FOTO Adelin Petrişor: „Dacă regimul ar părăsi pur şi simplu Coreea de Nord, oamenii s-ar aşeza şi ar muri, aşteptând să li se spună ce au de făcut“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jurnalistul Adelin Petrişor şi-a lansat luni seară albumul fotografic intitulat „Coreea de Nord, un lagăr cât o ţară“, povestind totodată aventura sa în statul asiatic şi concluziile la care a ajuns după experienţa de la Phenian.

Într-o atmosferă destinsă, tipică pentru dublin Irish Pub, cunoscutul jurnalist Adelin Petrişor şi-a lansat albumul fotografic realizat după o scurtă călătorie la Phenian. Merită precizat că acesta a încercat timp de şase ani să obţină din partea coreenilor permisiunea de a ajunge în statul aflat sub o cruntă dictatură comunistă, pentru a efectua un reportaj.

Coreea de Nord este un loc în care chiar nu vrei să trăieşti. Nu am întâlnit aşa ceva niciodată şi ţineţi cont de faptul că am petrecut timp în zone de conflict, am asistat la scene terifiante de-a lungul timpului, însă dacă ar fi să aleg între a locui cu familia în Coreea de Nord şi a trăi într-o peşteră din Afghanistan, unde aş fi nevoit să-mi apăr familia cu un Kalashnikov, aş alege fără să clipesc peştera. E ireal. Oamenii din Coreea de Nord sunt nişte roboţei, care nu au posibilitatea de a alege absolut nimic, totul li se oferă de la stat. Oamenii mor de foame, blocurile uriaşe cu apartamente zac nelocuite -dar cu luminile aprinse noaptea, pentru a da impresia că sunt locuite, localnicii nu au curaj să se uite spre un străin, ştiind că vor avea probleme... în fine, e un peisaj gri, sinistru, pe care cred că orice român care a prins evenimentele din 89 l-ar înţelege, odată povestit”, a declarat jurnalistul.

Drama poporului coreean, care nu are acces la informaţii sau la cele mai elementare drepturi, care nouă ni se par banale, este relevată în fotografiile jurnalistului.


Pozele nu sunt retuşate, le-am selectat pe cele care m-au impresionat cel mai mult şi care oferă un portret cât mai obiectiv referitor la realitatea de acolo. E un loc în care religia nu mai e valabilă, conducătorul suprem fiind pe post de Dumnezeu, radio-urile sunt amplasate în locuinţele oamenilor şi transmit constant mesaje patriotice şi îndoctrinante, fără ca acestea să poată fi oprite -poţi, eventual, să cobori volumul aparatelor, dar să le opreşti, niciodată, iar milioane de oameni se bazează pe ajutoarele de hrană primite din Occident, căci altfel ar muri de foame. Asta, în condiţiile în care liderii cheltuiesc sute de miliarde de dolari pe lansări de rachete”, a completat Adelin Petrişor.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite