Client ţepuit de avocatul său cu peste 22.000 de euro. Măsurile de siguranţă pe care trebuie să le iei atunci când îţi angajezi un avocat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara l-au trimis recent în judecată pe un avocat acuzat de mai multe fapte de înşelăciune. Ciocu Ciprian Ioan, avocat în Baroul Arad şi care avea dreptul de profesie suspendat, a încasat bani de la clienţi fără a le deschide în instanţă procesele. „Adevărul“ vă prezintă câteva sfaturi de care trebuie să ţineţi cont la angajarea unui avocat.

Avocatul Ioan Ciprian Ciocu, care are dreptul de a profesa suspendat, este acuzat de procurori de trei fapte de înşelăciune după ce a luat bani de la clienţii fără a-i ajuta pe oameni. Într-unul din cazuri, păgubitul l-a angajat pe Ciocu pentru un proces de contestare a unei amenzi în valoare de 2.500 de lei. Pentru procesul ce urma să îl deschidă, avocatul a încasat 230 de lei. „Inculpatul nu i-a adus la cunoştinţă părţii civile faptul că are suspendat dreptul de a exercita profesia, nu a redactat şi nu a promovat nici o cerere în justiţie, inducând-o astfel în eroare şi cauzându-i un prejudiciu în sumă de 2.730 lei reprezentând contravaloarea onorariului de avocat (230 lei) şi a amenzii contravenţionale plătite (2500 lei)”, se arată în rechizitoriu.

Avocatul a dat, însă, un adevărat tun în momentul în care a încasat 22.000 de euro de la un client condamnat la închisoare pentru redactarea unei cererei de revizuire şi a unei cereri de întrerupere a executării pedepsei. „Inculpatul nu i-a adus la cunoştinţă părţii civile faptul că are suspendat dreptul de a exercita profesia, nu a redactat şi nu a promovat nici o cerere în justiţie, i-a prezentat înscrisuri plăsmuite  pentru a dovedi destinaţia aparentă a sumelor de bani plătite, inducând-o astfel în eroare şi cauzându-i un prejudiciu în sumă de 22.400 euro reprezentând contravaloarea sumei achitate”, au mai arătat procurorii în rechizitoriu.

Măsuri de siguranţă în angajarea unui avocat

Fostul decan al Baroului Timiş, avocatul Lazăr Gruneanţu a explicat pentru „Adevărul” care sunt măsurile de siguranţă pe care ar trebui să şi le ia un cetăţean simplu în momentul în care vrea să angajeze un avocat. „În primul rând trebuie să verifice dacă avocatul pe care vrea să îl angajeze are dreptul de a profesa, iar acest lucru se face verificând tabloul avocaţilor, disponibil la sediul oricărui barou şi pe internet”, a explicat Lazăr Gruneanţu. Avocatul, cu o experienţă vastă în domeniu, a spus că un avocat nu îi poate niciodată garanta succesul clientului său într-un proces, iar dacă avocatul face asta, clientul nu va putea dovedi niciodată că avocatul i-a promis un succes garantat. Cazurile de succes într-un dosar se prevăd în contract printr-o clauză de succes, dar atunci onorariul se acordă la finalizarea procesului. „Un avocat cinstit şi onest nu promite nimic pentru că nu el dă soluţia. În plus, clientul îşi prezintă povestea lui, care poate fi subiectivă”, a mai spus fostul decan al Baroului Timiş.

Avocaţii-vedetă: „Sunt umflaţi artificial”

Nici măcar recomandarea unui avocat bun nu poate garanta succesul. „Faptul că dumneavoastră mă recomandaţi unui client nu înseamnă că o să câştig procesul şi clientul să vă reproşeze că m-aţi recomandat şi nu am câştigat”, a mai spus Gruneanţu. În lumea justiţiei sunt şi „avocaţii-vedetă”, intens mediatizaţi la care mulţi clienţi apelează cu încredere. Lazăr Gruneanţu susţine că astfel de avocaţi sunt „umflaţi artificial”. „Au anumite relaţii în mass-media şi li se face o reclamă incorectă. Sunt avocaţi care prezintă speţe pe care le-au avut la CEDO şi nu au avut în viaţa lor o acţiune la CEDO. Este o conspiraţie, o relaţie nepotrivită între mass-media şi unii avocaţi”, a mai spus Gruneanţu.

Fostul decan al Baroului Timiş a spus că un avocat poate fi verificat şi pe interent, dar mulţi oameni simpli nu au acces la această unealtă. „Sunt oameni care nu ştiu să folosească internetul. Majoritatea problemelor le au oamenii simpli pentru că firmele şi oamenii obişnuiţi cu instanţele au avocaţii lor. În penal, sunt cazuri în care avocaţii sunt recomandaţi de poliţişti sau de procurori, oameni cu care lucrează ei. Omul simplu o dă în bară la alegerea unui avocat”, a spus Gruneanţu. Potrivit avocatului, doar caracterul unui avocat îl face pe acesta să nu îşi trădeze clientul pentru că omul nu are niciun instrument pentru a se asigura că nu este trădat în timpul procesului. „Din moment ce clientul a încheiat un contract cu avocatul îi acordă toată încrederea. Niciodată nu îşi pune problema că ar putea fi păcălit de avocat. Nu are ce măsuri să îşi ia. Eventual, dacă vede că avocatul nu se prezintă la cauză sau nu depune diligenţe poate să schimbe avocatul”, a mai spus Gruneanţu.

În privinţa onorariilor, fostul decan al Baroului Timiş a spus că Uniunea Barourilor a vrut să stabilească nişte onorarii minimale şi maximale, dar Consiliul Concurenţei s-a opus. De asemenea, Curtea Supremă a emis o hotărâre care stabileşte că onorariul poate fi stabilit doar între client şi avocat. „Teoretic, nici instanţa nu ar putea să intervină, deşi de multe ori ei reduc onorariile, dar nu este corect”, a spus Gruneanţu, potrivit căruia în cazul în care avocatul nu îşi respectă contractul, clientul poate cere restituirea onorariului.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite