Țiganii de mătase din Timișoara au ciuntit Vila Mühle, una din cele mai valoroase clădiri din oraș

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vila Mühle, ajunsă pe mâna clanului Cârpaci, a fost ciuntită în urma unei autorizații pentru lucrări de restaurații, reparații generale și consolidare.

EXCLUSIV Afacere de aur a mafiei ţigăneşti din Timişoara: teren cumpărat cu zece mii de euro şi revândut cu un milion de euro

EXCLUSIV/Clanurile romilor de mătase au înhăţat centrul Timişoarei prin falsuri şi teroare

Vila Mühle, una din cele mai frumoase case din Timișoara, aflată în colțul străzilor Mihai Viteazu și Victor Babeș, a ajuns bătaia de joc al clanului Cârpaci, care a pus mâna pe clădire în urmă cu câțiva ani. Romii de mătase au început o lucrare în urma unei autorizații de la Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Naţional, pentru lucrări de restaurații, reparații generale și consolidare. Lucrările nu au ținut însă cont de legislație și nu s-a respectat deloc regulamentele care țin de clădrile de patrimoniu.

De aproape o săptămână, acoperișul casei a dispărut complet, existând semnele unei înălțări a clădiri. Reprezentanții Primăriei, prin Instituţia Arhitectului Şef şi Direcţia Poliţiei Locale, împreună cu Poliţia Judeţului Timiş, Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul şi Inspectoratul de Stat în Construcţii au efectuat un amplu control asupra modului în care se execută lucrările la clădirea istorică de pe bv. Mihai Viteazu nr. 3.

“În urma verificării de vineri s-a constatat că modul în care se execută lucrările de restaurare nu respectă procedurile impuse de o intervenţie la o clădire de patrimoniu, drept pentru care Primăria Municipiului Timişoara, prin Instituţia Arhitectului Şef, a dispus sistarea oricărei lucrări”, a transmis Lăcrămioara Condea, de la direcția de comunicare a Primăriei.



Proprietarul clădirii a obţinut, în baza avizului dat de Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Naţional Timiş, autorizaţia de construcţie cu numărul 985/05.07.2011 pentru lucrări de restauraţii, reparaţii generale și modificări interioare şi exterioare prin consolidări.

Aveau aviz pentru extinderea casei scării şi extinderea clădirii pe faţada posterioară cu 3,85 metri în scopul reîntregirii faţadelor în mod unitar, cu păstrarea arhitecturii existente, amenajare de mansardă în podul existent cu păstrarea cotei existente la cornişă şi păstrarea caracterului arhitectural existent, refuncţionalizare şi recompartimentare parţială a clădirii la subsol, parter şi mansardă şi amenajarea unui bazin la demisol”, a mai spus Condea.

Constructorul şi responsabilii tehnici ai beneficiarului au fost invitaţi la sediul Inspectoratului de Stat în Construcţii pentru clarificări legate de lucrarea executată şi pentru luarea măsurilor impuse de lege în astfel de cazuri.

Soluţie pentru clădirile monument: Închisoare pentru cei care lasă casele să se degradeze

Supărarea liberalilor

Tot astăzi, reprezentanții PNL au organizat o conferință de presă în fața Vilei Muhle, în care Ciprian Jichici, șeful comisiei de urbanism a Consiliului Local Timișoara, a acuzat autoritățile că nu s-au mișcat în acest caz.

Este rodul unei politici mai mult decat defectuase privind clădirile de patrimoniu. În momentul în care la primărie s-a aflat că intenționez să susțin o conferință în calitate de președinte al comisiei de urbanism, toate rotițele au fost puse în mișcare, în două zile, ce ar fi trebuit să se întâmple cu mai mult de o lună în zile. Brusc, aflăm că monstruizitatea săvârșită aici, demolarea uneia din cele mai frumoase cladiri din Timișoara, este ilegala. Brusc, arhitectul șef s-a sesizat și a sistat lucrările”, a declarat Ciprian Jichici.

Jichici susține că nu s-a respectat nicio lege în acest caz, demolarea fiind total ilegală. “Nu a respectat legislația în vigoare, nu a respectat regulamente locale de urbanism. Sper ca povestea să se oprească aici. Peste șase luni sau 12 luni de zile să nu cumva să vedem o realizare măreață arhitecturală așa cum sunt pe Loga, Eminescu sau Academician Alexandru Borza. Trag un semnal de alarmă serios, pentru că așa s-a procedat cu toate celelalte clădiri, iar primăria nu a facut nimic să îi oprească asemenea monstruozități”, a mai spus Jichici.

Povestea florarului Wilhem Muhle

Wilhelm Mühle s-a născut în 1844 în Boemia, la Kulm. A dobândit cunoștiințe legate de creșterea florilor în Cehia și Germania, apoi s-a stabilit la Timișoara, în anul 1876. El a ridficat orașul la rang de oraș al florilor, exportând flori și arbuști în toată Europa. El este cel care asigura si aranjamentele florale la vizitele pe care Franz Jozef le făcea la Timișoara.



Wilhelm Mühle a fost decorat cu ordinul de merit "Crucea de aur cu coroana" și a primit titlul de furnizor de flori al Curții Imperiale și Regale.
S-a stins din viață la Timișoara, în 1908, însă, tradiția a fost dusă mai departe de fiul său, Arpad.

La Timişoara, în anul 1888, Wilhelm Mühle a creat soiul „Madame Josephine Mühle”, un trandafir cu petale aurii cu pete albe, primul soi produs în Ungaria.

Serele de flori ale familiei Wilhelm Mühle dispunea de 17 sere mari ocupând o suprafaţă totală de 8200 metri pătraţi. Poarta de intrare a firmei s-a aflat şi este pe Bulevardul Mihai Viteazul nr. 3, unde era şi locuinţa familiei.

Plantaţia cea mai deosebită era de trandafiri a căror frumuseţe nu era întrecută niciunde în ţară. În nenumărate rânduri Regina Ungariei, Regina României şi Regina Serbiei au comandat coroane şi buchete de flori din această renumită grădinărie.

Cultivarea trandafirilor sub îndrumarea şcolilor timişorene, a ajuns o adevărată minune a oraşului Timişoara.

O frumoasă operă florală s-a făcut la plantarea parcului Expoziţiei Agricole şi Industriale din anul 1891, devenit mai târziu Parcul Rozelor. Aceasta a fost amenajată de grădinarul artist Wilhelm Mühle gratuit, parţial în stil englez, parţial în stil francez, fiind vizitat și de împăratul Franz Jozef, primind chiar numele acestuia pentru o vreme.

image
image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite