. Sunt adeptul unificării mişcării Dreptei. Unificarea ar trebui să înceapă de mâine! Toţi liderii Dreptei ar trebui să se întâlnească întrun loc, precum cardinalii la Vatican, să stea o zi, două, două săptămâni şi să nu iasă de acolo decât când au luat o hotărâre”, a declarat Constantin Ostaficiuc, liderul PDL Timiş.
UPDATE ORA 20.45 Până la ora 19.00, la vot s-au prezentat 22,75 la sută din cetăţenii cu drept de vot din judeţul Timiş.
UPDATE ORA 17.30 Până la ora 16:00, şi-au exprimat opţiunile 15,38 la sută din cetăţenii cu drept de vot, în judeţul Timiş. Prezenţe mai slabe erau doar la Ialomiţa — 14,11% şi Maramureş — 14,52%. Timişorenii nu se înghesuie să voteze nici măcar la această oră.
La nivel naţional, au votat 18,41% din cetăţenii cu drept de vot: 17,11% în mediul urban, 20,18 în mediul rural.
UPDATE ORA 16.30 PNL Timiş a depus o sesizare la BEJ Timiş şi un denunţ la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Timiş cu privire la o situaţie apărută la Secţia de votare nr. 183 de pe strada Divizia 9 Cavalerie, fostă Ialomiţa, din Timişoara, unde s-au prezentat un număr de alegători cu domiciliul pe străzile Albinelor şi Olanda. În cadrul alegerilor de anii trecuţi, cetăţenii erau înscrişi pe listele electorale ale secţiei de pe strada Divizia 9 Cavalerie.
Alegătorii s-au prezentat astăzi la secţia de votare nr. 183 în vederea exercitării dreptului la vot. Aceştia au fost informaţi că, pentru alegerile din 25 mai 2014, străzile enunţate mai sus au fost arondate altei secţii de votare, situată pe strada Lorena din Timişoara.
Ca reacţie la această situaţie, reprezentantul PSD din cadrul secţiei de votare nr. 183 a efectuat o discuţie telefonică cu o persoană necunoscută, relatându-i cele întâmplate. Din discuţie a reieşit că reprezentantul PSD va îndruma grupul de alegători către un autovehicul marca Volkswagen, de culoare neagră, având nr. de înmatricuare TM 15 EKF. Respectivul autovehicul urma să transporte respectivii alegători către secţiile de votare actuale, la care au fost arondaţi în acest an, şi anume pe strada Lorena din Timişoara.
„Reiese din aceste informaţii pe care le deţinem că persoana sau persoanele se pot face vinovate de încălcarea prevederilor art. 43 alin (7) din Legea nr. 35/2008, conform cărora “Persoanele acreditate pot asista la operaţiunile electorale în ziua votării, începând cu ora 6,00 şi terminând cu momentul încheierii şi semnării, de către membrii biroului electoral al secţiei de votare, a procesului-verbal de constatare a rezultatelor votării în secţia respectivă, numai dacă prezintă actul de acreditare. Acestea nu pot interveni în niciun mod în organizarea şi desfăşurarea alegerilor, având numai dreptul de a sesiza în scris preşedintele biroului electoral în cazul constatării unei neregularităţi. Orice act de propagandă pentru sau împotriva unui partid politic, alianţă politică, alianţă electorală sau organizaţie a cetăţenilor aparţinând unei minorităţi naţionale care participă la alegeri conform prezentului titlu ori candidat independent sau încercarea de a influenţa opţiunea alegătorului, precum şi încălcarea în orice mod a actului de acreditare atrag aplicarea sancţiunilor legale, suspendarea acreditării de către biroul electoral care a constatat abaterea, iar în ziua votării, îndepărtarea imediată a persoanei respective din secţia de votare”, au transmis cei de la PNL Timiş.
PNL Timiş a cerut IPJ Timiş şi BEJ Timiş să efectueze cercetările necesare şi să ia măsurile prevăzute de lege care se impun.
UPDATE ora 14.35 Prezenţă scăzută la urne şi după datele oferite de BEC pentru ora 13. Judeţul Timiş rămâne la coadă cu 9,94 la sută dintre persoanele cu drept de vot. Doar în judeţul Maramureş a fost o cifră mai scăzută.
La nivel naţional au ieşit la urne, până la ora 13.00, 12,54 la sută dintre persoanele cu drept de vot.
Judeţe campioane la prezenţă:
Olt - 17,62%
Dâmboviţa - 15,92%
Ilfov - 15,69%
Teleorman - 15,31%
Mehedinţi - 15,3%.
Judeţe codaşe:
Maramureş - 9,02%
Timiş - 9,94%
Arad - 10,27%
Ialomiţa - 10,47%
Iaşi - 10,77%.
Următoarele date privind prezenţa la vot vor fi comunicate la 17.30 pentru datele centralizate la până la ora 16.00.
UPDATE “Am votat pentru o echipa de profesionisti, am votat pentru oameni care au demonstrat ca vor si pot sa faca lucruri bune pentru Romania. Am votat pentru drumul european al tarii noastre”, a declarat Balint Petrescu, candidatul PDL-ului pentru Parlament, la ieşirea de la secţia de vot.
UPDATE ora 14.20 Nicolae Robu, primarul Timişoarei, a ţinut să lămurească dezinformările care au apărut în oraş, prin care preşedintele PNL Timiş este acuzat că umblă prin secţiile de votare cu Viorel Coifan, dandidatul liberalilor la Colegiul 3.
“Să se înceteze cu această zvonistică, această încercare de dezinformare a populaţiei. Noi suntem oameni serioşi şi respectăm legea. Eu am fost să votez la Şcoala Generală 30, după care am plecat, împreună cu familia, Cristian Buşoi şi cu domnul senator Ben Oni Ardelean, am stat în Piaţa Victoriei la o cafea, apoi am venit la sediul PNL, după care eu am plecat la muncă, la Universitate. Nu am fost pe niciunde, habar nu am pe unde estre colegul Coifan, pe unde a umblat de atunci şi până acum. Este total nefundamentat ceea ce s-a afirmat, că eu am umblat în secţiile de votare cu candidatul nostru Viorel Coifan, de mână, şi aşi îndemnat locuitorii să-l voteze. Am făcut acest lucru în campania electorală. Nici vorbă să mă dedau la aşa ceva”, a declarat Robu.
UPDATE ORA 13.00 PNL Timiş a depus sesizări la BEJ Timiş şi la Autoritatea Electorală Permanentă referitor la o situaţie apărută la secţia de votare nr. 213 din Lugoj, unde s-a semnalat că pe lista electorală permanentă depusă la secţia amintită figurează înscrise un număr de 41 de persoane fără a avea specificată adresa de domiciliu/reşedinţă, astfel fiind încălcate dispoziţiile Legii nr. 33/2007, respectiv ale Legii nr. 35/2008.
UPDATE ORA 12.20 Poliţiştii timişoreni au fost sesizaţi de un membru al Secţiei 183, de pe strada Ialomiţa, despre un posibil "turism electoral". La respectiva secţie de votare s-au prezentat cinci persoane, care au venit cu maşină. Ei ar fi dorit să voteze, însă nu se aflau pe liste. Oamenii au fost îndrumaţi să voteze în zona în care sunt arondaţi. Poliţiştii au ajuns la faţa locului însă nu au mai găsit acoli persoanele care au dorit să voteze. Ei au stabilit că nu s-a încălcat în niciun fel legea.
UPDATE ora 11.30 Biroul Electoral Central a făcut public procentul celor care au votat până la ora 10. În judeţul Timiş, doar 3,54 la sută dintre alegători s-au prezentat în secţiile de votare pentru alegerile europarlamentare. Cu acest rezultat, Timişul este la coada clasamentului pe judeţe în privinţa prezenţei la urne. Media naţională a fost de 4,61 la sută.
UPDATE ORA 10.40 Nicolae Robu, primarul Timişoarei, a votat la secţia de la Şcoala Generală nr.30, care se află chiar lângă locuinţa sa. Preşedintele PNL Timiş a fost însoţit de soţie şi fiică, cât şi de Cristian Buşoi, cel care participă la algerile europarlamentare pentru al trelea mandat la Bruxelles.
“Am votat pentru cea mai bună reprezentare a Timişoarei în Parlamentul României şi cea mai bună reprezentare în Parlamentul European. Sper să vină cât mai mulţi timişoreni la vot, să înţeleagă cât de importante sunt ambele alegeri. S-a încercat inducerea idei că alegerile europarlamentare nu sunt importante. Este păgubos să gândeşti aşa. Este important ca România să fie reprezentată cât mai bine, prin cei mai buni oameni”, a declarat Nicolae Robu.
Tot la Şcoala Generală 30 a venit şi Viorel Coifan, candidatul PNL pentru Colegiul 3.
“Acest colegiu a devenit brusc de relevanţă naţională. Nu am emoţii pentru că suntem o echipă foarte bună. Am votat pentru Timişoara noastră, pentru Timişoara liberă şi prosperă. Timişora rămâne un bastion al democraţiei şi nu un bastion al unui partid cu pretenţii de partid-stat”, a declarat Viorel Coifan.
"Am votat pentru o reprezentare a României şi a intereselor României în Parlamentul European, pentru o listă de candidaţi care au arătat că au rezultate concrete, că pot fi cu adevărat campioni şi în ţară şi în Parlamentul European şi la BruxellesŢ, a spus Cristian Buşoi.
UPDATE 10.30 Până la această oră PNL Timiş a depus la BEJ Timiş două sesizări cu privire la două locuri unde există însemne electorale de dimensiuni considerabile ale unor partide politice, fapt ce contravine legilor electorale.
Este vorba despre însemnele de la sensul giratoriu din faţa Liceului Grigore Moisil, unde există secţiile de votare 73-77 şi de faţada Casei Tineretului, unde sunt secţiile 112-115. Ca urmare a sesizării depuse, mash-urile de la Casa Tineretului au fost îndepărtate.
Un însemn electoral este şi pe strada Ialomiţei, lângă secţia de votare nr. 183.
Pe listele PNL Timiş pentru alegerile europarlamentare 2014 se află Cristian Buşoi, care vrea să obţină al trelea mandat la Bruxelles, iar PDL Timiş îl propune pe consilierul judeţean Mihăiţă Bojin.
Alianţa PSD-PUNR-PC are patru nume: Maria Grapini, fostul ministru al Turismului şi al IMM-urilor, Daciana Sârbu, care se află în faţa unui al trelea mandat de europarlamentar, Sebastian Răducanu, fiul deputatului Ion Răducanu, de la UNPR, Claudiu Ilaş, directorul Muzeului Satului Bănăţean din Timişoara, şi Andra Anca Blotiu, de la organizaţia de tineret a PSD Timiş.
PP-DD îl are pe listă , pentru europarlamentare 2014, pe deputatul Adrian Diaconu, preşedintele filialei Timiş, iar Partidul Mişcarea Populară îl propune pe medicul Jenel Pătraşcu.
În judeţul Timiş sunt 596 secţii de votare pentru alegerile europarlamentare, din care 212 în Timişoara. Pentru Colegiul 3 sunt 53 de secţii.
Vă recomandăm şi:
De ce merg la vot la alegerile europarlamentare În condiţiile unei prezenţe la urne estimată la cel mult 30% dintre cetăţenii cu drept de vot, există voci care susţin boicotul la alegerile europarlamentare din 25 mai ca formă de sancţiune a clasei politice. Alţii susţin anularea votului ca instrument de presiune pentru reforma legilor electorale şi a partidelor politice. Am colectat aici o serie de păreri şi argumente ale celor care susţin participarea la alegerile europarlamentare.
Olandezii şi britanicii au dat startul alegerilor europarlamentare Secţiile de votare pentru alegerile europene au fost deschise joi dimineaţa în Olanda, către ora locală 7.30 (8.30, ora României), lansând un scrutin la nivel european care va desemna 751 de deputaţi în Parlamentul European (PE), pentru un mandat de cinci ani, relatează AFP.
Românii şi Europarlamentarele 2014: cele mai ciudate momente dintr-o campanie „mioritică, lipsită de viziune” Campania pentru europarlamentare 2014 din România nu a ieşit din tiparul campaniilor electorale anterioare, spun sociologii. Aceştia vorbesc despre o „campanie mioritică“, lipsită de viziune şi neinspirată din punct de vedere al comunicării, în care candidaţii au dovedit că nu au proiecte europene pentru România. O campanie din care nu au lipsit ciudăţeniile, din păcate „normale“ pentru ţara noastră.