Cum să ne călim organismul pentru rezistenţă la frig şi imunitate de fier. Metoda puţin cunoscută „băilor de aer“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Despre cum să ne călim, să ne creştem sistemul imunitatar, să luptăm împotriva răcelilor, am aflat de la Cătălina Culea, care a scris volumul „Igienă şi Elemente de Nutriţionism”.

Sunt persoane care nu au nicio problemă să stea vreme îndelungată în frig, alţii dârdâie bine de tot şi abia aşteaptă să intre la căldură. Omul a fost nevoit tot timpul să se adapteze la condiţiile de mediu. Capacitatea de adaptare este diferită în funcţie de modul de viaţă, vârstă, sex, de interesul pentru activitatea de călire în diferite perioade ale vieţii.

Creşterea rezistenţei organismului la frig se face într-un anumit mod pentru a se putea crea reflexe puternice de apărare la aceşti factori de mediu. Despre cum să ne călim, să ne creştem sistemul imunitatar, să luptăm împotriva răcelilor, am aflat de la Cătălina Culea, care a scris volumul “Igienă şi Elemente de Nutriţionism”.

Călirea este metoda prin care se folosesc factorii naturali; după anumite principii şi reguli se realizează mărirea rezistenţei generale a organismului faţă de variaţiile bruşte ale factorilor mediului extern şi faţă de îmbolnăviri. Această metodă combinată cu exerciţiile fizice în aer liber duce la creşterea accentuată a rezistenţei generale a organismului. Pentru sportivi călirea capătă o importanţă deosebită deoarece antrenamentele şi competiţiile se desfăşoară în condiţii de mediu diferite, uneori extreme. Randament maxim dau numai sportivii de performanţă cu un grad înalt de călire”, susţine Cătălina Culea.

Principiile călirii sunt asemănătoare cu cele ale antrenamentului sportiv.

Se realizează prin variaţia intensităţii factorilor de mediu precum şi a duratei în timp a acţiunii acestora. Călirea începe în sezonul cald când organismul este mai puţin solicitat de mediul extern. Temperatura apei şi aerului sunt mai ridicate, expunerea la soare când razele sunt mai puţin intense, creşterea treptată a duratei de expunere de la minute la zeci de minute. Durata nu trebuie exagerată la început pentru a evita apariţia de modificări negative… Călirea se efectuează sistematic, continuu, din prima copilărie până la vârsta înaintată. Se combină 2-3-4 factori: băi de aer, apă, soare în acelaşi timp; proceduri diferite cu apă, expunere la aer cald rece, umed, uscat, vânt, ploaie toate combinate cu exerciţii fizice. Gimnastica de dimineaţă în aer liber, urmată de proceduri de călire cu apă, exerciţii fizice, exerciţii de respiraţie controlată. Practicarea de sporturi în aer liber, ciclism, crosuri, orientare turistică, schiului, înotului etc. oferă posibilitatea menţinerii unui grad înalt de călire cu efecte dintre cele mai favorabile asupra sănătăţii, puterii de muncă”, explică Cătălina Culea.

image

FOTO wallpapershome.com
 

Călirea cu ajutorul aerului

Aerul prin caracteristicile sale de temperatură, umiditate, viteză de deplasare, puritate, acţionează asupra organismului intensificându-i metabolismul, întărind sistemul nervos, îmbunătăţirea sistemului termoreglator al organismului.

Băile de aer pot începe în casă, în cameră, balcon, terasă, începând cu temperaturi ale aerului de la 20-25 grade Celsius care scad treptat zilnic. Gimnastica se începe îmbrăcat complet apoi din ce în ce mai sumar, aerisirea permanentă sau temporară a camerelor, cu ferestre deschise sau întredeschise etc., până la egalarea temperaturii de afară. Baia de aer (în aer liber) se face vara, dimineaţa la ora 7-8, o singură baie pe zi de 5-10 minute, apoi durata creşte până la 2 ore de 2 ori pe zi. Baia de aer se începe cu o serie de exerciţii fizice. Se termină cu masaj - automasaj şi cu folosirea unor proceduri de călire cu ajutorul apei”, a mai scris Cătălina Culea.

Efectul călirii cu ajutorul aerului se materializează în folosirea temperaturii de 18 grade Celsius şi sub în cameră, menţinerea unui geam deschis tot timpul anului, în folosirea în cameră a unei vestimentaţii sumare.

Călirea cu ajutorul soarelui

Razele soarelui trecând prin atmosferă sunt absorbite, reflectate, difuzate de moleculele gazoase sau de aerosoli.

Baia de soare trebuie să fie totală, directă, progresivă şi continuă. Poziţia culcat este cea mai indicată cu picioarele orientate spre soare. Se poate practica expunerea pe segmente ajungându-se după 6 zile la expunerea întregului corp timp de 30 de minute; această metodă este indicată la copiii mici şi vârstnici. Capul şi ochii trebuie protejaţi; şepcile să fie din materiale permeabile la aer. Cel mai indicat timp de expunere este între 8-11 dimineaţa când razele cad sub un unghi de 30 de grade, aerul este mai curat, temperatura nu este prea ridicată; după ora 11 predomină intensitatea razelor calorice care pot produce arsuri. La începutul călirii cu razele soarelui se face o singură baie pe zi; se ajunge la 2 băi distanţate de cel puţin patru ore”, a explicat Cătălina Culea. 

image


FOTO huber-hotels.at
 

Băile de soare se pot face oriunde în mijlocul naturii - în loc deschis. Cele mai folosite climate pentru

călirea cu razele solare sunt cele de munte şi mare.

Călirea cu ajutorul apei
 

Cătălina Culea susţine că apa are o puternică acţiune asupra termoreglării deoarece conductibilitatea termică a apei este de trei ori mai mare decât a aerului.

Modificările principale asupra organismului sunt: asupra aparatului cardiovascular, asupra aparatului respirator, asupra metabolismului şi asupra termoreglării.

Procedurile trebuie să fie de scurtă durată (minute), repetate la intervale scurte, alterarea rece cu cald.

Fricţionarea cu prosopul umed: -se face de obicei dimineaţa după gimnastica igienică. Prosopul la

început este înmuiat în apă cu o temperatură de 20-25 grade Celsius, coborându-se la două-trei zile cu un grad. Stropirea sau turnarea apei pe cap – după obişnuinţa cu temperatura de 12-15 grade Celsius se trece la călirea prin 

stropire. La început se foloseşte apa cu o temperatură de 33-35 grade Celsius care scade treptat până la 20 grade. durata este de 1-2 min. După stropire urmează fricţionarea cu prosopul umed, ştergerea apei cu un prosop uscat şi aspru.  

image

FOTO toptenz.com
 

Duşul – mijloc superior de călire cu apă. El acţionează prin temperatura apei şi efectul de masaj. Se

începe cu 33-35 grade Celsius şi se coboară treptat până la 25-20 grade. Duşul rece se practică după ce organismul s-a liniştit după efort. Pielea să fie caldă dar netranspirată. 

Scăldatul – are cel mai mare efect de călire. Se poate practica în râuri, lacuri, apa mării. Intrarea rapidă în apă cu toată suprafaţa corpului plus aerul, soarele, presiunea apei şi mişcările executate în apă fac scăldatul un principal mod de călire al organismului”, aflăm de la Cătălina Culea.

Baia în mare este cea mai recomandată datorită avantajelor climatului marin şi calităţilor apei de mare”, conchide Cătălina Culea.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite