Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş se extinde în Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sute de studenti germani vor învăţa în Germania medicină românească FOTO: Adevărul
Sute de studenti germani vor învăţa în Germania medicină românească FOTO: Adevărul

Experienţa cu medicii români şi cu studenţii nemţi şcoliţi la Târgu Mureş a determinat conducerile unor spitale din Germania să solicite Universităţii de Medicină şi Farmacie înfiinţarea unei extensii în ţara lor din această vară

Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş va avea, începând din acest an, o „filială“ în Germania. Iniţiativa a apărut ca urmare a solicitărilor din străinătate şi a renumelui bun de care se bucură, printre studenţii din Occident, unitatea de învăţământ din Tg. Mureş. 


Dacă, până acum, ţările dezvoltate importau medici şi asistente medicale gata formaţi, în ultimii ani vor oameni pregătiţi pe care să se bazeze chiar din timpul facultăţii.

„S-a votat în Senatul UMF un acord între Universitate, o casă de avocatură şi un grup de spitale“, explică doctorul Florin Buicu, secretar al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor şi cadru didactic la UMF Târgu-Mureş. 


Acordul prevede ca Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş să deschidă în Germania o facultate de medicină generală, în limba engleză, pentru studenţii nemţi şi pentru cei din ţările  nordice care ar vrea să studieze acolo. 

„Până acum există peste 200 de tineri germani şi din alte ţări vecine care vor să facă medicina la facultatea noastră în Germania. 

Asta înseamnă că nu mai vin până în România, la Târgu Mureş, ci vor rămâne la ei acasă“, a mai adăugat Buicu. 

Şcoală bună şi taxe mai mici

„Vom trimite profesorii de aici, care predau la Facultatea de Medicină în limba engleză, iar diplomele vor aparţine universităţii noastre, adică va scrie pe ele «Târgu Mureş»“, detaliază profesorul Leonard Azamfirei, rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş.

Contractul încheiat între Universitate, o casă de avocatură şi grupul de spitale din Germania prevede anumite clauze de confidenţialitate până la finalizarea acordului, astfel că nu s-a precizat locul unde va fi înfiinţată extensia.

„Mai avem mici lucruri de pus la punct şi din cauza asta nu putem spune încă locul exact şi spitalele cu care am avut discuţii. Mai trebuie să ajungem la un acord în ceea ce priveşte partea economică, taxele şi alte câteva lucruri. Abia apoi vom da publicităţii oraşul în care va funcţiona o secţie a Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, în Germania“, spune Florin Buicu. 

Conducerea Universităţii a declarat că ideea le aparţine nemţilor, care respectă medicina românească şi profesioniştii plecaţi din şcoala de medicină de la Târgu Mureş. Germania se află şi în topul primelor trei ţări care absorb medici de pe piaţa românească. Numai în ultimii trei ani peste 2.000 de medici au plecat la nemţi, iar pe locurile următoare se află Marea Britanie şi Franţa. Cei mai căutaţi sunt specialiştii în medicina familiei şi cei de interne.

Dacă discuţiile care vor avea loc în primăvară se finalizează, începând cu anul universitar 2014-2015 va exista o facultate română de medicină în Germania. „La ei, anul începe în august şi, în mod normal, până atunci va trebui să ajungem la un acord. Dacă nu, vom amâna pe anul viitor, dar cu siguranţă Universitatea de la Târgu Mureş va avea şi în Germania o facultate“, a spus Florin Buicu.

Nemţii preferă să se înscrie la şcoala românească de medicină şi datorită taxelor care sunt mult mai mici decât cele practicate în Occident. Mai mult, vor avea profesori la ei acasă şi vor face şcoala pe module. Vor învăţa după aceleaşi cursuri, iar profesorii vor preda în limba engleză, exact ca şi la noi. Examenele vor fi la fel.

Profesorii vor pleca pe rând şi vor rămâne acolo până vor termina materia. Cazarea şi transportul vor fi suportate din taxele studenţilor, care vor plăti un pic mai mult decât străinii care învaţă acum la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş. Acum sunt 40 de studenţi din ţările nordice care vor să devină medici, iar taxa anuală este de 5.000 de euro.

Dezvoltarea oraşului

Florin Buicu spune că există posibilitatea ca UMF Tg. Mureş să aibă în viitor propriul spital universitar, unde românii şi străinii să fie trataţi la fel, acoperind doar diferenţele de cost între servicii. 

De asemenea, el a susţinut că este posibil, având în vedere că în Germania anul universitar începe în august, ca o lună sau două studenţii să fie aduşi la Târgu Mureş pentru cursuri, pentru ca, apoi, să continue în Germania. Aceasta ar însemna  şi o dezvoltare a Aeroportului Transilvania din Târgu Mureş, dar şi a mediului de afaceri, a reţelelor hoteliere.

UMF Tg.Mureş este una dintre foarte puţinele instituţii de învăţământ din România apreciate şi în străinătate.  “Vom trimite în Germania profesorii de aici, care predau la Facultatea de Medicină în limba engleză, iar diplomele vor aparţine universităţii noastre, adică va scrie pe ele «Târgu Mureş».Leonard Azamfirei, rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş

„Aici e mai ieftină facultatea“

Ian Schmidt are 20 de ani, dublă cetăţenie – germană şi rusă – şi a venit din Düsseldorf la Târgu Mureş să înveţe medicina. „Aş fi vrut să rămân acasă. Mai aproape de prieteni, de ai mei, dar aici e un pic mai ieftină facultatea. Plătesc 5.000 de euro pe an şi părinţii au zis că e bine să studiez medicina în limba engleză pentru că aşa pot să o practic în toată lumea“, spune el raţiunile pentru care a ales facultatea din urbea transilvană. 

Deşi nu s-a obişnuit cu mentalitatea românească, Ian susţine că nu ar schimba pentru nimic oraşul.

„Am colegi români, mă ajută, sunt şi mulţi străini, învăţăm împreună. Sunt doar în anul I, încă mai am timp să mă obişnuiesc. Am auzit că se va deschide în Germania, de anul viitor, o universitate cu profesori de aici, e posibil să mă duc şi să o iau de la zero, dacă o să-mi convină financiar.“ El spune că îi place mult modul de a  preda al profesorilor, dar nu se obişnuieşte cu spitalele. „E altceva decât la noi, mai sunt lipsuri. Am văzut locuri în care aparatura e veche. Dar medicii sunt buni. Abia când am venit aici am înţeles de ce îi vrea toată Europa“, concluzionează germanul.

Nemţii vin şi la tratament

Respectul de care se bucură medicii români în Germania se manifestă şi prin turismul medical pe care îl fac nemţii. Hans Muller, un turist care a venit la Târgu Mureş să-şi trateze dinţii, spune: „Locuiesc în Berlin şi am fost internat în spital de mai multe ori, cu probleme la ficat. Medicul meu curant e român, a plecat de la Târgu Mureş. De asta îmi place să vizitez oraşul de câte ori am ocazia. Sunt buni profesionişti. Sunt şi o mulţime de asistente medicale de la voi, de aici“.

Citeşte şi:

Inovaţie medicală cu semnătură românească: pijamale şi aşternuturi de spital care previn infecţiile

Apreciere în China pentru cercetarea românească: descoperitorul telocitelor, premiat la Shanghai

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite