În timp ce lupta cu mafia imobiliară pentru anularea unei afaceri ilegale, fostul şef al DNA Timişoara cumpăra, în acelaşi mod, o casă ieftină de la Primărie
0Parchetul Judecătoriei Timişoara, condus la un moment dat de actualul procuror DNA, Tamaş Şhiffbeck, a cerut în 1999 anularea unei afaceri imobiliare ilegale. Exact în acelaşi timp, procurorul DNA, care a fost şi şef al structurii teritoriale a DNA Timişoara, îşi cumpăra o locuinţă în aceleaşi condiţii.
Procurorii structurii centrale a DNA derulează o anchetă fără precedent la Primăria Timişoara în cadrul căreia se verifică modul în care au fost vândute mii de case din patrimoniul public, Timişoara devenind, de altfel, renumită la nivel naţional pentru modul în care clanurile de romi au reuşit să pună mâna pe clădiri din centrul Timişoarei. Ancheta DNA vizează şi modul în care mai mulţi magistraţi, poliţişti şi foşti ofiţeri de informaţii şi-au cumpărat de la primărie case la preţuri de chilipir.
O anchetă paralelă a reporterilor „Adevărul” scoate, însă, la iveală o situaţie incredibilă care arată modul în care procurorul DNA Tamaş Schiffbeck a fost prins la mijlocul afacerilor ilegale cu case. Totul a început în 1999. Iliuc Mioara, era chiriaşă a Primăriei Timişoara într-un apartament de la demisolul unei clădiri din strada Bethoveen, o zonă ultracentrală a Timişoarei. La data de 23 aprilie 1999, Primăria Timişoara îi vinde Mioarei Iliuc apartamentul în baza legii 112/1995, care le permite chiriaşilor să cumpere apartamentele în care locuiesc, la preţuri foarte avantajoase. În cazul de faţă, Mioara Iliuc a cumpărat apartamentul de 52 de metri pătraţi, cu aproape 23 de milioane de lei, echivalentul a 2.900 de mărci, potrivit cursului de schimb din 1999.
Un şir de ilegalităţi
Pentru că legea îi interzicea celui care a cumpărat o locuinţă în baza Legii 112 să vândă apartamentul mai repede de 10 ani, la doar câteva luni de la data la care a devenit proprietară, Mioara Iliuc se angajează printr-o promisiune de vânzare-cumpărare, metodă brevetată de mafia imobiliară, ca la expirarea interdicţiei de 10 ani să-i vândă locuinţa unui anume Pascal Ioan, membru al unui clan de romi din Timişoara. În realitate, promisiunea de vânzare-cumpărare era formulată în aşa fel încât promitentul cumpărător devenea proprietar de facto al apartamentului. În cazul de faţă, preţul plătit a fost de 50.000 de mărci. Mai exact, apartamentul cumpărat de Mioara Iliuc de la Primărie în luna aprilie cu 2.900 de mărci a fost vândut în septembrie, acelaşi an, cu 50.000 de mărci.
O serie de coincidenţe
La sesizarea vecinilor, Parchetul de pe lângă Judecătoria Timişoara, condus la acea vreme de actualul procuror DNA, Tamaş Schiffbeck, a făcut demersurile pentru anularea contractului prin care Mioara Iliuc a cumpărat apartamentul de la primărie. Procurorii au constatat, pe de o parte, că Mioara Iliuc nu a respectat interdicţia de vânzare de 10 ani, impusă de lege, iar pe de altă parte, contractul de vânzare cumpărare dintre Primăria Timişoara şi Mioara Iliuc era ilegal, femeia neîndeplinind o condiţie esenţială ca să poată cumpăra casa la preţ de chilipir. Mai exact, pentru a putea cumpăra pe Legea 112, Mioara Iliuc ar fi trebuit să fie chiriaşă a apartamentului în momentul intrării în vigoare a legii 112, condiţie neîndeplinită.
Pentru deschiderea unei acţiuni civile de anulare a actelor în instanţă, Tamaş Schiffbeck, în calitate de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara trimite la Primăria Timişoara o adresă, fără număr de înregistrare şi nedatată, în care solicită ca până la data de 23.11.1999, primăria să-i comunice Parchetului contractul încheiat cu Mioara Iliuc pentru anularea lui. „De asemenea, vă rugăm să ne comunicaţi dacă aţi făcut demersuri în acest sens, dat fiind că acel contract contravine Legii 112/1995”, se mai arată în documentul semnat de Schiffbeck.
Clădirea de pe strada Bethoveen în care Primăria Timişoara a vândut ilegal un apartament FOTO Daniel Dancea
Primăria îi comunică Parchetului documentele, dar se mai întâmplă ceva. La 22.11.1999, cu o zi înainte de termenul stabilit de Schiffbeck pentru comunicarea actelor de către Primărie, procurorul devine chiriaş al Primăriei într-un apartament de 62 de metri pătraţi de pe strada Mureş. Două săptămâni mai târziu, Tamaş Schiffbeck cumpără apartamentul de la primărie, la un preţ de 83 de milioane de lei vechi, echivalentul a 4.500 de dolari, la cursul de la data încheierii contractului. Practic, nici procurorul nu îndeplinea condiţiea legală de a fi chiriaş la data intrării în vigoare a legii, la fel ca Mioara Iliuc pentru care Parchetul condus de Schiffbeck cerea anularea contractului.
Mafia a pierdut o bătălie, dar a câştigat războiul
Acţiunea Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara, depusă la instanţă de Mariana Sandu, un alt procuror care ar fi cumpărat casă de la stat în condiţii suspecte, a fost admisă. Astfel, judecătorii au constatat ilegalitatea contractului dintre Primăria Timişoara şi Mioara Iliuc. „Contractul de închiriere a fost încheiat de Iliuc Mioara la data de 01.10.1997 (n.r. după intrarea în vigoare a legii 112/1995) şi, ca atare, el nu putea face obiectul vânzării în temeiul Legii 112/19995”, se arată în sentinţa prin care apartamentul a revenit în proprietatea statului. În acelaşi document, judecătorii au arătat că odată anulat contractul prin care a fost cumpărat apartamentul se anulează şi promisiunea de vânzare – cumpărare încheiată de Iliuc Mioara cu Pascal Ioan.
Pe linie penală, chiar dacă s-a constatat o fraudare a legii, procurorii nu au sesizat nicio infracţiune. „Potrivit menţiunilor deţinute în evidenţa scrisă a unităţii noastre la nivelul anului 1999, rezultă că lucrarea nr.2309/III/7/1999 a fost finalizată cu sesizarea de către procuror a instanţei civile printr-o acţiune în anulare, fără alte date privind existenţa vreunui dosar penal referitor la situaţia respectivă”, se arată într-un răspuns al Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara, la solicitarea „Adevărul”.
Contactat de „Adevărul”, procurorul Tamaş Schiffbeck a declarat că în momentul în care a cumpărat apartamentul de la primărie nu şi-a pus problema că ar fi ceva în neregulă. „Am acţionat ca un cetăţean oarecare. Nu mi-am pus niciun moment problema că ar fi ceva ilegal. Dacă se constată că a fost ceva ilegal, o să mă apăr şi o să mă supun legii”, a declarat procurorul care a condus DNA Timişoara până în urmă cu câteva luni, când i-a expirat mandatul.
Situaţia la zi: vecini terorizaţi de romii intraţi în clădire
În privinţa apartamentului din strada Bethoveen, situaţia existentă în prezent, arată că mafia imobiliară a pierdut în 1999 bătălia cu Parchetul Judecătoriei Timişoara. Apartamentul a revenit în proprietatea primăriei, dar membri clanului de romi Cârpaci sunt pe cale să câştige războiul. Astfel potrivit datelor de la Cartea Funciară, apartamentul de la demisol este în proprietatea provizorie a unor nemţi, Peter Heinz Herzog şi Udo Adam Herzog. În realitate, spun vecinii, proprietar de facto al apartamentului este un membru al clanului Cârpaci, care i-a avertizat pe vecini de mult timp că o să pună mâna pe clădire. Practic, vecinii spun că cei doi nemţi au fost găsiţi de romi în Germania şi convişi să revendice apartamentele, în ciuda faptului că ar fi fost deja despăgubiţi în Germania pentru proprietăţi.
Oamenii mai povestesc că intraţi în apartamentul de la demisol, romii clanului Cârpaci, plecaţi acum în străinătate, au început metodele clasice de teroare imobiliară. Încercând să scape de puradeii care o udau cu un furtun de apă, o bătrână şi-a fracturat şoldul. Unii dintre proprietari au început să cedeze presiunilor şi au vândut romilor. Ultima tranzacţie a avut loc în august 2015. Popa Liviu şi Popa Sabin, proprietari ai unui apartament din superba clădire, i-au vândut lui Covaci Ioan. „Ne-am angajat firme de pază. Poliţia nu o mai chemăm. Avem impresia că-i anunţă pentru că de fiecare dată când sunăm la 112 dispar până să vină Poliţia”, a mărturisit unul dintre vecini. În tot acest timp, DNA Bucureşti verifică cele 6.000 de vânzări făcute de Primăria Timişoara în ultimii 20 de ani. Sursele „Adevărul” spun că acest dosar „va zgudui Timişoara din temelii”.