Cum îşi căutau oamenii perechea în perioada interbelică. „Journal de Mariage“, un ziar în patru limbi, unde erau publicate anunţurile matrimoniale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ziarul a apărut din aprilie până în august 1933
Ziarul a apărut din aprilie până în august 1933

„Publicitatea matrimonială în ţara noastră este aproape minimă, pe când în ţările din Europa şi chiar din ţările de peste Ocean a luat o desvoltare foarte mare, care pe mulţi i-a făcut fericiţi printr’o partidă ideală” – fragment din Cuvânt înainte,  Journal de Mariage, Târgu-Mureş, duminică 2 apilie 1933

Journal de mariage – Heirats Zeitung - Házasági Újság, publicaţie matrimonială regională, a apărut săptămânal la Târgu-Mureş, între 2 aprilie şi 20 august 1933, în limbile română, franceză, germană şi maghiară.

Directorul publicaţiei, J. J. Mario, scria în Cuvânt Înainte că „pentru a da posibilitate publicului din Ardeal, Crişana, Banat, Maramureş etc. de a se căsători sau de a face cunoştinţe în vederea căsătoriei după dorinţă, am luat frumoasa iniţiativă de a redacta prezentul ziar, care a lipsit foarte mult acelora cari aveau nevoie de el. Acest ziar de publicaţiune matrimonială corespunde adevăratelor necesităţi publice, asigură într-un mod foarte discret viitorul, printr-o partidă bogată sau convenabilă, publicând după dorinţă un anunciu în ziarul nostru, care este cel mai ieftin în acest fel de publicaţii.”

„Un anunţ matrimonial costa 6 lei, iar o scrisoare ridicată de la redacţie 3 lei, comparativ cu costul de 2 lei al unui număr de ziar în epocă. Abonaţii ziarului beneficiau de anunţuri gratuite, iar administrarea publicaţiei se făcea şi prin intermediul filialelor din Cluj şi Odorheiu Secuiesc”, a declarat dr. Angela Măgheruşan Precup, cea care a redescoperit ziarul atunci când se documenta pentru lucrarea sa „Memoria tiparului. Presa mureşeană în secolul XX”

Journal de mariage avea 4 pagini şi publica chiar şi articole prin care încerca să îi determine pe cititori ... să se căsătorească!, sau măcar să apeleze la Journal pentru a scăpa de „taxa de celibat”. „Persoanele între 30-35 de ani cari nu s-au căsătorit vor plăti către stat un impozit de 5% la global, prin aceasta vom avea şi noi în ţara noastră un spor de căsătorii destul de considerabil. Gazeta noastră va da putinţa fiecăruia atât celui bogat cât şi celui sărac să contracteze căsătorii convenabile. Sfatul nostru este să daţi cât se poate de curând un anunciu în gazeta noastră pentru a scăpa de această nouă povară şi în acelaşi timp vă dă posibilitatea de a contracta o căsătorie fericită.”


„A început ca un ziar local şi a ajuns să aibă distrubuţie regională. Avea un rate card, i-am spune astăzi, al anunţurilor foarte bine definit, cu concursuri speciale pentru cititori, cu un profil realizat pe cele mai moderne tipare ale presei din Capitală, la vremea respectivă. Nu a fost o publicaţie longevivă, dar rămâne o iniţiativă unică în Târgu-Mureşul interbelic, şi plină de romantism”, a menţionat Angela Măgheruşan Precup.

Ziarul se găseşte la Biblioteca Judeţeană Mureş.
 

„Tânăr de 25 de ani de profesiune Contabil de bancă, moral ales fără vicii, serios, întreprinzetor de lucrări fără obligaţiuni, cu rudeni bine cunoscute în lumea politică, având caracter frumos cu avere imobilă cca. 500.000 lei, ortodox, român, statura 1.72, doreşte cunoştinţă în vederea căsătoriei cu Dşoară etatea 18-21 ani, indiferent naţionalitatea, creştină, având ca dotă de preferinţă 150 iugăre  pământ, muzicantă pian, fizic plăcut, din familie nobilă, înstruită, blândă, sentimentală, sinceră şi devotată. Anonimelor nu răspund. Oferte amănunţite la ziar sub „Contabil 25"
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite