Începe proiectul "Calul - prieten şi terapeut". Copiii cu dizabilităţi fizice şi psihice sunt aşteptaţi la Herghelia Izvin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Specialiştii spun că rezultatele obţinute prin hipoterapie sunt foarte bune
Specialiştii spun că rezultatele obţinute prin hipoterapie sunt foarte bune

Proiectul "Calul - prieten şi terapeut" este un parteneriat educaţional între fiziokinetoterapeut Erika Cristina Kempf, specializat în hipoterapie şi Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă “Dumitru Ciumăgeanu”, Timişoara

Erika Cristina Kempf este singura terapeută din vestul ţării care este specializată în Hipoterapie. Absolventa Facultăţii de Fiziokinetoterapie din cadrul Universităţii de Medicină din Timişoara, în prezent studentă în ultimul an la Facultatea de Medicina Generală, timişoreanca a urmat un curs special la Asociaţia Natională Italiană de Reabilitare Ecvestră din Milano. În Italia a început să lucreze cu copii cu dizabilităţi fizice şi psihice.
 

„Există două forme de terapie cu ajutorul calului: călăria terapeutică şi hipoterapia. Călăria terapeutică se adresează în general utilizării largi, nefiind o formă de terapie în sine şi neavând nevoie de intervenţia unui fizioterapeut specializat; este vorba de călărie recreativă, dedicată şi persoanelor cu dizabilităţi, dar cu autonomie. Scopul este acela de a folosi echitaţia, ca şi sport, în scop adaptativ, de a-l ajuta pe pacient să controleze calul pentru a-şi îmbunătăţi starea fizică şi psihică. În hipoterapie, călăreţul nu trebuie să controleze calul, ci doar să profite de mişcarea acestuia. De data aceasta, trebuie să fie însoţit de un fizioterapeut cu pregătire şi certificare în hipoterapie, care îi va fi alături pe toată durata şedinţei şi va lucra cu câte un pacient în parte. Hipoterapia îmbină kinetoterapia, terapia ocupaţională şi terapia vorbirii”, a declarat Erika Cristina Kempf.

Începând de miercuri, între orele 11-14, la Herghelia de la Izvin se va desfăşura una din primele întâlniri ale elevilor claselor I şi III ai Centrului Şcolar „Dumitru Ciumăgeanu” cu caii de terapie special pregătiţi cu atâta dăruire de Erika Cristina Kempf. 

Jocuri recreative pentru copii

Copiii, însoţiţi de coordonatori, vor vizita herghelia, li se vor prezenta animalele care sunt îngrijite acolo. Apoi, terapeutul va hotărî, pentru fiecare copil în parte, observându-i reacţiile verbale şi nonverbale, dacă acesta este apt pentru a încăleca.

Activitatea pe cal va fi personalizată, respectându-se particularităţile fizice, cognitive, emoţionale ale fiecărui copil. Copilul va fi ajutat să încalece, folosindu-se un podium special, cu trepte, de pe care se face uşor transferul pe cal. Se vor folosi şei speciale.

„Copiiilor li se solicită să efectueze diferite exerciţii cât timp se află călare, care au ca ţintă îmbunătăţirea diverselor funcţii. De exemplu, să se aplece spre faţă şi spre spate, să prindă o minge, să plaseze cercuri pe un suport. Copiii vor fi antrenaţi să mângâie calul, să-l pieptene, să-l hrăneasca. De asemenea, vor fi stimulaţi în permanenţă să comunice, pentru a-şi exprima gândurile şi trăirile în acele momente”, a precizat Kempf.

Tratează afecţiuni neuro-motorii, psiho-motorii şi pshice

Rezultatele asteptate sunt: creşterea senzaţiei de bine, creşterea încrederii de sine, creşterea interesului pentru lumea înconjurătoare, cresterea interesului pentru propria existenţă, dezvoltarea răbdării, creşterea controlului emoţional, îmbunătăţirea echilibrului, îmbunătăţirea coordonării, reducerea mişcării şi posturii anormale, normalizarea tonusului. 

Erika Cristina Kempf a început să lucreze în Timişoara, din 2012, în colaborare cu  Herghelia Izvin ajutând astfel copii cu afectiuni neuro-motorii, psiho-motorii şi psihiatrice. În prezent,  lucrează cu peste 20 de copii cu diverse afecţiuni: tetrapareza, parapareza, hemipareza, sindrom Down, sindrom Prader-Willi, retard psihomotor, autism şi tulburari din spectrul autism.
 

Terapia este una individualizată în funcţie de afecţiunea pacientului, iar rezultatele apar uneori chiar şi după primele 2-3 şedinţe.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite