Dogariu şi Robu, oglinda locală a disputei dintre Ponta şi Antonescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spargerea coaliţiei de la guvernare afectează tot mai mult disputa administrativă la nivel local. Dialogurilor siropoase de la distanţă dintre Ponta şi Antonescu are acum o „oglindă” la Timişoara. Personaje: prefectul de Timiş, Eugen Dogariu, respectiv primarul Timişoarei, Nicolae Robu.

Dogariu a ieşit public să-l combată pe Robu, spunând că folosirea numelui celor de la SRI pentru a căuta vinovaţi pentru nereuşita licitaţiilor primăriei este neavenită. În plus, acuzele primarului Robu legat de lipsa unor avize de la CFR pentru extinderea pasajului de la strada Jiul s-au dovedit nefondate, a mai spus prefectul. De asemenea, Dogariu a mai vorbit şi despre celebrul caz „Acvariul” din centrul Timişoarei, acolo unde primăria ar fi dat la schimb un teren care nu e al municipalităţii ci al statului.

„Rugămintea mea către domnul primar este să nu mai caute vinovaţi în altă parte. De fiecare dată s-au căutat vinovaţi în altă parte când au existat probleme legate de primărie. La Pasajul Jiul s-a dat vina pe CFR, am constatat că avizele au fost emise. Domnul primar a mai solicitat sprijinul Serviciului Român de Informaţii cu ocazia altor licitaţii. Domnul primar să caute vinovaţii în interiorul instituţiei pe care o conduce, acolo apar discuţiile, modul în care se face caietul de sarcini, aici putem discuta de incinerator, de sistemul de semaforizare, lucrările din centru. Au fost discuţii legate de terenul dat la schimb în cazul acvariului din centru – unde a fost dat un teren care nu era proprietatea primăriei. Rugămintea este ca prima oară vinovaţii să fie căutaţi în instituţia primarului şi nu în altă parte, dincolo de faptul că SRI nu are atribuţii în acest domeniu, iar singurul beneficiar al informaţiilor este prefectul”, a anunţat prefectul de Timiş, Eugen Dogariu.

Desigur, primarul Nicolare Robu nu a stat liniştit după această declaraţie, susţinând că nu a apelat niciodată la numele de SRI, deşi aceasta era probată chiar prin declaraţiile sale publice. Aceasta a avut loc atunci când se desfăşura licitaţia pentru noul incinerator de deşeuri al oraşului: „Sesizez public Serviciul Român de Informaţii să investigheze ce se ascunde în spatele acestor contestaţii repetate care ne împiedică să realizăm acest incinerator deosebit de important pentru Timişoara”.
Iar Robu declara miercuri: „Eu nu am făcut apel la SRI, ci la instituţiile specializate ale statului care se autoidentifică, nu trebuie să le nominalizez eu”. Tot el a mai recunoscut, la insistenţele ziariştilor el a admis că s-a referit totuşi la numele de SRI, dar că şi-ar fi corectat ulterior enunţul,spunând că, de fapt, ar fi vrut să vorbească despre instituşiile statului, în general.

Încurcându-se în declaraţii, Robu şi-a adunat gândurile şi a găsit metoda ideală de a rezolva disputa: un comunicat de presă! La ceas de seară el a încercat să demonteze toate acuzaţiile prefectului de Timiş. Tot pe un ton destul de ofensiv, spunând despre reprezentantul Guvernului că „este în eroare”.

„Am luat la cunoştinţă cu uimire de conţinutul declaraţiilor d-lui Prefect Eugen Dogariu cu privire la subsemnatul şi la Primăria Timişoara. Am o părere bună, chiar foarte bună despre dl. Prefect şi am colaborat foarte bine cu dânsul până în prezent şi tocmai de aceea spuneam că declaraţiile dânsului m-au uimit. Sper ca ieşirea sa la rampă deodată cu a tandemului PSD Titu Bojin-Sorin Grindeanu să fie doar o simplă coincidenţă şi nu expresia implicării sale, ocupant al unei funcţii apolitice, în lupta politică începută, evident, de conducerea locală a PSD”, a anunţat Robu.
El continuă şi mai îndârjit, vobind despre fiecare acuzaţie în parte: „Dl. Prefect este în eroare: Eu nu am apelat la SRI, ci la „instituţiile abilitate ale statului”, cu menţiunea că nu le nominalizez, mizând pe faptul că se ştiu ele. Caietele de sarcini pentru licitaţii, în secţiunea lor tehnică, mereu contestată, nu sunt întocmite de angajaţii Primăriei, ci de specialişti-experţi independenţi şi, prin urmare, presupunând că ele ar fi de vină pentru contestaţii, sfatul d-lui Prefect de a căuta vinovaţi în Primărie nu se potriveşte. Atunci când eu am dat vina pe CFR că nu ne dă avizele pentru subpasajele Jiul, Popa Şapcă şi Solventul, niciun aviz nu era în Primărie, două din ele existând, totuşi, dar la Iaşi, la firma de proiectare ce a câştigat licitaţia. În privinţa acelui teren dat la schimb pentru subpasajul Victoriei –şi nu pentru acvariu, pentru acvariu nedându-se absolut nimic-, dar el nu a aparţinut Primăriei, ci statului român. Dar este, oare, normal ca de mai bine de un an Guvernul să nu emită o hotărâre de trecere a sa la Primărie, când altă dată astfel de lucruri se rezolvau în 3-4 săptămâni?”.

Cu un sfârşit împăciuitor, Nicolae Robu spune că îşi doreşte şi speră că va colabora în continuare cu prefectul de Timiş, Eugen Dogariu.
 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite