FOTO COD ROŞU de inundaţii în judeţele Timiş şi Caraş-Severin. Ministrul Apărării a ajuns la Gătaia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inundaţii la Gătaia FOTO: C.Duma
Inundaţii la Gătaia FOTO: C.Duma

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor  a instituit Cod Roşu în Timiş şi Caraş-Severin, ca urmare a precipitaţiilor cu caracter torenţial înregistrate în ultimele ore.

UPDATE Autorităţile au fost nevoite să spargă un drum pentru ca apa să se potă evacua mai uşor. Mircea Duşa a cerut să se aducă la faţa locului pietriş, pentru a putea fi pus pe terasamentul liniei de tren care a fost spart. 

„Am analizat situaţia cu Comandamentul judeţean şi Comandamentul local şi urmează ca în cursul acestei seri şi dimineaţa să aducem material să blocăm acea spărtură de la teresamentul căii ferate. Dimineaţa, după ce mai retrag un pic apele, vom încerca să intervenim cu pompele pentru a evacua apa din zona caselor inundate. Poliţia şi Jandarmeria va asigura paza. Cei 70 de mimlitari vor rămâne în zonă să îi sprijine pe oameni”, a declarat Mircea Duşa, la Gătaia.   

Ministrul Apărării şi Titu Bojin au survolat apoi zona cu un elicopter.

UPDATE Mircea Duşa, ministrul Apărării Naţionale, a ajuns în localitatea Gătaia. Acesta a venit în judeţul Timiş după ce întreaga zi de ieri şi prima parte a zilei de astăzi şi-a petrecut-o în localităţi din Caraş-Severin. Duşa analizează situaţia de la Gătaia, unde Bârzava a acoperit deja o stradă. 

La faţa locului se află şi prefectul judeţului Timiş, Eugen Dogariu, cel care cordonează Acţiunile Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Timiş (CJSU Timiş), cât şi Titu Bojin, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş.

Oraşul Gătaia este cel mai afectat de precipitaţiile abundente. La această oră apa atinge un metru adâncime pe patru străzi din oraş, fiind afectate 20 de case şi evacuate 37 de persoane şi animalele din zonă.

La faţa locului acţionează pompierii militari şi jandarmii, intervenindu-se cu bărci, motopompe şi saci cu nisip. Se execută lucrări de evacuare a apei şi de apărare cu saci de nisip pentru protejarea locuinţelor. De asemenea, Serviciul Voluntar  pentru Situaţii de Urgenţă Gătaia acţionează cu 25 voluntari, un tractor cu remorcă pentru evacuarea cetăţenilor, o volă şi un buldoexcavator. 

UPDATE  Datorită scurgerilor de pe versanţi a fost afectat şi DJ 588B, pe raza localităţilor Şemlacul Mare, Percosova şi Roviniţa Mare. Circulaţia în zonă a fost deviată de către echipajele de poliţie, şoseaua fiind impracticabilă. O familie cu doi vârstinici, 3 copii şi un bebeluş de două săptămâni, izolaţi în localitatea Şemlacul Mare, a solicitat sprijin pompierilor în vederea părăsirii zonei de urgenţă, cu barca.  


Localităţile din zona limitrofă judeţului Caraş-Severin - Lăţunaşi, Jamu Mare, Clopodia, Ferendia – au fost afectate de scurgerile de pe versanţi, apa inundând 7 gospodării cetăţeneşti şi anexele acestora. Pompierii militari intrevin în zonă pentru evacuarea apei, salvarea animalelor şi protejarea locuinţelor neafectate. 

În localitatea Ferendia, în urma vântului puternic, învelitoarea din tablă a clopotniţei bisericii a fost smulsă, prezentând atât pericol de cădere pentru trecători, cât şi risc de inundare a bisericii, în prezent expusă precipitaţiilor. 

În oraşul Buziaş, ca urmare a precipitaţiilor abundente, sistemul de canalizare a refulat inundând două case, 20 curţi şi grădini, cinci anexe şi două străzi (A. Iancu şi Griviţei). 

În momentul de faţă în judeţul Timiş acţionează 50 pompieri profesionişti cu 24 utilaje de intervenţie (autospeciale, bărci de salvare, motopompe şi electropompe), 65 jandarmi, 4 poliţişti de frontieră, 5 echipaje de poliţie rutieră şi poliţişti din zonele afectate.  Autorităţile locale acţionează în comun pentru soluţionarea promtă şi eficientă a situaţiilor provocate de inundaţii, până la această oră nefiind înregistrate victime.  

UPDATE  Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a instaurat COD Roşu pe râurile din bazinele hidrografice: Bega superioară amonte Făget, Timiş superior şi afluenţii mici ai Timişului din bazinul mijlociu şi inferior, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, (judeţele Caraş Severin şi Timiş), Cerna (judeţele Gorj şi Caraş Severin). 

Circulaţia pe linia privată Otaviţa-Timişoara este întreruptă din cauza inundării căiii ferate. Un tren a rămas blocat în câmp, însă acesta circula fără călători.

Şapte localităţi din judeţul Caraş-Severin au fost inundate de râul Bârzava. Numeroase forţe sunt mobilizate la Gătaia (ISU, Jandarnmerie, Poliţie, SALVO) şi sunt pregătite să intervină la nevoie. Cîteva case au fost evacuate. Bârzava a ieşit din matcă şi pe unele străzi are deja un metru.

UPDATE Administraţia Naţională ”Apele Române” prin Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis în cursul dimineţii avertizări COD ROŞU- risc iminent de inundaţii, cu producere de pagube, care necesită măsuri deosebite care să fie luate, inclusive evacuarea populaţiei în funcţie de situaţie :

În bazinele hidrografice: Moraviţa, Bârzava, din judeţul Timiş, cu probabilitate şi severitate mai mare, fenomenele se pot produce în bazinul hidrografic Moraviţa; (valabilă astăzi, 31 iulie, între orele 10.15-21.00- tendinţa râurilor este în creştere;  Caraş, din judeţul Caraş-Severin, pentru râul Cernovăţ, afluent al Caraşului  tendinţa râurilor este în creştere;

Ca urmare a precipitaţiilor cu caracter torenţial înregistrate în ultimele ore, estimate pe baza informaţiilor radar şi a precipitaţiilor prognozate pentru următoarele, INHGA prognozează că pe râul Cernovăţ la Comorişte în judeţul Caraş Severin, peste o oră (ora 13.00) cota de pericol va fi depăşită cu 1 m, cu un debit maxim de 50 mc/s. În intervalul 31.07.2014 ora 1500 – 01.08.2014 ora 06.00, va fi  atins un debit maxim de 70 mc/s şi va creşte la 1,5 m peste cota de pericol.  

Informaţii la primele ore

Conform Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, în urma ploilor estimate pe baza informaţiilor radar şi a precipitaţiilor prognozate pentru următoarele ore se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri rapide de niveluri şi debite cu posibile depăşiri ale cotelor de inundaţie pe râurile mici din bazinele hidrografice Caraş, Cerna şi bazinul superior al Timişului din judeţul Caraş Severin.

De asemenea, avertizările sunt valabile până la ora 14.00, pe râurile mici din bazinele hidrografice Bega Veche, Bega, bazinul inferior al Timişului, Bârzava şi Moraviţa din judeţul Timiş.


„Se impune urmărirea evoluţiei situaţiei hidrometeorologice, în conformitate cu „Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, fenomene meteorologice periculoase, accidente la construcţii hidrotehnice, poluări accidentale pe cursurile de apă şi poluări marine în zona costieră”.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite