Pedepse mai aspre pentru evaziune fiscală şi 3 modificări esenţiale aduse la Codul Insolvenţei
0Noul Cod al Insolvenţei este finalizat şi va fi pus în dezbatere publică în luna august, iar spre sfârşitul anului ar putea intra în vigoare. A anunţat Maria Grapini, ministrul pentru IMM-uri, turism şi mediul de afaceri la Târgu-Mureş. Grapini a mai menţionat faptul că prin noua formă a legislaţiei se urmăreşte eliminarea "insolvenţelor trucate" şi înăsprirea pedepselor pentru evaziune fiscală.
Ministrul Grapini a declarat astăzi la Târgu-Mureş că toate pedepsele pentru evaziune fiscală trebuie majorate prin noul Cod al Insolvenţei, aceasta fiind propunerea ei pentru noul act normativ, care urmează să fie pus în dezbatere publică în luna august.
"Trei lucruri care au fost reclamante sunt cuprinse acum în Codul Insolvenţei. Ministrul Justiţiei s-a angajat în şedinţă de Guvern că în august va fi în dezbatere publică. Erau trei lucruri: termenul foarte lung de trei ani în care firmele mureau, aveau costuri foarte mari, de altfel trebuie să ne aliniem şi la directiva europeană de Small Business Act ca ieşirea din piaţă să fie uşoară, nu cu costuri şi nu perioadă îndelungată. Un alt lucru reclamat la legea insolvenţei erau acela al insolvenţelor trucate şi atunci mureau nevinovaţi în jurul celui care-şi crea insolvenţa" a declarat Maria Grapini, ministrul delegat pentru IMM-uri, turism şi mediul de afaceri
Pentru insolvenţele trucate, noul Cod prevede o auditare retroactivă pe trei ani a firmei care şi-a cerut această procedură de reorganizare economică. Totodată, codul va fi corelat cu o modificare a Legii 31 pentru a atrage răspunderea celui care a administrat sau instrumentat o insolvenţă trucată. Grapini a spus că investitorii privaţi care susţin că ar fi fost jefuiţi cu 10 miliarde de euro din cauza Legii insolvenţei "au dreptate", iar trei lucruri care au fost reclamate de ei sunt cuprinse în Codul insolvenţei, al cărui proiect a fost finalizat.
Potrivit ministrului, noul Cod al Insolvenţei va trebui corelat şi cu documentele de plată în piaţă "foarte reclamate de întreprinzători":
"Practic biletele la ordin nu au nicio valoare, s-au creat extrem de multe arierate şi firmele nu-şi mai pot recupera banii pentru că biletul la ordin, practic, banca nu ia nicio măsură dacă un întreprinzător are sute de bilete la ordin care la data scadenţei nu au bani. Am propus aici Asociaţiei Băncilor, în colaborare cu mediul privat, ca întreprinzătorul care are bilet la ordin depus în bancă şi nu are banii, să nu i se mai elibereze formulare de bilete la ordin pentru a nu intoxica piaţa" susţine ministrul IMM-urilor.