Condamnat la 10 ani de închisoare şi refugiat în Germania, escrocul Ionelaş Cârpaci forţează o reducere a pedepesi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dat în urmărire internaţională în urma condamnării definitive la 10 ani şi patru luni de închisoare, Ionelaş Cârpaci, s-a refugiat în Germania, ţară în care cere să execute pedeapsa, fiind şi cetăţean german. Din Germania, Ionelaş a deschis un proces în care a invocat decizia CCR prin care articolul din Codul Penal referitor la abuzul în serviciu a fost declarat neconstituţional.

Pentru escrocheriile imobiliare din Timişoara în care a fost implicat, Ionelaş Cârpaci a primit la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie o pedepasă finală de 10 ani şi patru luni de închisoare. Pedeapsa finală a rezultat în urma condamnării pentru mai multe infracţiuni, printre care şi două pedepse de trei ani pentru participare improprie la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu. Înainte de pronunţarea sentinţei finale, Ionel Sandner (pe numele său oficial) s-a refugiat în Germania, având şi cetăţenie germană. După pronunţarea sentinţei finale, Poliţia l-a dat pe Cârpaci în urmărire internaţională, dar în ciuda identificării baştanului, mandatul de executare nu a fost pus în aplicare, Ionelaş Cârpaci cerându-le autorităţilor germane să îi permită să execute pedeapsa primită în România, „acasă”, în Germania.

În paralel cu procedurile prin care solicită executarea pedepsei în Germania, Ionelaş Cârpaci a deschis, la Curtea de Apel Timişoara, un proces de contestaţie la executare prin care solicită „încetarea executării celor doua pedepse principale de 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de participare improprie la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu”.

Avocaţii lui Cârpaci au invocat decizia Curţii Constituţionale din 2016, prin care expresia „în mod defectuos” din definiţia abuzului în serviciu a fost înlocuită cu „încălcarea legii”. „Practic, a intervenit o modificare a elementelor constitutive ale acestei infracţiuni, sub aspectul laturii obiective fiind limitat domeniul de aplicare al acestei infracţiuni prin excluderea tuturor cazurilor în care norma a cărei încălcare este imputată subiectului activ al infracţiunii nu este o lege, o ordonanţă sau o ordonanţă de urgenţă”, au arătat avocaţii lui Cârpaci.

Cererea lui Cârpaci a fost respinsă de Curtea de Apel Timişoara, care a arătat că decizia CCR are aplicabiliate doar pentru viitor, în cazul de faţă sentinţa finală fiind pronunţată la momentul deciziei CCR. „Instanţa constată că este vorba de un raport juridic epuizat, iar contestatorul nu mai poate solicita aplicarea Deciziei nr. (…).2016 a Curţii Constituţionale, întrucât ea nu poate constitui temei legal pentru desfiinţarea unei decizii definitive de condamnare, în caz contrar consecinţa ar fi extinderea efectelor deciziei Curţii Constituţionale pentru trecut, ceea ce este nelegal. Decizia Curţii Constituţionale precizată nu ar putea constitui temei legal pentru promovarea contestaţiei la executare prin care să se constate dezincriminarea infracţiunii de abuz în serviciu, pentru care instanţa competentă a aplicat o pedeapsă în mod definitiv, întrucât, prin admiterea contestaţiei s-ar încălca practic autoritatea de lucru judecat de care s-a bucurat hotărârea contestată, ceea ce este nelegal”, se arată în sentinţa prin care pedeapsa lui Cârpaci este menţinută. Decizia poate fi contestată la Curtea Supremă. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite