Biserica Reformată: „Tőkés László a făcut politică tot timpul cât a fost episcop“. Biserica baptistă obligă candidaţii să aleagă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fazakas Csaba, candidează pentru un loc de consilier judeţean FOTO arhiva personală/Facebook
Fazakas Csaba, candidează pentru un loc de consilier judeţean FOTO arhiva personală/Facebook

Potrivit BOR, preoţii şi diaconii pot candida ca independenţi pentru funcţii de consilieri locali sau judeţeni, însă trebuie să se suspende în perioada campaniei electorale. Există biserici care nu sunt împortiva implicării preoţilor în politică.

Potrivit BOR, preoţii şi diaconii pot candida ca independenţi pentru funcţii de consilieri locali sau judeţeni, însă trebuie să se suspende în perioada campaniei electorale. Deocamdată niciun preot ortodox din Banat nu şi-a exprimat intenţia de a candida la funcţia de primar, aşa cum se întâmplă în alte zone. Sunt însă biserici care nu sunt împortiva implicării preoţilor în politică. Biserica Reformată susţine chiar politica în cadrul bisericii.

Fazakas Csaba, protopop al Bisericii Reformate din Timişoara, este reprezentatul Uniunii Democratice a Maghiarilor din România (UDMR) pentru un post de consilier judeţean, pentru alegerile din această vară. Biserica reformată nu a pus niciodată piedici preoţilor care doreau să se implice în activităţi administrative pe nivel local sau judeţean, nici chiar cele parlamantare. Din contră.

„Din moment ce Tőkés László, cât era episcop a făcut tot timpul politică, vă daţi seama că nu este interzis. Biserica trebuie să aibă un cuvânt de spus în viaţa cotidiană şi în societate. De aceea nu sunt obstacole, preoţii sunt implicaţi în luarea deciziilor la nivel local sau judeţean”, a declarat protopopul Fazakas Csaba. Acesta crede că problemele sociale ale oamenilor pot fi rezolvate mult mai eficient dacă administraţia locală sau judeţeană ar colabora cu bisericile.

Fazakas Csaba FOTO Facebook

„Din punct de vedere social şi cultural, vreau să aduc un aport în ceea ce priveşte viaţa minorităţilor din Banat. Biserica a avut un aport puternic în viaţa comunităţilor. Înainte de naţionalizare bisericile au avut şi o activitate socială, plecând de la orfelinate susţinute de biserici”, a mai spus candidatul UDMR pentru un loc în viitorul consiliu judeţean.

Biserica baptistă obligă candidaţii să aleagă

Marius Dugulescu, un cunoscut pastor baptist timişorean, este candidatul Partidului Mişcarea Populară (PMP) la Primăria Timişoara. Acesta are însă vechime pe scena politică, diind deputat în legislatura 2008-2012, fiind membru PDL. „Din 2007, statutul bisericii baptiste a fost schimbat, iar pastorii nu mai au voie să facă politică. În 2008, când am devenit deputat, m-am retras din funcţia de pastor. Sunt retras ca pastor, dar nu şi din slujire. E greu să fi liderul unei biserici şi să faci şi politică. Ştim că azi oamenii au opţiuni diferite, unii sunt cu PDL, alţii cu PSD, ceilalţi cu PNL. E greu să fi ascultat când tu ai alte preferinţe”, a declarat Marius Dugulescu.


Marius Dugulescu FOTO arhiva personală/Facebook

Candidatul partidului lui Traian Băsescu pentru Primăria Timişoara susţine însă că reprezentanţii bisericilor pot aveau un cuvânt important de spus în politică.

image

„Dumnezeu spune să mergi să slujeşti în toate colţurile lumii. Orice slujitor trebuie să ducă lumina lui Dumnezeu acolo unde este întuneric. Şi ştim că politica este cel mai întunecos colţ, deci are nevoie de lumină. Mulţi intră în politică pentru diverse interese. Preoţii sau pastorii trebuie însă să ducă adevărul, lumina, iubirea şi dreptatea pe care o apără”, a mai spus Dugulescu.




 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite