Cel mai întins loc turistic montan din Timiş, la poalele Munţilor Poiana Ruscă FOTO
0Complexul tursitic Zolt, aflat la 100 de kilometri de Timişoara, este o veritabilă oază de linişte în zona Surducului, la poalele munţii Poiana Ruscă.
Zona de est a Timişului este cunoscută ca fiind partea săracă a acestei regiuni. Deşi are multe de oferit, este codaşă în ceea ce priveşte infrastructura turistică. E suficient să amintim de bisericile de lemn din „Ţara Făgetului”, de Lacul Surduc, de Peştera Româneşti -unde se ţine anual un concert simfonic, de Munţii Poiana Ruscă. Aici se află cea mai mare şi întinsă locaţie turistică şi de agrement din zona montană a judeţului Timiş.
Plasat în mijlocul a peste 100 de hectare de pădure, păşuni şi livezi, deasupra satului Zolt (comuna Fârdea), complexul turistic oferă 10 cabane de lemn, clasificate hotelier cu trei stele. Cabanele au mărimi diferite. De la cabane cu o cameră, până la cabane cu un etaj, cu câte şase camere. Încălzirea cabanelor este dată de cazanele cu lemne cu gazeificare sau opţional pot fi folosite sobele sau teracotele cu lemne.
Există şi un parc cu locuri de joacă pentru copii, un teren de fotbal-tenis, un ansamblu de piscine în aer liber, prin pădure sunt trasee turistice, iazuri cu peşti. Complexul Zolt este la 100 de kilometri de Timişoara, 40 de kilometri faţă de Lugoj şi 18 kilometri de Făget. Drumul este asfaltat în întregime.
Accesul din sat până la altitudinea de 390 de metri, unde se află livada, se face pe un drum pietruit de aproximativ 1 kilometru.
Complexul este situat în capătul unei livezi de peri foarte bătrâni, plantaţi în anul 1930. Ei rodesc tot la doi ani.
Pe laturi complexul este flancat de pădurea de fagi, goruni şi mesteceni. Prin păduri sunt multe trasee turistice ce pot fi străbatute pe jos sau cu mountain bike-ul. Există şi un teren cu ieşire la Lacul Surduc, unde turiştii pot să facă plajă sau plimbări cu barca cu motor electric.
Cei patru ponei sunt liberi să pască prin complex şi sunt bucuria copiilor.
Principalele obiective din zonă de vizitat sunt: lacul de acumulare Surduc (9 kilometri), mănăstirea de la Fârdea (9 kilometri), mănăstirea de maici de la Luncani (8 kilometri), complexul turistic Valea lui Liman (12 kilometri), păstrăvăria de la Româneşti (14 kilometri), mănăstirea de la Româneşti (15 kilometri).
Citeşte şi:
FOTO Bisericile de lemn din Ţara Făgetului, ţinute departe de ochii turiştilor. Misterele micilor lăcaşe de cult din Banatul mioritic
FOTO Cum a apărut Lacul Surduc, cel mai mare lac din Timiş. O zonă turistică superbă lăsată în anonimat total
FOTO Fenomen unic în Peştera Româneşti. 7.000 de persoane, la concert în grota din Munţii Poiana Ruscă