Am descoperit curtea din Timişoara în care a copilărit faimosul cafegiu Francesco Illy FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Illy a văzut lumina zilei pe 17 octombrie 1892, în cartierul Iosefin. Am plecat să căutăm casa în care copilărit Illy, însă misiunea nu a fost uşoară.

Illy este un nume care astăzi nu mai are nevoie de nicio prezentare. Este unul din marile branduri de cafea la nivel mondial. Se ştie că omul care a pus pe picioare conceptul s-a născut în Timişoara, în urmă cu 125 de ani. Este vorba de Francesco (sau Ferencz) Illy, care a inventat şi esspresorul modern, dar şi ambalarea cafelei sub vid. 

Illy a văzut lumina zilei pe 17 octombrie 1892, în cartierul Iosefin. Am plecat să căutăm casa în care copilărit Illy, însă misiunea nu a fost uşoară. În urmă cu câţiva ani, Adevărul a căzut într-o capcană, prezentând casa în care s-ar fi născut Illy, mergând pe ideea că aceasta se află în fosta Piaţa Scudier nr.2 (azi bulevardul Carol nr.2).

Istoricul timişorean Ioan Szekernyes a descoperit însă că numerotarea străzilor în urmă cu mai bine de un secol începea tocmai din partea opusă, iar actuala adresă nu se suprapune cu cea veche. 

image

Vedere din fosta Piaţa Scudier, după anii 1910. Se vede deja clădirea supraetajată de la numărul 2 (clădirea albă din partea stângă, cea de pe colţul actualei străzi Văcărescu)


Prin intermediul lui Ioan Szekernyes am descoperit însă noua locaţie. 
 

Ştim din matricolă că Illy s-a născut în Piaţa Scudier nr.2. Pe baza hărţilor vechi, a listelor cu adrese, se poate vedea că imobilul a stat pe colţul fostei străzi Bem, actuala strada Văcărescu, cu fosta Piaţă Scudier, actualmente bulevardul Regele Carol I. În urma documentelor, reiese clar că pe acest teren, în 1898 s-a construit o casă nouă, proprietatea Mariei Panics. Înseamnă că imobilele care au existat în acea zonă s-au demolat. Clădirea cea nouă avea să fie supraetajată, iar faţada remodelată, în 1910. Putem afirma, casa natală al lui Illy nu mai există”, a declarat istoricul şi scriitorul Ioan Szekernyes.  

image


Imbobilul cu două etaja e aparţinut Mariei Panics

Curtea în care a copilărit micul Illy

Aşadar, clădirea actuală a fost ridicată în 1898, când Illy avea deja şase ani. În curtea acestui palat am descoprit însă urme din timpurile în care Illy era copil. Şi anume, aici se află o micuţă şi modestă casă. Proprietarul ei, Balazs Gyorgy, ne-a prezentat un extras din Cartea Funciară, care arată că imibilul a fost construit în 1860. În concluzie, acea curte interioară a existat şi în perioada în care pe locul actualului palat s-a aflat casa familiei Illy. Este, aşadar, curtea în care a coplărit şi micuţul Illy.

image


Curtea interioară.  

Şi pentru că nimic nu e întâmplător, actualul proprietar al casei, Balazs Gyorgy este unul dintre celebri chelneri din Timişoara anilor '80. Acesta a servit la viaţa lui multe cafele, la restaurantele Intim, Cina sau la Continental. 

Istoricul timişorean va continua însă cercetările pentru a afla unde s-a mutat familia Illy după demolarea casei lor.

Desigur că după ce a petrecut primii ani în Piaţa Scudier, familia se mută în altă parte. Nu am putut identifica unde anume s-au mutat după demolarea casei natale. În cartierul Iosefin mai apar doi proprietari cu numele de Illy, dar nu şi Illy János, cum se numea tatăl lui Ferencz. M-am folosit de un registru cu proprietarii care s-au racordat la reţeaua de apă potabilă a oraşului. Acest document s-a păstrat la un fost angajat al serviciului care furniza apă, care mi-a permis să fac copii xerox. Cu siguranţă s-au mutat într-un alt cartier al oraşului. Voi continua cercetările, trebuie să verific pe rând cartierele Cetate, Fabric, Elisabetin. Sunt ferm convins că vom identifica şi casa în care şi-a petrecut tinereţea Ferencz Illy”, a mai spus Szekernyes.

image

Istoricul şi scriitorul Ioan Szekernyes
 

Illy s-a stabilit la Trieste după primul Război Mondial

După şcoala elementară urmată la Liceul Piarist din Timişoara, Illy a absolvit şcoala profesională. La 22 de ani, s-a înrolat ca ofiţer în armata austro-ungară şi a plecat în Primul Război Mondial. 

După război, Illy s-a stabilit la Trieste, în Italia. La finalul anilor ’20, Francesco s-a căsătorit cu Vittoria şi au avut doi copii, Ernesto şi Hedda. La Triste s-a angajat la Hausbrandt, o firmă locală care se ocupa cu prepararea şi comercializarea cafelei, firmă care a fost înfiinţată chiar în anul în care s-a născut Francesco.

După o primă experienţă de întreprinzător cu o companie producătoare de cafea, Emax, a fondat, în 1933, Illycaffe, împreună cu – de data aceasta – asociatul lui, Roberto Hausbrandt. 

Francesco Illy (foto) a fondat Illycaffe în anul 1933

Francesco Illy
 

În 1935 şi-a brevetat invenţia, espressorul de cafea. După moartea sa, în 1956, compania a fost preluată de fiul său, Ernesto, care a trăit până în anul 2008. Astăzi, compania de la Triste este condusă de Andrea şi Riccardo Illy, nepoţii lui Francesco Illy.

Francesco Illy


Citiţi şi:

Povestea lui Francesco Illy, inventatorul espressorului modern. S-a născut la Timişoara în urmă cu 125 de ani

Illy, povestea unei cafele cu parfum timişorean
 

Francesco Illy, Cetăţean de Onoare post-mortem al Timişoarei: titlul  a fost acordat în şedinţa extraordinară a Consiliul Local

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite