VIDEO Peştera în care Arsenie Boca a turnat în mare secret cruciuliţe. „Exista o teamă faţă de comunişti, puteam ajunge la puşcărie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-o peşteră tainică aflată sub oraşul Bumbeşti Jiu, din judeţul Gorj, părintele Arsenie Boca ar fi realizat cruciuliţe pentru credincioşii săi care îl urmau peste tot. Mărturisirea îi aparţine unui gorjean care spune că l-a ajutat şi i-a procurat materialul necesar confecţionării obiectelor de cult.

Virgil Maftei are vârsta de 64 de ani şi trăieşte în localitatea Arcani. El povesteşte că în anii `70 l-ar fi ajutat pe părintele Arsenie Boca să confecţioneze cruciuliţe dintr-un aliaj metalic într-un loc secret. Totul s-a petrecut în mare taină, într-o grotă aflată în fostul cimitir din oraşul Bumbeşti Jiu, un loc cunoscut doar de puţine persoane, care ştiau foarte bine zona.

Virgil Maftei a mers să ne arate această peşteră aflată sub localitatea Bumbeşti Jiu. În urmă cu mai mulţi ani aici exista cimitirul oraşului şi o bisericuţă veche din lemn. Se mai observă şi acum temelia vechiului lăcaş de cult şi o cruce care a rămas în acest loc. Toate mormintele au fost strămutate în noul cimitir, pentru că locul urma să fie acoperit de barajul de acumulare de pe râul Jiu, însă investiţia nu s-a mai finalizat. Biserica din lemn nu mai există.

Într-un versant stâncos de lângă acest loc aflat în imediata vecinătate a Jiului sunt mai multe grote care comunică între ele, o adevărată peşteră. Una dintre intrări este amenajată cu beton, cu toate că este acoperită de mărăciniş şi abia se poate zări. Virgil Maftei ne-a dus în locul în care spune că, în urmă cu peste 40 de ani, l-a ajutat pe părintele Arsenie Boca să toarne cruciuliţe. Se pătrunde în interiorul peşterii pe un culoar mai îngust lung de 15-20 de metri, după care spaţiul se lărgeşte. Aici sunt sticle, ambalaje şi restul unui pat, semn că locul a mai fost folosit ca adăpost de către alte persoane. În acest loc, spune Virgil Maftei, au fost turnate cruciuliţele.

image
„Ştiam foarte bune acest loc, pentru că aici mă jucam în copilărie. Străbăteam toate galeriile şi cunoşteam foarte bine orice colţişor. Prin anii 70, în această grotă am ales să turnăm împreună cruciuliţe din argint, cositor, după care am ajuns la plumb. Am făcut aceste cruciuliţe nu pentru a fi valorificate, ci pentru a le oferi credincioşilor. Am ales această peşteră pentru că este un loc ferit“,

precizează Virgil Maftei. 

„L-am adus în această grotă şi i-am făcut propunea“

Virgil Maftei povesteşte că l-a cunoscut pe Arsenie Boca la Sinaia, unde fusese surghiunit de comunişti. I-a arătat, mai târziu, peştera secretă de la Bumbeşti Jiu, şi i-a propus să confecţioneze aici cruciuliţe: „Zian Vălean, pe numele său de botez, ieşise la pensie şi comuniştii îl obligaseră să meargă la un atelier de pictură, pentru că studiase la Belle Arte din Bucureşti şi era un pictor extraordinar de bun. Am ajuns la Sinaia, unde făcea slujbe pe ascuns, pentru că i se interzisese de comunişti. Era o diferenţă mare de vârstă între noi, cam de 40 de ani. El căuta un loc să confecţioneze cruciuliţe. Îmi vorbea foarte mult şi de grota de la Prislop. L-am adus în Gorj, pentru că voia să viziteze locurile noastre, deoarece se aflau în apropierea Mănăstirii Lainici. L-am adus în această grotă şi i-am făcut propunea să realizăm acele cruciuliţe. Exista o teamă faţă de comunişti şi puteam să ajungem la puşcărie. El, săracul, trecuse prin puşcăriile comuniste, şi totuşi a fost de acord“. 

Materialul pentru cruciuliţe era luat de la Uzina Mecanică Sadu

Gorjeanul spune că l-ar fi ajutat pe părintele Arsenie Boca să confecţioneze sute de cruciuliţe de diferite forme: „Cruciuliţele pe care le realizam aveam diferite dimensiuni şi forme. Unele erau simple, iar altele erau cu Iisus. Le turna în pământ. Arsenie Boca ştia toate metodele. Le dădea forma şi când se topea materialul turna. Toţi credincioşii care veneau la el primeau cruciuliţe. Era foarte iubit, pentru că era foarte popular“. 

image

Materialul era procurat de la Uzina Mecanică Sadu, unde Vrigil Maftei lucra. „Eu lucram la Uzina Mecanică Sadu de unde procuram materialul necesar. Aveam un loc pe unde ieşeam din întreprindere şi nu m-a descoperit nimeni. Fac aceste mărturisiri, pentru că lumea este rea şi manipulată“.

„Nu ştia nimeni ceea ce făceam acolo“

Maftei

Activitatea de confecţionare a cruciuliţelor ar fi avut loc timp de mai multe luni. Totul se făcea într-un mare secret, doar părintele şi tânărul de atunci ştiau de ceea ce se întâmplă în grotă, mărturiseşte gorjeanul.

„Timp de mai multe luni am lucrat în această grotă. Arsenie Boca venea când putea. Eu îl anunţam că am făcut rost de material. A dormit de multe ori în bisericuţa din lemn care era în cimitir, dar acum nu mai există. Nu îmi era teamnă că ne prinde cineva. Eram şi foarte tânăr, plin de entuziasm. Nu ştia nimeni ce făceam acolo. Era un secret. Nu puteam să divulg, să mai ştie o a treia persoană despre ceea ce făceam. Eu ştiam pe unde să ieşim, dacă venea cineva să ne prindă. Cunoşteam toate ieşirile. Odată era să ne prindă un miliţian, Gigi Curcă. Ne oprise cu maşina, dar nu a făcut o percheziţie să vadă ce aveam la noi“, a încheiat Virgil Maftei.  

Gorjeanul care l-a ajutat pe Arsenie Boca să realizeze cruciuliţe într-o peşteră secretă aflată sub localitatea Bumbeşti Jiu 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite