Argumentele juristei care şi i-a urcat în cap pe microbişti după ce s-a opus finanţării echipei de fotbal ACS Poli

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jucătorii de la ACS Poli nu şi-au primit salariile de aproape cinci luni FOTO Arhivă
Jucătorii de la ACS Poli nu şi-au primit salariile de aproape cinci luni FOTO Arhivă

Un proiect care viza finanţarea echipei de fotbal ACS Poli Timişoara, cu bani de la bugetul local, a fost retras de pe ordinea de zi a ultimei şedinţe a Consiliului Local Timişoara după ce primarul Nicolae Robu şi-a dat seama că proiectul nu are şanse să treacă. Finanţarea a iscat discuţii aprinse ca urmare a avizului negativ venit de la Juridic.

Amelia Gabriela Faur, jurist în cadrul Primăriei Timişoara, şi i-a urcat în cap pe iubitorii de ACS Poli Timişoara după ce şi-a dat aviz negativ pentru finanţarea echipei de fotbal ACS Poli. Vicepreşedintele clubului, Radu Bârlică, a spus la finalul şedinţei în care proiectul privind finanţarea s-a amânat, că „astfel de jurişti nu ar avea ce să caute într-o instituţie”. „Adevărul” a analizat nota prin care jurista primăriei arată de ce consideră ilegală finanţarea echipei de fotbal ACS Poli în forma propusă de executiv.

Jurista arată în primul rând că e nevoie de respectarea legislaţiei naţionale şi comunitare din domeniul ajutorului de stat, proiectul în formula propusă nerespectând procedura Amelia Gabriela Faur şi-a motivat opinia prin articolul din noua lege a sportului care prevede următoarele:

Prin hotărâre a autorităţilor deliberative ale administraţiei publice locale se pot aloca sume din bugetul local, pentru finanţarea activităţii sportive a structurilor sportive care au calitatea de ordonator de credite aflate în subordinea sa, cu respectarea legislaţiei naţionale şi comunitare din domeniul ajutorului de stat.

(2) Prin hotărâre a autorităţilor deliberative ale administraţiei publice locale se pot aloca sume din bugetul local, cu respectarea legislaţiei naţionale şi comunitare din domeniul ajutorului de stat, şi pentru:

a) finanţarea programelor sportive ale cluburilor sportive de drept public înfiinţate pe raza unităţii administrativ-teritoriale;

b) finanţarea programelor sportive ale cluburilor sportive de drept privat înfiinţate pe raza unităţii administrativ-teritoriale, constituite ca persoane juridice fără scop patrimonial, deţinătoare ale certificatului de identitate sportivă;

„Din conţinutul articolului citat rezultă foarte clar că, dacă ne aflăm în situaţia finanţării unui club sportiv de drept privat înfiinţat pe raza unităţii administrativ-teritoriale, constituit ca persoană juridică fără scop patrimonioal, deţinător al certificatului de identitate sportivă, singura metodă de finanţare permisă de actul normativ se supune normelor prevăzute de legislaţia naţională şi comunitară în materia ajutoarelor de stat”, se arată în nota juristei Amelia Gabriela Faur.

Jurista Primăriei Timişoara mai arată că însăşi adresa Consiliului Concurenţei, redactată cu ocazia procesului de modificare a legii sportului şi invocată de executivul Primăriei Timişoara, prevede respectarea procedurii privind ajutorul de stat. De altfel, jurista mai arată că Adresa Consiliului Concurenţei nu are caracter juridic, fiind doar o corespondenţă între două instituţii, înainte de aprobarea OUG 38/2017, privind finaţarea sportului.



Un alt motiv adus împotriva finanţării de jurista primăriei este decizia Curţii de Conturi prin care finanţarea ACS Poli Timişoara a fost declarată ilegală, hotărârea Curţii de Conturi fiind validată în prima instanţă de Tribunalul Timiş.

image
image

Jurista care a avizat negativ proiectul de finanţare a mai arătat că decidenţii pot ţine cont sau nu de opinia Serviciului Juridic, fiind „nenumărate situaţii în care acte normative intră în vigoare chiar dacă ele nu sunt semnate de către persoane cu atribuţii în acest domeniu”. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite