Doi artişti timişoreni, unul cu pensula, celălalt cu dalta, îşi marchează teritoriul la Casa Artelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sculptorul Adrian Ioniţă, scriitorul Robert Şerban şi pictorul Bela Tar
Sculptorul Adrian Ioniţă, scriitorul Robert Şerban şi pictorul Bela Tar

În perioada 26 martie - 15 aprilie 2015, Casa Artelor din Timişoara, va găzdui „We mark our territory”, expoziţia artiştilor Béla Tar şi Adrian Ioniţă.

Expoziţia de la Casa Artelor din Timişoara va cuprinde o selecţie de lucrări recente ale pictorului Béla Tar şi o selecţie a unor lucrări prezentate de sculptorul Adrian Ioniţă, la expoziţia “The Cat Box” ţinută la Palatul Suţu din Bucureşti, în septembrie 2013.
 

Béla Tar este absolvent al Facultăţii de Arte Plastice – Universitatea de Vest Timişoara, specializarea pictură (2009) unde a studiat sub bagheta pedagogică a eminentului artist timişorean Romul Nuţiu.

„Cu ani în urmă am avut o perioadă realistă şi suprarealistă la care am renunţat. O mare influenţă asupra mea a avut-o regretatul Romul Nuţiu, care mi-a fost profesor la facultatea de arte din Timişoara. Prin el am învăţat să mă exprim descătuşat. Calitatea pigmentului şi urmele de pensulă, gestul, conţin o autenticitate a emoţiei care de multe ori se pierde în pictura realistă. Apoi este compoziţia, cu complexităţile ei. Petele de culoare, laviurile, transparenţele sau porţiunile dure, smălţuite, contribuie la crearea unei atmosfere pline de mister pe care privitorul încearcă să le descifreze prin analogii din lumea reală. Oricât de abstract ar fi un tablou, mintea v-a încerca întotdeauna să îi găsească o naraţiune figurativă şi, dacă nu o găseşte, o va inventa. Aşa se face ca de multe ori plec de la idei care”, a spus Béla Tar.
 

Proiecte de sculptură 3D

Sculptorul româno-american Adrian Ioniţă a absolvit Institutul de Artă Nicolae Grigorescu din Bucureşti (1976). În Statele Unite, Adrian Ioniţă a predat la The School of the Art Institute în Chicago şi la Suburban Art Center în Highland Park, Illinois. 

“Într-adevăr, expun rar, deşi în ultimii patru ani, la îndemnul unor prieteni şi apropiaţi din lumea artei, am expus aproape anual. Prima expoziţie din 2011, a fost un <invitational> făcut de pictorul Silviu Oravitzan la care au participat regretatul sculptor timişorean Ştefan Călărăşanu şi sculptorul Max Dumitraş. Apoi, participări în 2012 la Garână Arthouse Wolfsberg Internaţional Exposition şi Peisaj Urban organizat de Fundaţia Rubin. În 2013 am prezentat câteva desene la Est Éthique, la centrul cultural La Gare din Méricourt, Franţa”, a declarat Adrian Ioniţă. 

Lucrările sale recente pun în mod consistent întrebări despre conştiinţă şi identitate, percepţie şi natura complexă a privirii umane precum şi a „locurilor în care nu se întâmplă nimic”.

„Vor fi câteva lucrări mai puţin cunoscute, în primul rând din seriile de proiecte de sculptură 3D. Ele nu sunt doar simple intenţii, ci obiecte care pot fi turnate tridimensional pe printere 3D, care în ultimii ani au devenit mai accesibile. În ultimii 30 de ani am adunat peste 1.000 de proiecte pe care noua tehnologie le va aduce la viaţă. Primele au fost făcute în 1987 pe un Amiga500 de 25 de MB pe care trebuia să aştepţi ore ca să apară un obiect”, a mai spus Adrian Ioniţă.


Expoziţia se va deschide joi, de la ora 18.00, în prezenţa celor doi artişti cât şi al scriitorului Robert Şerban. "We mark our territory" va putea fi vizitată în perioada 26 martie - 15 aprilie 2015.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite