18 octombrie 1716: Schimbare la Timişoara. Iese turcul Ahmed Aga, intră austriacul Eugeniu de Savoya

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Garnizoana otomană părăsind Cetatea Timişoara la 17 octombrie 1716. Tempera pe carton din colecţia Muzeului Naţional al Banatului)
Garnizoana otomană părăsind Cetatea Timişoara la 17 octombrie 1716. Tempera pe carton din colecţia Muzeului Naţional al Banatului)

Intrarea lui Eugen de Savoya, ca învingător în cetatea Timişoara s-a făcut în 18 octombrie, ziua de naştere a prinţului. Astfel începea un nou capitol pentru oraşul de pe Bega sub egida Casei de Habsburg.

Ziua de 18 octombrie a fost declarată în 2011 de către Consiliul Local zi de importanţă locală. Este ziua în care, în urmă cu 304 de ani, trupele Habsburgice conduse de Eugeniu de Savoya au intrat în Cetatea Timişoara, după mai bine de un secol şi jumătate de stăpânire otomană au readus Banatul în rândul civilizaţiei europene. 

   

Asediul Timişoarei începe la sfârşitul verii lui 1716, la 28 august, imperialii stabilindu-şi tabăra la Beregsău, în apropierea Timişoarei. 

În ziua de 16 septembrie, prinţul Eugeniu de Savoya adresează turcilor o somaţie de predare, fără răspuns însă. La 1 octombrie 1716 are loc un asalt în urma căruia suburbia Palanca Mare, incendiată de turci, ajunge în mâinile austriecilor. A urmat atacul decisiv asupra porţii Forforos, devenită mai târziu Poarta Prinţului Eugen”, aminteşte Muzeul Naţional al Banatului, printr-o postare pe pagina oficială de Facebook.  

Garnizoana turcească, nu a putut face faţă, după un asediu de 48 de zile, în data de 13 octombrie 1716, comandantul turc al cetăţii, Ahmed Aga s-a predat armatei cuceritoare conduse de Prinţul Eugeniu de Savoya.  

Ieşirea trupelor turceşti din Timişoara s-a făcut pe data de 17 octombrie 1716, pe poarta Belgradului. Intrarea lui Eugen de Savoya, ca învingător în cetatea Timişoara s-a făcut în 18 octombrie, ziua de naştere a prinţului. Astfel începea un nou capitol pentru oraşul de pe Bega sub egida Casei de Habsburg”, mai scriu cei de la Muzeul Banatului.


Vă mai recomandăm:

Descoperirea Banatului Timişoarei: Prima traducere din italiană în română a cărţii lui Griselini, care explică de ce este deosebită această regiune

18 octombrie 1716: Ziua care a reîntors Timişoara în Europa. Începea un nou capitol pentru oraşul de pe Bega sub egida Casei de Habsburg

Eugeniu de Savoya a intrat în Timişoara acum 300 de ani şi a deschis porţile oraşului spre cultura şi civilizaţia Europei occidentale

Casa „Prinţului Eugen“ din Timişoara, o poveste cu parfum de epocă. Acum 200 de ani, proprietarul clădirii a primit sarcină care trebuie respectată pe veci

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite