Cum va încerca Timişoara să atragă un milion de turişti în 2021. „E greu să te defineşti un oraş de lux dacă nu ai hotel de 5 stele“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piaţa Unirii din Timişoara FOTO Eye in the sky
Piaţa Unirii din Timişoara FOTO Eye in the sky

Conferinţa Naţională de Incoming ce se desfăşoară la Timşoara a primit cei mai importanţi profesionişti din turismul românesc pentru a discuta despre modul în care ţara noastră ar putea să atragă mai mulţi turişti străini.

La Conferinţa Naţională de Incoming de la Timişoara au sosit reprezentanţi de la Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism, Federaţia Hotelieră din România, Asociaţia Horetim şi Federaţia Naţională a Ghizilor din România. 

O atenţie specială este dedicată Timişoarei, care anul viitor va fi Capitală Culturală Europeană, iar în oraşul de pe Bega sunt aşteptaţi circa un milion de turişti. 
 

“Multă lume de la noi din oraş se îndoieşte că noi am putea să fim destinaţie turistică. Sigur că omul care s-a născut aici, a trecut zilnic pe lângă anumite clădiri, anumite obiective sau cel care nu cunoaşte prea bine istoria oraşului, poate să se întrebe de c ear veni un turist la Timişoara. Vestea bună e că turiştii vin. Noi vrem ca această şansă de Capitală Culturală Europeană să fie transformată într-un succes, să poziţionăm oraşul ca o destinaţie turistică, să aducem mai mulţin turişti străini şi români în oraş. 2021 e doar anul de început al unui turism intensiv”, a spus directorul departamentului Turism din cadrul Asociaţiei Timişoara 2021, Simion Giurcă. 

Noul trend internaţional, atragerea de vizitatori

Din datele disponibile la Institutul Naţional de Statistică, între lunile ianuarie şi noiembrie ale anului trecut, în Timişoara au venit în jur de 340.000 de turişti care s-au cazat cel puţin o noapte. Puţin peste nivelul anului 2018, dar sub nivelul anilor 2016 şi 2017 (ani în care compania lowcost Ryanair avea hub pe Aeroportul Timişoara).

Noul concept în turismul internaţionional este însă turimul de o zi, mai spune Simion Giurcă.
 

“Vrem să atragem şi vizitatori în Timişoara. Până acum toată lumea vorbea doar de turişti, care au cel puţin o noapte într-o structură de cazare. Trendul internaţional este pentru vizitatori. Aceştia sunt atraşi la un eveniment, pentru a vedea un artist preferat, pentru un meci de fotbal. Pleacă cu avionul dimineaţa şi se întorc acasă seara. Asta nu înseamnă că ei nu sunt importanţi doar pentru că nu înoptează. Oamenii aceia consumă, merg în restaurante, plătesc bilete la meci sau eveniment, folosesc taxi, oricum sunt oameni care ne aduc rezultate economice. Dacă avem o strategie bună vom putea să-i transformăm în turişti”, a mai spus Giurcă.
 

Timişoara are mulţi vizitatori, cei mai mulţi din Serbia sau Ungaria. “Va trebui prin programe specific să încercăm să îi câştigăm să şi rămână măcar o noapte, nu să plece acasă seara”, a completat Giurcă. 

"E greu să te defineşti un oraş de lux dacă nu ai hotel de 5 stele" 

Vestea bună este că în Timişoara s-au deschis şi se vor mai deschide multe hoteluri, unele din branduri internaţionale. 

“Luând în calcul toate paturile care sunt în structure licenţiate, nu putem include aici Airbnb-urile, unde nu avem date, sunt în jur de 5.600 de paturi. Aici include Timişoara şi împrejurimi, în limitele judeţului. Avem suficiente paturi ca să atingem milionul de turişti. Dar urmează hoteluri noi. Mă bucur de apariţia hotelului de 5 stele, Radisson Blu, pentru că e greu să te defineşti un oraş de lux dacă nu ai hotel de 5 stele. De asemenea, urmează să deschidă în martie Mercure, un hotel frumos, face parte dintr-un lanţ internaţional. O să mai fie Ibis, care va avea peste 200 de camere, se pretează în mod deosebit celor care vin cu autocarele. Se va deschide şi Hotelul Sfântul Gheorghe, cu circa 50 de camere de 4 stele, s-au deschis deja Del Corso şi De Savoya. Începem să avem o ofertă bună la nivelul cerinţelor”, a mai declarat Simion Giurcă.  

La Conferinţa Naţională Incoming de la Timişoara au venit să vorbească despre modelele lor reprezentanţii unor destinaţii cum sunt Sibiu, Bucovina, Brasov, Oradea, Arad, Prahova, Iasi sau Delta Dunarii. 
 

Întâlnirea profesioniştilor în turism s-a desfăşurat ieri şi azi în sala mare de la Consiliul Judeţean Timiş. Evenimentul a fost pus la cale de Asociaţia Timişoara 2021 şi Consiliul Judeţean Timiş, în parteneriat cu Ministerul Economiei.


Citeşte şi:
 

FOTO Mercure, primul mare brand hotelier care se deschide la Timişoara. Vor urma Ibis şi Radisson Blu

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite